Еврокомисията опроверга министър Драгомир Стойнев за глобите

Вторник, 02 Юли 2013 07:29 Публикувана в Европа Прочетена 2129 пъти

От Европейската комисия отрекоха, че от днес започват да се трупат дневни глоби за България заради енергетиката и казаха, че не знаят за никакъв краен срок, който е изтекъл вчера, предаде БНР. Така ЕК опроверга твърденията на енергийния министър Драгомир Стойнев, че след като до неделя България не е отделила електропреносната мрежа от системния оператор, от понеделник ще плаща глоба.

Еврокомисията припомни, че още през януари е завела дело срещу България в Съда на Европейския съюз заради това, че не е въвела в националното си законодателство третия енергиен пакет и свързаните с него директиви за природния газ и електричеството. Тогава Брюксел поиска от съда и да наложи на България дневна глоба от 8500 евро. Съдебно решение обаче още няма. През януари тогавашният министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обвини Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заради неготовите наредби. "Европейският съюз няма специален, вътрешен краен срок, в който България да приложи третия енергиен пакет. Според него тя вече трябваше да е разделила преноса на електроенергия от системния оператор още на 1 март 2012 – преди повече от година. Не знаем какъв краен срок изтича на 30 юни – ние нямаме такъв краен срок", каза Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Третият пакет за вътрешния енергиен пазар на ЕС съдържа разпоредби за правилната работа на пазарите на енергия, включително нови правила за отделянето на мрежите, за укрепването на независимостта и на правомощията на националните регулаторни органи, както и правила за подобряване на дейността на пазарите на дребно в интерес на потребителите.

Миналата седмица еврокомисарят по регионалното развитие Йоханс Хан опроверга r думите на министъра на транспорта Данаил Папазов, че заместникът му Петър Киров e препоръчан от комисаря. Хан настоя за извинения, които получи ден по-късно.

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 10:58

Свързани статии (по етикет)

Влезте, за да коментирате