Разпръснете жълтици в градината си

Петък, 14 Юни 2013 17:34 Публикувана в Градина Прочетена 935 пъти

Кореопсисът, популярен също и с името жълтичка, е едно от най-предпочитаните градински цветя. Произхожда от Южна Америка и е сред първите растения, пренесени в Европа. Това кичесто и много ефектно цвете е изключително непретенциозно.

Цъфти от пролетта до есента. Отглежда се на слънчеви места. Поливането през лятото е обилно, а през зимата в случай, че се отглежда на закрито– по-пестеливо. През горещите летни месеци се тори минимум веднъж седмично с препарати за цъфтящи растения.

Жълтичката предпочита лека, пропусклива и не много богата на хранителни вещества градинска пръст. След първия цъфтеж стеблата се подрязват с около 3 сантиметра, за да може растението да цъфне отново. Високите сортове са подходящи за смесени лехи или групи, докато с ниските могат да се оформят красиви бордюри.

Последно променена в Събота, 15 Юни 2013 08:27
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате