Гарванският лук не е за салата

Вторник, 16 Юли 2013 16:15 Публикувана в Градина Прочетена 1063 пъти

 Латинското име на гарванския лук е орнитогалум. Това е едно от малкото луковични растения от този вид, които се отглеждат като декоративни. Листата на гарванския лук са с наситено зелен цвят. В началото на април се появява гладко цилиндрично стъбло, което завършва с пирамидално съцветие от 15-20 цвята с къси дръжки.

Най-ефектни са обагрените в ярко оранжево, които повдигат настроението и на най-големите скептици.  След прецъфтяване хранителните вещества от листата се стичат към луковицата, която наедрява и „ражда“ малки. Когато този процес приключи, листата постепенно пожълтяват и загиват.

 Гарванският лук е светлолюбив и студоустойчив и затова  ако луковиците са посадени в градината те могат да презимуват, без да измръзнат. След 4-5 години обаче е препоръчително гнездото да се разсади, тъй като луковиците се израждат и цветовете започнат да издребняват. Грудките се изваждат след като листата пожълтеят и се съхраняват на хладно, сухо и проветриво място. Засаждат се в началото на октомври на дълбочина 8-10 см и на 15-20 см разстояние една от друга.

Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате