ЕП гласува резолюция, с която изключи Русия от кръга на стратегическите партньори на ЕС

Сряда, 10 Юни 2015 18:43 Публикувана в Европа Прочетена 1227 пъти
Според резолюцията ЕС трябва да изготви план за действие с "мека сила" при извънредни ситуации срещу агресивните политики на Кремъл. Резолюцията препоръчва като приоритет за страните членки да запазят единството в острото си отношение спрямо незаконното анексиране на Крим от Русия и пряката й намеса във войната в Украйна. Те призовават държавите от ЕС да се въздържат от двустранни споразумения с Русия, които могат да навредят на това единство. Според резолюцията ЕС трябва да изготви план за действие с "мека сила" при извънредни ситуации срещу агресивните политики на Кремъл. Резолюцията препоръчва като приоритет за страните членки да запазят единството в острото си отношение спрямо незаконното анексиране на Крим от Русия и пряката й намеса във войната в Украйна. Те призовават държавите от ЕС да се въздържат от двустранни споразумения с Русия, които могат да навредят на това единство. Снимка: monitor.bg

С 494 гласа „за“, 135 „против“ и 69 „въздържали се в Европейския парламент бе приета резолюцията за преформулиране на отношенията ЕС-Русия, предаде специалният пратеник на „Фокус“ в Страсбург Цоня Събчева.


Според резолюцията ЕС трябва да изготви план за действие с "мека сила" при извънредни ситуации срещу агресивните политики на Кремъл. Резолюцията препоръчва като приоритет за страните членки да запазят единството в острото си отношение спрямо незаконното анексиране на Крим от Русия и пряката й намеса във войната в Украйна. Те призовават държавите от ЕС да се въздържат от двустранни споразумения с Русия, които могат да навредят на това единство. 


Евродепутатите настояват да бъде създаден силен и основан на правила Европейски енергиен съюз, за да се противостои на руския енергиен монопол и да се осигури солидарност в енергийната независимост на всяка държава членка.

Европейският парламент призовава Европейската комисия да предвиди незабавно адекватно финансиране за конкретни проекти за противодействие на руската пропаганда и дезинформация на територията на ЕС и в чужбина. 


Евродепутатите изразяват безпокойство, че Русия подкрепя и финансира радикални и екстремистки партии в ЕС. Те призовават Комисията и страните членки да създадат координиран механизъм за мониторинг на финансовата, политическата и техническата помощ, която Русия осигурява за политически партии и организации в общността. 


От Европейската комисия се очаква да предложи законодателство, което гарантира пълна прозрачност на финансирането на политическите партии в ЕС от заинтересовани страни извън него.


Резолюцията осъжда "черния списък" на Москва с 89 европейски политици, официални лица и военни лидери със забрана да пътуват до Русия. 


Членовете на ЕП смятат, че в дългосрочен план са възможни и желателни градивни и предвидими отношения между ЕС и Русия в полза и на двете страни, но отбелязват, че сътрудничеството може да бъде подновено, само ако Русия зачита териториалната цялост и суверенитет на Украйна, в това число Крим, прилага двете споразумения от Минск и прекрати дестабилизиращите военни действия, както и тези, свързани със сигурността, на границите на държавите членки на ЕС.


Утре ще бъде гласувана друга, отделна резолюция за ситуацията в Черноморския басейн след незаконното анексиране на Крим от Русия.


Източник: Агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net/news/2015/06/10/2077067/rusiya-veche-ne-e-strategicheski-partnyor-na-es-zayavyavat-evrodeputatite.html

Последно променена в Събота, 13 Юни 2015 22:27
Влезте, за да коментирате