Храст обсипан в пламъци

Петък, 23 Август 2013 16:26 Публикувана в Градина Прочетена 1293 пъти

Бертелотовият звездан е прекрасно растение за висяща саксия. Той е храстовидно растение с полегнали или извити надолу клони с нежни листенца, покрити със сребристи власинки. Цветовете са групирани по краищата на разклоненията на стъблата. Те са с дължина около З сантиметра и имат наситен червено-жълт цвят. Формата и окраската им напомня пламък, което създава впечатлението на обвит с огнени езици храст.


Звезданът обича светлите слънчеви места. В периода на растеж почвата се поддържа леко влажна, но в никакъв случай мокра. От февруари до октомври се наторява всяка седмица.  През есента се прибира на закрито, тъй като е чувствителен към студа. Съхранява се на светло и не по-топло от 10°С място. Полива се малко. Размножава се чрез връхни резници през февруари/март или август/септември при температура на почвата 20-25°С.

Последно променена в Петък, 23 Август 2013 16:55
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате