Коледничето идва от пустинята

Четвъртък, 17 Декември 2015 16:22 Публикувана в Градина Прочетена 889 пъти

Коледничето (Schlum­bergera) е най-разпространеният кактус, макар че малцина знаят родството му с бодливите чеда на пустинята. Произхожда от влажните бразилски гори, където расте като епифит по стволовете и корените на дърветата. Цъфти в разгара на тропическото лято, който съвпада с най-лютата нашенска зима. И тъй като стайните растения не менят привичките си, тъкмо за коледните празници домовете ни грейват от неговите изобилни “многоетажни” цветове.

На коледничето му е нужна рохкава, хранителна почва, достатъчно голяма саксия, обилно поливане, редовно торене, пулверизиране и къпане, стайна температура и умерено слънчево греене.
Зиме и лете това цвете може да остане на едно и също място – светло, но без пряко слънчево огряване. Ако имате сенчеста тераса или градина, лятото може да прекара и там. Полива се редовно и обилно от пролетта до есента. Всеки месец се подхранва с добре прегорял оборски тор и суперфосфат. В края на септември-октомври поливането се намалява, защото цветето трябва малко да “отдъхне”. Тогава на него му трябва светлина и сравнително ниска температура - около 15 градуса. След появата на пъпките поливането се възобновява.

Много често при идеални грижи пъпките окапват. За да не стане това, много е важно саксията с напъпилото коледниче да не се мести и върти.

Цъфтежът трае обикновено около месец. Ако пренесем прашец от едно растение на друго, ще се завържат плодове, които ще украсяват коледничето повече от година. Те са яркорозови и твърде ефектни.

След като прецъфти, растението пак се нуждае от почивка. Поливането се намалява. Този период е най-благоприятен за пресаждането.

 

Източник: http://retro.bg/polezno/pkolednicheto-idva-ot-pustinyatap_2853.html

Последно променена в Четвъртък, 17 Декември 2015 16:25
Влезте, за да коментирате