Лимон – отглеждане в домашни условия

Събота, 12 Март 2016 14:23 Публикувана в Градина Прочетена 1070 пъти

Как да си отгледаме лимон вкъщи?

Лимонът е цитрус, който успешно може да се отглежда в домашни условия. Необходими са само някои специфични грижи, за да расте лимончето ви достатъчно добре.

Местоположение и светлина

Лимонът обича светлината, но ако бъде изложен на пряко слънчево огряване прекалено рано, листата му започват да загиват. Не бързайте да го изнасяте на слънце още през пролетта. По този начин фотосинтезата ще спре рязко и растението ще загине.

В най-топлите дни е необходимо засенчване на растението. Много погрешно е да слагате лимона на открито. Това му се отразява зле, защото горещият въздух от бетона се издига и допълнително изгаря листенцата и пъпките на растението.

През септември можете да изнесете дръвчето на открито, защото фотосинтезата тогава продължава, а слънцето не е толкова силно и позволява пряко огряване.

9f62fb8117283273dd78c87f709458a1

Поливане

Лимонът се полива умерено. Почвата не трябва да засъхва, но не трябва и да подгизва. Водата трябва да е престояла и със стайна температура. Важно е в чинийката на саксията да не се събира излишна вода. Ако това се случи, водата трябва да бъде излята.

Почва

Почвата е добре да бъде добре обогатена с минерални торове. През лятото трябва да се наторява редовно през около 2-3 седмици. В активния период се наторява всяка седмица.

486e8d595d6422e77dd7e96e79a72423

Температура

Температурата за лимончето е добре да е умерена. През зимата не трябва да пада под 5-8 градуса.

Размножаване

Най-лесно лимонът се размножава чрез резници и присаждане. Чрез резници размножаването става целогодишно. Отрязват се клонки, които в основата си са започнали да се вдървяват. Вкореняват се в мокър пясък за около месец на стайна температура около 20 градуса.

Размножаването става и чрез семена. Тези растения са най-дълголетни и жилави, тъй като се приспособяват към условията от самото начало. Плодовете на лимона узряват за около 3 месеца.


Източник: http://www.az-jenata.bg/a/57-zeleno/32642-limon--otglezhdane-v-domashni-usloviia/

Влезте, за да коментирате