Бамбукът, който носи щастие

Четвъртък, 02 Януари 2014 13:44 Публикувана в Градина Прочетена 1883 пъти

Всъщност това не е никакъв бамбук, а една от многото разновидности на драцената – драцена сандериана. Китайците го наричат бамбук на щастието, защото смятат, че растението дарява мир и спокойствие в семейството.

Бамбукът има нужда от топлина и светлина, но без пряко слънце. Той с лекота понася сухия въздух и вирее прекрасно във вода, но поради липсата на  минерали след време листата започват да жълтеят. Това може да се избегне, ако във водата се добавят разтворими подхранващи вещества за драцени.

                                   lucky-bamboo 1

Бамбукът на щастието се чувства добре и в обикновена почва за цветя ако му осигурим добър дренаж. За целта трябва да напълним долната третина на саксията с дребен чакъл.

През лятото се полива обилно, но в подложката не трябва да се задържа вода. През зимата влагата се ограничава, но почвата не трябва да пресъхва.

Можем да размножим драцената, като отрежем връхната й част и я потопим във вода. На мястото на отрязания връх от страничните пъпки ще израснат нови стъбла.

                                      bamboo 3

Извиването на растението се получава, като саксията се върти спрямо източника на светлина. Друг начин на оформяне е с парче мека тел, което се маха след като постигнем желания брой навивки.

Последно променена в Четвъртък, 02 Януари 2014 14:42
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате