Микрофоните на ЦРУ обтягат отношенията между ЕС и САЩ

Понеделник, 01 Юли 2013 14:05 Публикувана в Европа Прочетена 683 пъти

Според вестник „Файненшъл таймс” собщенията, че САЩ са подслушвали офисите на ЕС, може значително да усложни и без това трудните преговори около споразумението за трансатлантическа търговия и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ. Официалните преговори трябва да започнат следващата седмица във Вашингтон.

Инициаторите на преговорите разчитаха, че евентуалното споразумение ще затвърди отношенията между ЕС и САЩ и ще стимулира икономиките на двата континента. Международните наблюдатели смятат, че ако информацията за шпионирането се потвърди, тя силно ще обтегне отношенията между Брюксел и Вашингтон.

„Ние не можем да преговаряме по какъвто и да било въпрос, ако съществува и най-малкото съмнение, че партньорите ни  шпионират нашите офиси. Американските власти трябва да премахнат всякакви подобни съмнения незабавно”, заяви еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг. От своя страна държавният секретар на САЩ Джон Кери отбеляза, че "наблюдаването" на дейността на  други страни е обичайна практика на всички разузнавателни управления, но обеща да проучи конкретните твърдения, че САЩ са послушвали офиси на ЕС. Кери заяви, че Катрин Аштън е повдигнала въпроса по време на среща в Бруней и обеща отново да обсъди с нея създалата се ситуация.

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 11:00
Влезте, за да коментирате