Тропическа експлозия наречена цезалпиния

Асиметричните ярки цветове ще обсипят градината ви с малки слънца
Вторник, 30 Юли 2013 16:38 Публикувана в Градина Прочетена 2103 пъти

 Цезалпинията е храстовидно растение с множество стъбла и дълги клонки, но може да бъде оформена и като малко дръвче. По принцип тя е вечнозелена, но в България листата й окапват през есента.

Цветовете на Цезалпиния са впечатляващи - червени в центъра, преливащи през оранжево до жълто по краищата, с много дълги червени тичинки. Разполагат се в съцветия по върховете на клонките.

Ако й осигурите достатъчно слънце, цезалпинията започва да цъфти когато достигне около 60 см. височина. Цветовете са големи около 10 - 12 см. Листата са нежни и двойноперести.   

Цезалпиния  е тропическо растение и изисква много слънце и умерено поливане. През зимата трябва да бъде прибирана на топло. Рзмножава се чрез резници и семена. Храстът е толерантен към   всякакъв вид почви, но предпочита песъчливите. Той може да се използва както в групи така и като единично растение в градината.

Последно променена в Четвъртък, 01 Август 2013 10:57
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате