Камерън на преговори за бъдещето на Великобритания в ЕС

Петък, 26 Юни 2015 19:04 Публикувана в Европа Прочетена 1054 пъти
На срещата на лидерите на ЕС беше постигнато споразумение да започнат преговори за желанията на Великобритания, въпреки че това не беше приоритет на Срещата на върха. Самият Камерън говори по темата само няколко минути, тъй като темата за миграцията и разговорите за Гърция преобладаваха. На срещата на лидерите на ЕС беше постигнато споразумение да започнат преговори за желанията на Великобритания, въпреки че това не беше приоритет на Срещата на върха. Самият Камерън говори по темата само няколко минути, тъй като темата за миграцията и разговорите за Гърция преобладаваха. Снимка: komentator.bg

Премиерът на страната Дейвид Камерън коментира, че е отбелязал “значителен напредък” по време на среща на лидерите на ЕС в Брюксел, тъй като Съветът на ЕС е решил, че ще започне предоговарянето на членството на страната в общността.


Великобритания ще проведе референдум за членство в ЕС до края на 2017 г. и Камерън иска големи промени в отношенията между съюза и Лондон като условие връзката да не се скъса.


На срещата на лидерите на ЕС беше постигнато споразумение да започнат преговори за желанията на Великобритания, въпреки че това не беше приоритет на Срещата на върха. Самият Камерън говори по темата само няколко минути, тъй като темата за миграцията и разговорите за Гърция преобладаваха.


Председателят на ЕС Доналд Туск коментира, че трябва да се адресират опасенията на Великобритания, но “само по начин, който ще бъде безопасен за цяла Европа". “Основните ценности на ЕС не са за продан и не се предоговарят”, допълни той.


Предстои администрацията да подготви подробни планове за разговорите, а лидерите на ЕС ще се върнат към този въпрос през декември.


Камерън вероятно ще намери съюзници, за да гарантира защитата на девет държави от ЕС, включително и Великобритания, които не са част от еврозоната, както и да спечели повече правомощия за националните парламенти, които да могат да спират планирани закони на европейско ниво.


Пред силна опозиция обаче ще се изправи желанието на страната да обуздае имиграцията, тъй като правото на гражданите да живеят и работят в други страни-членки е основен принцип на ЕС.


Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц коментира обаче, че промените, за които Дейвид Камерън настоява, изискват изменения на договорите за ЕС. Шулц препоръча на британското правителство да не се фокусира толкова върху битката за такива промени, защото те ще бъдат трудно постижими.


Източник: investor.bg

http://www.investor.bg/evropa/334/a/london-shte-pregovaria-s-briuksel-za-bydeshteto-si-v-es-197493/

Последно променена в Неделя, 28 Юни 2015 19:25
Влезте, за да коментирате