Жълт октопод с аромат на теменужки

Четвъртък, 15 Август 2013 15:31 Публикувана в Градина Прочетена 1221 пъти

 

 На пръв поглед това дърво изглежда обкичено с жълти октоподи. Латинското му име Citrus medica var sarcodactylus е дълго и непроизносимо, затова го наричат  Ръката на Буда. Растението вирее в Китай и Североизточна Индия. Прилича на лимон с пръсти, но ухае на теменужки. Използва се в производството на парфюми, козметични продукти и освежители.   

Това всъщност е малко дърво, покрито с тръни. Има големи, продълговати, бледозелени листа. Кората на плодовете е дебела, а плодът под нея - доста малък. В родината си той се използва като  като декорация в будистките храмове.  За разлика от останалите цитруси, ръката на Буда не е нито горчив, нито кисел. Той е  богат на витамин С , калций и желязо. Ако пръстите му се отрежат, малкото сърцевина може да се използва за овкусяване на салати и риба.

Последно променена в Четвъртък, 15 Август 2013 15:46
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате