Посадете си свежо здраве

Освежете градината и тялото си с мащерка и лавандула
Понеделник, 24 Юни 2013 13:10 Публикувана в Градина Прочетена 1137 пъти

 Вместо да купувате изсушени и пакетирани билки, направете си  билкова градинка. Те не само ще разкрасят градината ви, но и ще овкусят ястията и укрепят здравето ви.  Билките се отглеждат лесно, не изискват много място и грижи, и ако им създадете подходящи условия, ще се развиват и ще ви радват дълго. Повечето билки предпочитат да растат на полусенчести места, но имат нужда от около 4-5 часа директна слънчева светлина на ден. Изискванията им към почвата са минимални – тя не трябва да бъде преовлажнена и мочурлива.  Билките и подправките могат да станат част в скалния кът, да оформят цветни бордюри или да се развиват самостоятелно в  билкова градина. Ето с какви растения можете да украсите двора си като същевременно се възползвате и от лечебните им свойства.

 

Смрадлика - Cotinus coggygria

Смрадликата е красив храст, достигащ до 4 метра височина. През есента специфичните му синкаво-зелени листа се обагрят в ярко оранжево, жълто и червено. Цъфти с бледожълти цветчета, които след като прецъфтят, се превръщат в големи розови пухчета.

 Лавандула - Lavandula officinalis

Нейните прекрасни сини, синьо-лилави цветове и омайващ аромат са причината тя да се ползва масово в цветните градини и озеленените дворове.

Мащерка - thymus serpyllum

Нашите баби наричат това растение пчелна билка, див чай или бабина душица. С множеството си цветчета и силно ухание, мащерката е изключително подходяща за всяка градина. Освен здравословна билка, тя е и чудесна подправка.

Момина сълза - Convallaria majalis

Прекрасно пролетно цвете с много нежен аромат. През есента растенията изчезват, но напролет от коренището се появяват отново нови и нови растения. Цъфти с нежни бели камбанки през месеците април и май.

Освен вече споменатите, винаги можете да си посадите повече от 100 вида лечебни растения, сред които здравец, исоп, къри, розмарин, бял равнец, босилек, златен дъжд, семпервивум и много други. Билките успешно съчетават лечебната сила на природата и нейната красота. Използвайте ги и вашата градина ще придобие нов, специфичен облик с аромат на здраве.

Последно променена в Понеделник, 24 Юни 2013 13:59
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате