Водният хиацинт обича да плува

Четвъртък, 08 Август 2013 14:39 Публикувана в Градина Прочетена 1011 пъти


Както показва името му, водният хиацинт обича много вода. Родината му е басейнът на река Амазонка, където той се счита за плевел от местното население. В Европа, растението се отглежда в изкуствени езера и аквариуми и е изключително атрактивно.

В основата си то има издуто топче, което продължава с къса месеста дръжка и завършва с ветрилообразно листо. Зеленото мехурче се състои от пореста тъкан, благодарение на която растението остава на повърхността на водата. Водният хиацинт има много красиви деликатни бели, розови, сини или виолетови цветове, които живеят само един ден, но за сметка на това се заместват веднага с нови.
 Водният хиацинт се размножава самостоятелно чрез разделяне и при добри условия покрива водната повърхност за кратко време. Има нужда от много топлина и непряка слънчева светлина.

Последно променена в Четвъртък, 08 Август 2013 14:58
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате