В Европа са обезпокоени за България

Събота, 29 Юни 2013 08:32 Публикувана в Европа Прочетена 799 пъти
Гюнтер Крисбаум (вдясно), председател на Комисията по европейските въпроси в Бундестага. Гюнтер Крисбаум (вдясно), председател на Комисията по европейските въпроси в Бундестага.

Комисията по европейските въпроси към германския Бундестаг обсъди при закрити врата последното развитие на събитията у нас, съобщи "24 часа". Депутатите са силно обезпокоени, че новото правителство е на власт, само защото "се съобразява с дясноекстремистка и антиевропейска партия като "Атака".

Шефът на комисията Гунтер Крихбаум - депутат от управляващата партия ХДС на канцлера Ангела Меркел, коментира, че избори и смяна на правителства са съвсем нормални процеси в една демокрация. "Когато обаче са разпознаваеми тенденции, че едно правителство иска да жертва държавата, това е неприемливо", заяви той. Според него изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е бил тежка грешка, която осъзнал и българският премиер."Сега става дума за това да се изгради наново загубеното доверие от страна на собствения народ, но и от страна на европейските партньори", каза още той. Крихбаум допълни, че желанието за политическа власт никога не бива да е чак толкова голямо.

Преди дни депутатът от Европейския парламент Маркус Фербер заплаши пред БНР, че заради потъпкването на демократични принципи в България той ще иска да се задейства член 7 от Лисабонския договор.  Фербер заяви, че това се налага, защото действията на българското правителство вече са преминали отвъд границите на неспазване на европейските принципи.

Член 7 предвижда санкции като ограничаване на правото на глас за страни - членки, които сериозно и трайно нарушават свободата, демокрацията, човешките права и други основни европейски стандарти и ценности.

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 11:29
Влезте, за да коментирате