Пясъчната лилия спи през лятото

Преди да се отворят ароматните цветове гърмят като пуканки
Вторник, 10 Септември 2013 15:37 Публикувана в Градина Прочетена 1182 пъти

Панкрациумът, или така наречената пясъчна лилия, е едно от най-екзотичните цветя на планетата. Това е многогодишно, вечнозелено луковично растение с височина до 0,5 м.  Листата му са без дръжки, едри, светлозелени и блестящи и сами по себе си са много атрактивни.

Цветовете – обикновено десетина, се появяват на върха на висока дръжка. Те са едри, бели и невероятни по форма, които издават силен, пукотлив звук, когато се разтварят. Ароматът им е лек и напомня ванилия.

Пясъчната лилия цъфти през есента или в началото на зимата, когато температурите спаднат. Цветовете изтрайват около седмица, но се заменят плавно от други, което продължава от началото на септември до края на декември.

Ако сте решили да отглеждате тази невероятно екзотична лилия, трябва да и осигурите светло място, което не се огрява директно от слънцето. През лятото пясъчната лилия има нужда от 2-3 месечен  покой, тъй като ако не „подремне“, растението няма да цъфти. По време на този период то се полива умерено.

Последно променена в Вторник, 10 Септември 2013 15:47
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате