И Барозу притеснен от назначението на Пеевски

Петък, 21 Юни 2013 15:01 Публикувана в Европа Прочетена 737 пъти
„Последните развития в България не са добри и повдигат притеснения не само сред българското общество, но и сред европейските партньори. И по-специално, противоречията около назначаването на директора на Държавната агенция за национална сигурност", каза председателят на Европейската комисия Жозе Барозу след среща с българския премиер Пламен Орешарски. 
Това според Барозу показва нуждата от реформи в страната, а протестите демонстрират дълбочината на притесненията на гражданите, относно спазването на законите. Затова Европейската комисия трябва да продължи да прилага механизма за сътрудничество и проверка, за да подпомогне реформите в съдебната система и борбата с организираната престъпност. 
 
България остава под мониторинговия механизъм на Европейската комисия заради последните събития в страната, стана ясно след срещата. Механизмът за мониторинг на реформите в правосъдието и вътрешния ред бе наложен безпрецедентно на България и Румъния при влизането им в Европейския съюз през 2007 г. Наблюдението трябваше да отпадне през тази година. Следващият доклад за България трябваше да бъде публикуван през есента на 2013 г.
 
Днес, както преди снощната си среща с евродепутати Европарламента, министър-председателят бе посрещнат пред сградата на ЕК от българи, подкрепящи протестите в България. 
 
 
Визитата на Орешарски в Брюксел ще приключи със среща с председателя на Европейския Съвет Херман ван Ромпой, който нямало да дава изявления за нея.
Последно променена в Петък, 21 Юни 2013 16:54
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате