Дрян, напръскан със сняг

Четвъртък, 20 Юни 2013 15:23 Публикувана в Градина Прочетена 1204 пъти

 Пъстрият сибирски дрян е листопаден храст, висок до 3 м.  Мъхестите му, оцветени с бяло по краищата листа са много ефектни. Не по-малко впечатляващи са и младите клонки, които през лятото са зелено-кафяви, а през зимата - коралово червени. Пренесено от Сибир, това непретенциозно дърво е силно студоустойчиво.

Предпочита умерено влажните почви, но издържа и засушавания. При силни жеги листата му повяхват, но растението не загива. 

дрян1

 

Заради пъстрите си листа и добрата му приспособимост Сибирският дрян е много популярен. Препоръчително е да се засажда в група, като акцент на фона на други по-наситено зелени видове. Растението е сравнително едро и е добре се комбинира с по-високи растения.

 

Сибирският дрян е много ценен от градинарите заради червените му клонки, които оцветяват градината през студените месеци. За красив зимен ефект той може да се комбинира с американския дрян. Клоните на този вид стават ярко жълти след опадането на листата.

Последно променена в Четвъртък, 20 Юни 2013 15:56
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате