Астерикусът огрява дъждовните дни

Петък, 13 Декември 2013 17:37 Публикувана в Градина Прочетена 1503 пъти

 

Астерикусът образува гъсти туфи от тъмнозелена листна маса, обкичена с яркожълти подобни на маргаритки цветове. Заради цвета и формата го наричат златна паричка. Това красиво многогодишно растение  цъфти от май до октомври и не е особено претенциозен. Нужна му е добре отцеждаща се градинска пръст, с малко примеси на глина и пясък. Тори се обилно през лятото, а през зимата се поставя на сухо и хладно място.

Предпочита слънчевите, проветриви места. Подходящо е и за балкона. Младите растения се засаждат на разстояние 20 см едно от друго, за да имат достатъчно място да се развият максимално.

В периода на израстване се поддържа равномерна влага, но преполиването трябва да се избягва. Златната паричка се комбинира добре със слънцелюбивите  цветя и е много подходяща за висяща саксия. Не трябва обаче да се обгражда с бързорастящи растения.

Астерискусът се размножава през зимата чрез резници. За да може да се разклони добре, върховете на младите екземпляри

трябва да се прищипват. 

Астерискусът изглежда великолепно и в мрачно време. Цветовете му не се затварят  даже и по време на дъжд. 

Последно променена в Петък, 13 Декември 2013 17:56
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате