Печат на тази страница

Ехмеята цъфти на запад

Петък, 06 Декември 2013 15:45 Публикувана в Градина Прочетена 1470 пъти
Оценете
(1 глас)

Ехмеята  произхожда от тропическите райони на Америка. У нас се отглежда като стайно растение. Листата й са дълги и твърди, назъбени, събрани в розетка. В зависимост от вида те варират от тъмно зелени зелени до сребристи. Някои имат ивици или петна.  Ехмеята си набавя необходимото количество вода от розетката, така че я дръжте винаги пълна. На около 3 месеца изсипвайте водата, за да предотвратите загниването и да премахнете всички неорганични натрупвания по стените на листата. Поливайте почвата само ако е напълно суха.

Ехмеята се чувства най-добре на южен или западен прозорец, където получава достатъчно, но непряка слънчева светлина. През топлите месеци я подхранвайте с течен тор на всеки шест седмици. Друг начин за подхранване е като пръскате листата с разреден течен тор. Пресаждайте ехмеята само когато корените са запълнили цялата саксия или когато розетката стане твърде голяма и натежи на стеблото.

Ако полагате необходимите грижи, ехмеята ще ви зарадва с цветовете си на 3-тата или 4-тата година. Съцветието излиза от центъра на самата розетка и е съставено от голям брой кожести, розови листа. Формата му е гроздовидна и е заобиколена с трицветници, осеяни с бодливи ръбчета. То се запазва свежо от няколко месеца до половин година. Прецъфтелите цветове задължително се отстраняват.

Последно променена в Петък, 06 Декември 2013 16:22
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате