Печат на тази страница

Скоруша – ни ябълка, ни круша

Четвъртък, 21 Ноември 2013 17:25 Публикувана в Градина Прочетена 8653 пъти
Оценете
(8 гласа)


Скорушата не е популярна като ябълката, крушата или сливата. Дървесината й е много ценена поради здравината и еластичността си. Това е причината за изсичането на много от дървета в миналото.


Тя е дълголетница - живее над 500 г. и достига височина от 10-15 м. Кората на дървото е тъмнокафява и силно напукана.
Листата са  покрити със сребристи власинки от долната страна. Цъфти през април-май с бели пирамидални съцветия.
Скорушовото дръво е лесно за отглеждане, тъй като е сухоустойчиво, светлолюбиво и сравнително бавнорастящо.

                                                               oskorusa

 

Интересен е фактът, че за да дадат плодове са необходими две дръвчета, засадени в близост. Така се получава кръстосано опрашване. Плодовете зреят в периода септември-ноември. Те имат сферична форма и са събрани  по няколко заедно.  Те са крехки, плътени с леко тръпчив вкус. Съдържат  повече фруктоза  от ябълките и крушите. Освен това те са богати на пектин, целулоза, и минерални вещества. Поради високото съдържание на аминокиселини и в частност аргинин, скорушата е много полезна за болните от диабет.

Последно променена в Петък, 22 Ноември 2013 10:27
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате