Протеята - внучката на Посейдон

Понеделник, 15 Юли 2013 13:46 Публикувана в Градина Прочетена 990 пъти

Цветето протея е кръстено на сина на Посейдон - гръцкия бог Протей. То живее в места със сух климат. Цветовете му са ярки- червени, жълти или розови. Те имат силен аромат и произвеждат сладък сок, от който се хранят много птици и насекоми. Някои видове образуват и плодове, подобни на орехи.

Листата на цветчетата са твърди, разнообразни по форма и големина. В чашките се събира вода, която помага на растението да оцелее в горещите условия на Африка и Австралия.

Някои видове имат корени-резервоари с течност, която овлажнява растението. Семейството на протеята има около1400 разновидности. Най-известна е кралската. Нейните съцветия имат кръгла форма, които достигат до 30 сантиметра в диаметър, а нектарът й се използва за лекарство против кашлица.

Много лесна за декоративно отглеждане е „протея превъзходна“. Това е вечнозелен храст със сиво-зелени сърцевидни листа и големи розово-червени цветове. Внучката на Посейдон не е претенциозна към почвата, но обича ярко слънце и топлина. През лятото вирее чудесно навън, но зимата трябва да се прибира в закрити помещения. Температурата не бива да пада под 10 градуса.

Поливането е умерено през лятото, а през зимата много рядко. Размножава се със семена и резници.

Последно променена в Понеделник, 15 Юли 2013 14:41
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате