Людмила Манова: предадоха доверието ни, но няма да мълчим. Протестите срещу банките продължават

Четвъртък, 28 Март 2013 11:39 Публикувана в Очи в очи Прочетена 1597 пъти
Людмила Манова: предадоха доверието ни, но няма да мълчим. Протестите срещу банките продължават Людмила Манова: предадоха доверието ни, но няма да мълчим. Протестите срещу банките продължават

Госпожо Манова, в събота сутринта заедно с група студенти и протестиращи от София дадохте импровизирана пресконференция, на която отрекохте, както инициативата на т. нар. „Тройка“ Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров да се явяват на изборите с регистрация на партията Демократична гражданска инициатива, така и шоуто на Христо Стоичков в зала „Арена Армеец“. Бихте ли мотивирали тази своя остра реакция?

Мисля, че отвореното писмо от вчера на протестиращите изразява и моята позиция относно Янко, Дончо и Ангел!

В него, организатори, протестиращи и активисти от различните градове на страната, категорично се разграничават от Янко Петров, Дончо Дудев и Ангел Славчев и публично оповестяват, че взетото решение за участие в изборите чрез партия „Демократична гражданска инициатива” е направено ТАЙНО, без наше знание и участие. Протестиращите са шокирани и разочаровани от поредния рязък завой, направен от хората, които са избрали за свои представители на Националните срещи в Сливен на 23.02.2013 г. и Габрово на 09.03.2013 г.

Организаторите на протестите срещу монополите в десетки общински и областни градове,  чувстват длъжни да уведомят широката общественост за подмяната, която се разиграва пред очите на всички. Петров, Славчев и Дудев са непоследователни в действията си, техните решения са взети по непрозрачен начин, а исканията, които те обявяват за искания на всички протестиращи, са до голяма степен подменени.

Без да съм формален национален говорител на протеста, мога да заявя, че бяхме държани в постоянно неведение относно действията на своите "лидери". Няколко дни преди пресконференцията в БТА Ангел Славчев пусна запитване по имейлите на координаторите по градове какво мислим за участието в изборите на 12 май. Мнозинството бяха против, но това явно не е попречило на преговорите с ДГИ на Стефан Пеев, за които нищо не ни бе съобщено. Развоя на събитията научихме от медиите. Ние, вече като членове на Гражданската инициатива за обществен контрол, не само че не бяхме уведомени предварително за решението относно участието в избори, но и никога не сме гласували кой да бъде първият издигнат кандидат в листите. Не е наше безумното искане за 160 мандата в парламента, или това възрастовата граница на кандидатите да е под 35 години.

И аз и останалите протестиращи не желаем да бъдем повече част от нещо, което не е наше. Като организатори на протестите, излязохме на улицата с лицата си и публично заявихме своята позиция. Няма да мълчим и сега. Тези хора предадоха доверието на десетки хиляди българи. Заради това сме длъжни да обявим, че те не ни представляват по никакъв начин. Техните действия са само техни лични. Във връзка със споменатата Гражданска инициатива, призоваваме ги и държим подписите на учредителите да бъдат унищожени пред свидетели. Не желаем един ден с подписите ни да бъде злоупотребено. Не приемаме Славчев, Дудев и Петров за свои говорители или представители.

Всеки сам ще реши в какво да участва и дали да подкрепи дадена инициатива, партия или движение според собствените си убеждения и морални принципи. С протестното си писмо ние само казахме истината такава, каквато е. Продължаваме напред!

А все пак, какво е мнението Ви по случая „АРЕНА Армеец“?

Относно срещата в зала "Армеец", всички видяхме колко са студенти и от кого бяха платени. За съжаление, ГЕРБ се опита да си създаде изкуствена опозиция по доста глупав начин.

Бунтът срещу сметките за ток започна от Благоевград. Тези дни пак от Благоевград чуваме за началото на нов протест срещу банките. Бихте ли формулирали исканията на протестиращите?

Да, в неделя се състоя поредния протест срещу монополите в Благоевград. През седмицата в сряда се състоя и шествие покрай банковите клонове в целия град със свещи и бурни реакции срещу тях! Систематизирахме исканията на сектори, в това число и за банковата система.

Банките в България винаги са действали с утежнени условия за своите клиенти. След започването на Световната криза през 2008, която продължава и до днес и след приемането на поправките в Гражданско-процесуалният кодекс (ГПК) през същата година, прокарани от силното банково лоби, клиентите на банките бяха просто смачкани. Те бяха превърнати в клиенти-длъжници, спрямо които се действа безмилостно, отнемат им се имоти, запорират се понякога цели заплати, продава се всякакво тяхно друго движимо и недвижимо имущество. Необходими са спешни промени, които ще се опитам да изложа накратко:

БНБ да започне да изпълнява функциите си по реален надзор над дейността на банките в страната, в това число да следи и санкционира всички констатирани банкови нарушения по Закона за кредитните институции.

Поемане на персонална отговорност и незабавно освобождаване на г-н Иван Искров от поста Управител на БНБ, поради неадекватната политика на БНБ, довела до масови нарушения на ЗКИ от страна на банките в България в периода 2008 - 2012 г.

Забрана за едностранната промяна на лихвите и останалите параметри по договорите за кредит (потребителски и ипотечни).

Пълна прозрачност по отношение на лихви, методологии, критерии за оценка. Отмяна на параграф 1, точка 6 от Допълнителните разпоредби на Закона за потребителския кредит, даващ право на банките да изменят лихвите по кредитите по собствена методология с така наречения базов лихвен процент.

Приемане на закон за фалит на физическите лица, с който да се регламентира до каква степен фалиралите кредитополучатели остават длъжници на банките.

Приемане на закон за финансовия омбудсман, с който да се регламентира адекватен механизъм за извънсъдебна правна защита на потребителите на финансови услуги.

Отмяна на член 417, точка 2 от ГПК в частта, която предоставя право на банките да получават по облекчена процедура изпълнителен лист въз основа на извлечение от счетоводни им книги.
Това са най-неотложните мерки, които биха могли отчасти да озаптят банковия произвол.

Вие сте едно от най-разпознаваемите лица на протеста. Какво е вашето усещане ще се засилят ли протестите след като започнахте атаката си срещу банките?

Смятам, че покрай исканията относно банките, протестите да се възродят защото се оказва, че те са най-големия бич за обикновения човек, за малкия и среден бизнес!

Заедно с други протестиращи вие назовахте публично имената на умни и учени хора, които могат да поемат в ръцете си съдбините на България (между тях са проф. Боян Дуранкев, проф. Румен Брусарски, социологът Цветозар Томов, финансовият експерт Радослав Пашов). Това не е ли открито противопоставяне на изявлението на Христо Стоичков, че той ще посочи такива личности?

Относно Стоичков,нямам нищо против него като футболна легенда, но според мен не е способен да води политика или да дава предложения за личности, които да ръководят България успешно. Нека да си остане да се занимава с това от което си разбира - с футбола!Още един Борисов по терените не ни трябва!

Вие бяхте първата арестувана по време на протестите, чувствате ли се различно след като това се случи?

Що се отнася до ареста ми - това беше нормална реакция на полицията, защото не бяха подготвени за толкова много хора и събралите се пред залата, където трябваше да присъства г-жа Кунева. Не се чувствам като герой, нормално е организаторът да носи отговорност. Определено, трябва да се направят промени и в закона за събранията, митингите и манифестациите, които да позволяват по-голяма гъвкавост и реакция според ситуацията от страна на организаторите.

Последно променена в Четвъртък, 28 Март 2013 11:43
Влезте, за да коментирате