Нападателят от лондонската метростанция Лейтънстоун е осъден на доживотен затвор

Съдията прие, че нападатеят е бил болен от параноидна шизофрения по време на нападението, но беше безкомпромисен към вдъхновения от Ислямска държава доморасъл терорист
Вторник, 02 Август 2016 10:23 Публикувана в Европа Прочетена 1204 пъти
Име: Мухиддин Маир (Muhiddin Mire) Възраст: 29 годишен Височина: 6 фута и 3 инча Родом от: Произхожда от Сомалия. Пристига във Великобритния, когато е на 12 години. Образование: Посещавал училище в Камдън (Camden), Северен Лондон. Занятие: Брат му Мохамед е разказал, че Мухиддин искал да стане компютърен учен, но напоследък работел като шофьор в Uber.  Здравословно състояние: Братът на Маир е разказал, че при Мухиддин са се развили здравословни проблеми след като е пушил канабис: „Беше му поставена диагноза от лекар и през 2007 година беше лекуван от параноя, включително и беше хоспитализиран в болница за три месеца”. През месец август 2015 година, умственото му здраве се влошава отново, като Маир започва „да говори странни неща и да разказва, че е виждал демони”. Име: Мухиддин Маир (Muhiddin Mire) Възраст: 29 годишен Височина: 6 фута и 3 инча Родом от: Произхожда от Сомалия. Пристига във Великобритния, когато е на 12 години. Образование: Посещавал училище в Камдън (Camden), Северен Лондон. Занятие: Брат му Мохамед е разказал, че Мухиддин искал да стане компютърен учен, но напоследък работел като шофьор в Uber. Здравословно състояние: Братът на Маир е разказал, че при Мухиддин са се развили здравословни проблеми след като е пушил канабис: „Беше му поставена диагноза от лекар и през 2007 година беше лекуван от параноя, включително и беше хоспитализиран в болница за три месеца”. През месец август 2015 година, умственото му здраве се влошава отново, като Маир започва „да говори странни неща и да разказва, че е виждал демони”. Снимка: ITV

Въоръженият с нож шизофреник, който се опита да обезглави музикант време на вдъхновено от Ислямска държава нападение на станция на метрото беше осъден на доживотен затвор. време на вдъхновено от Ислямска държава нападение на станция на метрото беше осъден на доживотен затвор.

 

Тридесет годишният Мухиддин Маир (Muhiddin Mire), роден в Сомалия, нападна случайни непознати във фоайето за продажба на билети на метростанцията Лейтънстоун (Leytonstone) в източен Лондон на 05-ти декември миналата година. (Leytonstone Tube attack:ISIL-inspired knifeman jailed for life after targeting strangers at Underground station, August 1-st 2016, 1:13 PM, The Telegraph, News, http://www.telegraph.co.uk/news/2016/08/01/leytonstone-tube-attack-isil-inspired-knifeman-jailed-for-life-a/ ).

 

Той сграбчи своя сътник Лайл Цимерман (Lyle Zymmerman) и се опита да убие 56 годишния човек, който пътувал в същия влак от Стратфорд до Лейтънстоун, където Маир живеел сам на Сансъм Роуд.

 

Маир ще лежи минимум осем години пловноловина, преди да бъде разглеждан въпроса за евентуалното му предсрочно условно освобождаване. Той ще започне да излежава присъдата си в охраняваната болница в Броудмур (Broadmoor hospital).

 

Целият шокиращ инцидент беше записан с мобилен телефон от минувач, който беше продължил да снима храбро, даже когато Маир се е хвърлил към него с насочено острие.

 

Един наблюдател се провикна към нeго „Ти не си мюсюлманин”, след като той декларира, че е искал да „лее кръв” за своите „сирийски братя”.

 

Произнасяйки присъдата над Маир в историческия съд „Олд Бейли” (“Old Bailey”) съдията Николас Хилиард (Nicholas Hilliard QC, Recorder of London) е заявил, че независимо, че е приел, че Маир е страдал от параноидна шизофрения по време на извършеното от него нападение, то той е бил мотивиран от събитията в Сирия.

 

След това съдията е продължил съследните думи: „С други думи, тъй като мюсюлманите са били бомбардирани в Сирия, той е искал да напада цивилни тук. Това е било замислено за да се сплаши част от обществото и за да се подкрепи екстремистка кауза”.

 

Съдията Хилиард е добавил, че „наглите” дейсвия на Маир са били извършени за да се подпомогне и засили „религиозна и екстремистка кауза”.

 

„Това е бил опит” да се убие невинен член на обществото по идеологически причини, като се пререже гърлото му пред очите на всички за постигане на максимален ефект”, заявил съдията.

Последно променена в Вторник, 02 Август 2016 11:23
Влезте, за да коментирате