Ханес Свобода заби нож на Станишев

Понеделник, 24 Юни 2013 17:35 Публикувана в Европа Прочетена 1252 пъти

"За мен остава неразбираемо и неприемливо, че новото правителство на малцинството назначи за главен борец с корупцията един олигарх... Също така не мога да разбера защо шефът на дясно-екстремистката партия "Атака" беше избран за председател на комисията за борба с корупцията в парламента". Това пише шефът на групата на ПЕС в Европарламента Ханес Свобода в блога си в понеделник, само два дни след като не намери укор за подкрепата от Атака за лявото правителство.

Той подчертава, че след протестите в Турция и Бразилия не бива да се подминат и тези в България, макар и да са по-малобройни от недоволството през февруари. "Знам, че за българските социалисти е трудно да предложат лява алтернатива след управлението на Борисов. Но едно правителство, което е заедно с "турската" партия и е зависимо от радикалната партия "Атака", трябва още повече да защитава своите ценности. И да спечели доверието на населението чрез диалог, а не да го проиграва."

Свобода критикува назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и подчертава, че въпреки неговата отмяна новото правителство трябва да понесе последствията. Според не е достатъчно да се отменят едни назначения и да се поставят други хора на поста. Трябва да има цялостна смяна на системата, казва той. "България трябва да се бори срещу всяка форма на корупция, пише още Свобода. Тази борба трябва да се води със сила, последователно и независимо. Иначе България никога няма да влезе в първа лига на страните по отношение на инвестициите и демокрацията. А между другото България иска да стане и част от Шенген!".

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 10:10
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

2 коментара

  • Връзка на коментара Иван Вторник, 25 Юни 2013 10:13 публикуван от Иван

    Има ясно изразена разлика между февруарските и днешните протести - днес протестират най-вече в София и то в извънработно време, а извън столицата и особено градът на февруарските протести Варна изкарва едва по 200 човека на протест. Животът в София е много по-различен от живота, примерно, в Сопот. Разделението в обществото продължава с всичка сила...

  • Връзка на коментара Nikolay Понеделник, 24 Юни 2013 19:08 публикуван от Nikolay

    "Той подчертава, че след протестите в Турция и Бразилия не бива да се подминат и тези в България, макар и да са по-малобройни от недоволството през февруари...."

    Tova izre4enie....s zqloto mi uvajenie sa palni glupiosti!
    Tozi s tezi poduti o4i mai ne vijda qsno kolko hora sa ulizata!

Влезте, за да коментирате