Европейски компании са укрили 208 млрд. евро в офшорки

Четвъртък, 13 Юни 2013 15:22 Публикувана в Европа Прочетена 631 пъти

Петдесетте най-големи европейски групировки се възползват от офшорните зони, като средно всяка влага средства в 117, обявават в доклад неправителствената организация "Солидарна земя" и списание "Проже".

В доклада, озаглавен "В рая на изгубените данъци" Католическият комитет срещу глада и за развитие, който се бори с данъчните измами, е изровил сметките и докладите за дейността на компаниите, котирани на борсата - от БНП Париба и Дойче банк през Сименс, Водафон, Тотал и Енел до автомобилните производители Пежо и Фолксфаген. Те констатират, че тези концерни имат 4 858 филиала в офшорните зони, които са 29% от общо техните в чужбина.

 

"Само на Кайманите те имат повече филиали, отколкото в Бразилия и два пъти повече от Индия, а в Люксембург толкова, колкото в Китай, констатира докладът. Ако това не е доказателство за избягване на данъците, тази масова концентрация на офшорни филиали говори за счетоводна непрозрачност, в която потъват 208 млрд. евро печалби на компаниите през 2012 година".

Най-предпочитаните дестинации са Холандия, щатът Делауер - САЩ, Люксембург, Ирландия, и Кайманските острови, обелязва докладът. Това присъствие не е отслабнало, откакто международната общност им обяви война през 2009 г. Неправителствената организация призова за драстични мерки великите сили на Г-8 , които се събират в Северна Ирландия в понеделник и вторник следващата седмица, а след това и богатите и бързо развиващите се страни от Г-20. Тя предлага да се разглеждат страна по страна и всички сектори на дейност.

Последно променена в Четвъртък, 13 Юни 2013 15:39
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате