Зеницата на дракона

Вторник, 06 Август 2013 18:48 Публикувана в Градина Прочетена 1174 пъти

Дървото личи произхожда от южен Китай. Местните жители казват, че “един плод е равен на три огнени факли”. Те смятат, че в него е изразена максимално енергията Ян, която е свързана със светлината,  огъня и вятъра. Личи е вечнозелено, бавно растящо дърво. То може да понесе леко застудяване, но не и отрицателни температури.

Листата му са  тъмно-зелени, лъскави, плътни и перести. Цветовете са дребни, жълто-зеленикави, събрани в съцветия. От тях се образува грозд от 3 до15 плода, покрити с червено-кафява, розова или кехлибарена  кора.

Вътрешността е бяла, подобна на желе с приятен аромат и вкус. В центъра се намира едра семка. Тя прилича на зеница, която  китайците наричат “окото на дракона”.

Култивирането на личи изисква хладно зимуване и топло, влажно лято. Дървото обича много слънце, но не понася застояване на вода. При размножаване със семена е важно да се знае, че кълняемостта се запазва само няколко дни след изваждането им  от плода. Те се засаждат в „мини-оранжерия“, в която температурата  трябва да е около 30-35°С, а след вкореняването им - до 25ºС.

Основните вредители на личи са акарите, щитоносните и листните въшки. Пресните плодове съдържат мазнини, магнезий, калций,  фосфор, калий, витамин С и фруктоза. Редовната им употреба стабилизира нивото на кръвната захар и помага при диабет, анемия и хипогликемия. Те оказват положително въздействие върху функционирането на бъбреците, черния и белия дроб.

Последно променена в Вторник, 06 Август 2013 19:31
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате