Българската "Атака" стига до Европарламента

Вторник, 02 Юли 2013 09:31 Публикувана в Европа Прочетена 999 пъти
Ивайло Калфин, Андрей Ковачев Ивайло Калфин, Андрей Ковачев

Европейският парламент ще обсъжда днес спорните политически назначения, последвалите протести, зависимостта на правителството от партия "Атака". Темата влезе извънредно в дневния ред на евродепутатите по настояване на Европейската народна партия. Предложението бе подкрепено от представители от партията на „Зелените", на консерваторите и на някои от социалистите в Европарламента.

 

Очаква се дебатите да започнат около 16.00 часа. Заместник-председателят от групата на ЕНП Манфред Вебер мотивира предложението за дискусии с аргумента, че трябва да бъде взето под внимание мнението на протестиращите срещу правителството в България. Не е възможно едно европейско правителство да е зависимо от една изключително антиевропейска партия, каза евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, цитиран от БНР. Евродепутатът от групата на социалистите Ивайло Калфин заяви, че "Атака" е националистическа, ксенофобска партия, която не може да бъде защитавана, но че от ГЕРБ зависи тя да няма такава тежест в българския парламент. 

 

ГЕРБ напуснаха парламента и заявиха, че ще влязат в него при обсъждане на изборните правила.

 

Не се предвижда Европарламентът да приеме резолюция по темата.

Последно променена в Сряда, 03 Юли 2013 15:25
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате