"Ислямска държава" праща терористи в Европа под прикритието на бежанци, обявиха германските спецслужби

Петък, 05 Февруари 2016 13:42 Публикувана в Европа Прочетена 604 пъти

Терористи от ДАЕШ (“Ислямска държава”) са се промъкнали в Европа под прикритието на бежанци. Това обяви шефът на германското вътрешно разузнаване (BfV), ден след като силите за сигурност осуетиха потенциална терористична атака на ДАЕШ в Берлин. Ханс-Георг Маасен заяви, че терористичните атаки в Париж през ноември са показали, че ДАЕШ умишлено внедрява терористи сред бежанците, прииждащи в Европа.  

„Тогава ние многократно видяхме, че терористи... са се промъкнали замаскирани или прикрити като бежанци. Това е факт, пред който службите за сигурност са изправени”, изтъкнал Маасен пред обществената телевизия ZDF и добавил: „Ние се опитваме да оценим и да установим дали има още бойци от ДАЕШ или терористи от ДАЕШ, които са се промъкнали.”

Германският вестник „Берлинер цайтунг” цитира Маасен да казва, че BfV е получило повече от 100 предупреждения, че е имало терористи от ДАЕШ сред бежанците, които в момента пребивават в Германия.

Страховете в Германия за нападения се увеличиха след кървавата баня в Париж. В четвъртък германските власти арестуваха двама мъже, заподозрени във връзки с терористи от ДАЕШ, подготвящи нападение в германската столица.  

Властите също така отмениха приятелски международен футболен мач в Хановер миналата година и затвориха гари в Мюнхен навръх Нова година поради съображения за сигурност.

 

Източник: https://news.bg/int-politics/islyamska-darzhava-prashta-teroristi-v-evropa-pod-prikritieto-na-bezhantsi-obyaviha-germanskite-spetssluzhbi.html

Влезте, за да коментирате