Големи инвестиционни банки обмислят изтеглянето си от Лондон

Неделя, 21 Август 2016 14:49 Публикувана в Европа Прочетена 1631 пъти
Няколко големи инвестиционни банки правят планове да преместят централите си от Лондон на Континента на територията на Европейския съюз, с оглед на неблагоприятните последици, които може да предизвика излизането на Обединеното кралство от ЕС. Още преди провеждането на референдума от HSBC заявиха, че вероятно ще преместят повече от 1000 работни места в Париж в случай на напускане на ЕС от страна на Великобритания. Според анализатори, HSBC могат да преместят бизнеса и в Хонг Конг. Няколко големи инвестиционни банки правят планове да преместят централите си от Лондон на Континента на територията на Европейския съюз, с оглед на неблагоприятните последици, които може да предизвика излизането на Обединеното кралство от ЕС. Още преди провеждането на референдума от HSBC заявиха, че вероятно ще преместят повече от 1000 работни места в Париж в случай на напускане на ЕС от страна на Великобритания. Според анализатори, HSBC могат да преместят бизнеса и в Хонг Конг. HSBC Centre in Hong Kong, by Baycrest - Own work, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5493002

Няколко, все още неназовани големи инвестиционни банки правят планове да преместят централите си от Лондон на Континента на територията на Европейския съюз, с оглед на неблагоприятните последици, които може да предизвика излизането на Обединеното кралство от ЕС. Съобщението е на агенция „Блумбърг” (“Bloomberg”) от 16-ти август 2016 година. (U.K.: Large Investment Banks Making Plans to Leave London, 12:24 GMT, https://www.stratfor.com/situation-report/uk-large-investment-banks-making-plans-leave-london ).

 

Според изнесената информация, висши банкови ръководители са изразили огромното си безпокойство, че Обединеното Кралство няма ясна стратегия за защита на неговия статут на „глобален финансов хъб” след напускането на Европейския съюз. Банките бяха заявили своето несъгласие с излизането на Великобритания от ЕС, но изразяваха спокойствие от вота насам.

 

Тяхното главно безпокойство е запазването на правото да продават услуги на вътрешния пазар на страните – членкина ЕС, без да трябвада получават отделна авторизация за всяка от тези страни. JP Morgan Chase, Morgan Stanley и Goldman Sachs наскоро заявиха, че смятат да прехвърлят част от персонала си на Континента. Но процесът на преместването нито ще бъде прост, нито ще бъде бърз: банките ще трябва да да сздададат структури на нови юридически лица вътре в Европейския съюз, да кандидатствуват за банкови лицензи, да откриват офиси и да осигурят персонал за тях. Така процесът може да отнеме години.

 

За началото на процеса на оттегляне на голми инвестиционни банки от Лондон и за прехвърляне на операции извън Обединеното кралство, съобщи още в края на месец юни „Файненшъл Таймс”. (Arnold Martin and Laura Noonan, Banks begin moving some operations out of Britain, The Financial Times, Banks, June 26-th 2016, 03:48 pm, http://www.ft.com/cms/s/0/a3a92744-3a52-11e6-9a05-82a9b15a8ee7.html#axzz4Hu8DYYXE ).

 

Още преди провеждането на референдума от HSBC заявиха, че вероятно ще преместят повече от 1000 работни места в Париж в случай на напускане на ЕС от страна на Великобритания. Те обаче са улеснени от факта, че отдавна имат офис в Париж, което им дава много по-голяма маневреност. От друга страна, съществува и вариант HSBC да прехвърли голяма част от бизнеса си в Хонг Конг. (Hong Kong could benefit as Brexit forces recalibration of London’s role as a financial capital, South China Morning Post, Companies, http://www.scmp.com/business/companies/article/1982211/hong-kong-could-benefit-brexit-forces-recalibration-londons-role ).

 

Управителят на френската централна банка François Villeroy de Galhau, също потвърди заплахите за сектора на финансовите услуги на Обединеното кралство, предупреждавайки, че банките с централи в Лондон ще загубят правата си да оперират в ЕС, ако Великобритания напусне Общия пазар.

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате