Гардения за вашата бутониера

Петък, 31 Януари 2014 13:11 Публикувана в Градина Прочетена 2381 пъти


Жасминовидната гардения  е храст с блестящи, сякаш току що измити и лакирани листа. Тя цъфти с бяло-кремави ароматни цветове, които дълго време са били използвани като декорация за бутониерите на изисканите мъже.


Това е  капризно растение, което обича топлина, светлина и слънце. Чувства се комфортно само в температурните граници от 15-24 градуса. Тогава на силните облистени филизи се образуват множество цветни пъпки. Повишената или понижена температура могат да предизвикат опадане на пъпките.
Трябва да се полива умерено с топла и мека вода.  През зимата трябва да се напоява рядко. През цялото време, освен в периода на цъфтеж, трябва често да я пръскате.
Необходимо е два пъти в месеца да се полива с много слаб кисел разтвор - няколко капки лимонов сок на 1 литър вода вършат чудесна работа.
Гарденията се размножава чрез резници във вода или в леко загрята почва през пролетта.

Последно променена в Петък, 31 Януари 2014 13:31
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате