Еврокомисар уличи транспортния министър в лъжа

Вторник, 25 Юни 2013 12:45 Публикувана в Европа Прочетена 698 пъти

Еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан очаква извинение от българския министър на транспорта Данаил Папазов за твърдения, че заместникът му Петър Киров се ползва с препоръките на комисаря.

Бих искал да заявя възможно най-решително, че никога не съм срещал този човек, посочва Хан в реакция, изпратена до БТА от неговия говорител Ширин Уилър. Нямам влияние върху нито едно назначение в националните администрации, нито някога ще се опитам да упражня подобно влияние, добавя комисарят. Ако министърът е правилно цитиран, очаквам незабавно извинение, посочва еврокомисарят Хан.

"Не ме интересува кой е баща му (на Киров- б.ред.). Разбрах, че някога е ръководил ДАИ, но това няма никакво значение. Човекът е с великолепен английски, това, което трябва да притежава и с всички необходими сертификати и с препоръка от комисаря Хан лично", е цитиран до казва Папазов.

Думите му са по повод на това, че вчера браншови организации в транспорта заплашиха с блокади на кръстовища и пътища заради назначението на Петър Киров за зам.-министър на транспорта. Според Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите и Йонко Иванов от Съюза по авто-мото подготовка изборът на Киров за този пост говори ясно, че задкулисните назначения в кабинета "Орешарски" продължават. Те обясниха пред Би Ти Ви, че Петър Киров от 2002 г. е в морската администрация на транспортното ведомство и "няма един ден в сектора автомобилизъм и изведнъж сега ни го налагат отгоре".
Освен това зам.-министърът бил син на Володя Киров - бивш директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и настоящ шеф на учебен център от системата на Министерство за транспорта – звено за обучения по превоз на опасни товари, а това, според Георгиев и Иванов, е конфликт на интереси и единият от двамата - баща и син, трябва да подаде оставка.

В коментар министърът на транспорта Данаил Папазов заяви, че няма конфликт на интереси, тъй като заместникът му Киров ще се занимава изключително с оперативна програма "Транспорт".

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 10:08
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате