Папа Франциск подчерта, че Свети Петър не е имал банкова сметка

Сряда, 12 Юни 2013 11:19 Публикувана в Европа Прочетена 590 пъти

„Свети Петър не е имал банкова сметка. Стремежът към обогатяване състарява Църквата и я лишава от живот. Бедността, която трябва да характеризира Църквата, ни спасява от опасността да се превърнем в предприемачи”, заяви вчера папа Франциск по време на литургията си във Ватикана.

Той допълни, че реформата в римската курия е трудно начинание, говорейки за "упадъчно течение" и за съществуването на хомосексуално лоби. Папа Франциск подчерта, че истински отдадените на вярата свети хора трябва да изчистят Църквата от подобни деградиращи тенденции и да не допускат за в бъдеще подобни отклонения.

Франциск (на латински: Franciscus PP.) е 266-тият глава на Римокатолическата църква, както и първият папа от Новия свят.

Роден е на 17 декември 1936 в Буенос Айрес, Аржентина със светското име Хорхе Марио Берголио (на испански: Jorge Mario Bergoglio) в семейство на железопътен работник и домакиня от италиански произход.

През 1998 г. е ръкоположен за архиепископ на Буенос Айрес. Папа Йоан-Павел II го обявява за кардинал на 21 февруари 2001 г. В годините 2005-2011 е бил председател на Аржентинската епископална конференция.

След оттеглянето на папа Бенедикт XVI участва в конклава за избор на нов върховен понтифик. На 13 март 2013 г., на втория ден от конклава, е избран за папа. Белият дим възвестява на света около 20:00 ч. българско време за събитието.

Франциск е първият папа йезуит и първият папа от Новия свят.

Последно променена в Сряда, 12 Юни 2013 12:57
Влезте, за да коментирате