Печат на тази страница

Украински дипломат: " Силите за сигурност опозориха паметта на дедите си и офицерската чест"

Вторник, 03 Декември 2013 13:58 Публикувана в Европа Прочетена 763 пъти
Оценете
(4 гласа)
Оригиналният текст на Яременко във Фейсбук Оригиналният текст на Яременко във Фейсбук

Вчера, както вече съобщихме ( http://svobodennarod.com/world/3746-konsulat-na-ukraina-v-istanbul-be-otzovan-sled-kato-nareche-metodite-na-kiev-fashistki.html) генералният консул на Украйна в Истанбул Богдан Яременко е уволнен тъй като нарече подходът на управляващите власти към демонстрациите в Киев фашистки. Външния министър на Украйна - Леонид Кожар заяви, че  Яременко е нарушил дипломатическата си клетва с изказванията си против правителството, чиито интереси би трябвало да защитава.

На страницата си във Фейсбук, Яременко изрази възмущението си, като подчерта, че тъй като не може да прави политически изявления, той се обръща към частите за борба с безредици - Беркут.

"Ще го напиша на руски, защото твърдят, че хората са разгонени от части от Крим или Луганск, където не разбират украински и не обичат украинците. Пък и така може би има повече шансове този текст да прочетат онези, към които се обръщам. Искам да се обърна към командира или командирите на отрядите на милицията, които разгониха мирната протестна демонстрация.

Достъпните описания, снимки и видео от нощните събития свидетелстват, че мирната демонстрация не е разгонена, а ликвидирана, унищожена, като мирни граждани предварително са обкръжени без възможност да се спасят.

Така действат наказателните отряди и окупаторите. Така действаха фашистите.

Като приложихте тази тактика и проявихте абсолютно необяснима жестокост, вие опозорихте паметта на бащите и дедите си, уронихте честта на офицера, унизихте правоохранителните органи, цялата украинска власт.

Вие забихте клин, предизвикахте вълна от ненавист между гражданите и властта, с което много усложнихте обстановката в страната, подведохте командирите си, много усложнихте политическото бъдеще на върховния главнокомандващ.

Всеки от нас може да допусне грешка. Но не всеки позор може да се измие без кръв.

Известно ми е, че на всеки от командния състав на отрядите "Беркут" преди командироването в Киев е раздадено служебно оръжие.

Използвайте го правилно!"

 

Преводът на изявлението на Богдан Яременко е взет от сайта на  dnevnik.bg

Последно променена в Събота, 07 Декември 2013 10:56
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате