Явор Куюмджиев подготвя всеобщо отопление на страната с дърва

От изявленията на народния представител от „Коалиция за България“ излиза, че всеки сигнал за съмнение за нередност е равносилен на констатирано нарушение и саботаж на управлението
Вторник, 17 Септември 2013 17:03 Публикувана в Очи в очи Прочетена 1575 пъти
Г-н Явор Куюмджиев - народен представител от "Коалиция България".   Г-н Явор Куюмджиев - народен представител от "Коалиция България". Снимка: Агенция "КРОСС", www.cross.bg

В края на миналата седмица, народният представител от „Коалиция за България“ Явор Куюмджиев, изложи позициите си по актуалните проблеми на политиката и икономиката пред журналистката Клара Маринова в ефира на „Радио К2”. Екипът на радиото разпространи подробен „конспект“ на разговора. Това ни дава възможност възгледите на г-н Куюмджиев да бъдат предадени без изкривяване и съответно – коментирани.

Според г-н Явор Куюмджиев, темата за енергетиката е много важна за всички български граждани и това че от „Коалиция за България“ са се захванали с нея още от първия ден на парламента показва, че те не са там заради някакви лични материални облаги, а се опитват да направят нещо за българските граждани. Според него, това се вижда, защото цената на тока е паднала с пет процента, постигнат е чисто нов баланс на енергийната система и по този начин са нарушени интересите на енергийната мафия, които са изсмуквали стотици милиони от системата.

 

Както вече съм заявявал, някои от усилията на правителството – най-вече преговорите за намаляване на изкупната цена на електроенергията от двете топлоцентрали в „Марица Изток“, познати на публиката като „американски“ - „AES Гълъбово“ и „Марица Изток 3“, заслужава подкрепа и одобрение. Г-н Куюмджиев обаче би трявало да ни спести поне част от гръмкоречията си, защото все още не сме чули да се прави нeщо срещу ограбването на дружествата в българската енерегтика от страна на изкуствената, дублираща и в крайна сметка – паразитна структура, наречена Български енергиен холдинг – БЕХ. (Защо съм толкова враждебен към БЕХ, вижте примерно в: ДАНС – БНТ – БЕХ. А трябва ли ни БЕХ? http://www.svobodennarod.com/underground/756-dans-bnt-beh-tryabva-li-ni-beh.html  от 20 юни 2013 г.).

 

Не сме чули и смислено обяснение за назначаването на печално известният г-н Георги Христозов в ръководството на БЕХ. Вероятно назначаването на човек, за когото достъпът до класифицирана информация и уважението към правилата в системата на националната сигурност са незначителни подробности е много тежък, почти убийствен удар по енергийната мафия ... (Защо си позволявам да иронизирам назначението на г-н Георги Петков Христозов на фона на триумфалните комюникета на г-н Куюмджиев от фронта на борбата с енергийната мафия, вижте тук: http://www.svobodennarod.com/underground/756-dans-bnt-beh-tryabva-li-ni-beh.html ).

 

Г-н Куюмджиев не обръща внимание на тези проблеми. Той предпочита да е последователен в търсенето на врагове и саботьори. Запитан за новите сметки за ток, в които цената на тока е намалена с пет процента, но има оплаквания, че пак били високи, депутатът от „Коалиция за България“ веднага открива потенциален враг, пък макар и без партиен билет.

 

Според г-н Явор Куюмджиев, едното възможно обяснение е по-високото потребление, но той не пропуска възможната конспирация. Той призовава, (цитирам дословно Радио К2) „всички граждани, които имат някакви съмнения, да изпращат своите сигнали в комисията по енергетика в парламента. Ако се окаже, че това е системно нарушение, то значи става въпрос за грубо нарушение на закона, а дори и опит за саботаж на управлението от страна на ЕРП – тата“.

 

Излиза, че всеки сигнал за съмнение е равносилен на констатирано нарушение. Ако пък съмненията са повече на брой, можем да ги обявим за системно нарушение и да обвиним трите електроразпределителни монопола в „опит за саботаж на управлението“. Вероятно, г-н Куюмджиев е искал да каже друго и в доста по-друг смисъл, но се е получило гореизложеното. А то, без да искам по какъвто и да е начин да обиждам народния представител, говори за стил на изразяване, който хората наричат „говорене на ангро“.

 

Не е никаква тайна, че подписът ми стои под сигнал срещу ЕРП, осъдено заради този сигнал на глоба от милион и осемстотин хиляди лева. (Виж в: “Свободен народ” закова „Енерго Про“. КЗК ги разпердушини, http://www.svobodennarod.com/underground/301-partiya-svoboden-narod-zakova-energo-pro-kzk-gi-razperdushini.html от 25 май 2013 г.). Само преди няколко дни, точно в „Свободен народ online“, поставих и въпроса за недостатъчната яснота около различните цени на електроенергията при трите електроразпределителни дружества. (Виж: EVN е с най-висока цена на тока, ЧЕЗ – с най-ниската,  http://www.svobodennarod.com/views/2377-evn-e-s-nai-visoka-tzena-ta-toka-chez-s-nai-niskata.html от 10 септември 2013 г.). далече съм от мисълта, че в ЕРП-тата денонощно мислят само за благото на потребителите, но мисля, че е крайно време политиците да си правят примитивен „пи ар“ чрез демонизацията им.

 

Този призив в особена степен се отнася до г-н Явор Куюмджиев. Ако в ЕРП-тата има саботьори на властта, противници на сегашното управление и изобщо – конспиратори и злодеи, то същите те, би трябвало да помислят за някаква награда за този хлевоуст народен представител. Особената риторика на г-н Куюмджиев буквално превръща в карикатура всякакви добри намерения на управляващото мнозинство и на правителството за по-добро регулиране на взаимоотношенията между естествените монополи и техните клиенти.

 

Човек от сърце се надява, че филипиките на г-н Явор Куюмджиев срещу ЕРП-тата не се дължат на някакво „обсесивно състояние“ или вманиачаване и че народният представител просто третира драгия слушател и още по-драгия избирател като кучето на Павлов. При великия физиолог схемата е била - „светва крушка и кучето започва да отделя слюнка“. При г-н Куюмджиев, схемата е „споменаваш ЕРП-тата и чакаш избирателите да залаят“. И разбира се, да повярват, че ти си непоколебим борец срещу монополите.

 

Наблюдавам внимателно словестната активност на г-н Куюмджиев (вижте примерно тук: Подходът „Куюмджиев – Панчев“ не носи нищо на управляващите http://www.svobodennarod.com/views/2277-podhodat-kuyumdzhev-panchev-ne-nosi-nishto-na-upravlyavashtite.html от 05 септември 2013 г.). Все повече се убеждавам, че неговият подход нито ще свърши работа на управляващите, нито ще допринесе за борбата срещу злоупотребите с монополно положение. Все повече се убеждавам и в това, че неговата ялова атака срещу ЕРП-тата, които вече взимат „цели“ два процента и половина от всяка сметка, единствено отклонява вниманието от безобразията, случващи се с останалите 97 процента и половина.

 

Впрочем, г-н Куюмджиев дори не е забелязал новите издевателства на „Енерго Про“ срещу ВиК – Добрич, нито пък всеобщите вопли в Пловдив и Асеновград, че от EVN забравят да изпращат фактури на клиентите си.

 

Вместо това, поборникът срещу ЕРП-тата успокоява публиката, че парламентарното мнозинство ежеминутно мисли за наближаващата зима и от „Коалиция за България“ подготвят законопроект „с който да се улесни добивът и зареждането с дърва“! Така де, г-н Куюмджиев е изчислил, че „над шейсет процента от българите се отопляват с дърва“. Тук вече и съвсем не враждебната към управляващите Клара Маринова не издържа и спонтанно попита депутата не е ли връщане назад отоплението с дърва?

 

Бившият заместник-министър на икономиката хладнокръвно се съгласи със загрижеността на Клара Маринова и веднага изстреля, че „това е положението на нещата и не можем след четири години разруха да тръгнем бързо напред“. Така де, на Бойко Борисов социалистите му бяха виновни за всичко близо четири години, напълно нормално е Явор Куюмджиев да обяснява всичко с предишното управление поне четири месеца. Дори и всеобщото преминаване на дърва...

 

Озадачаващото е друго. На фона на съобщението, че ще се „улеснява“ отоплението с дърва, интервюираният народен представител защити партията си с репликата че, е „смешно твърдението, че БСП защитават олигархията и мафията, защото досега никой не се е осмелил да вземе няколко стотин милиона от олигарсите и да намали цената на електроенергията, или да наруши интересите на дървената мафия“. Да оставим тока на мира за секунда и да попитаме: Не си ли спомня, г-н Куюмджиев, че отоплението с дърва (подчертавам – говори се изрично за дърва, а не за въглища или за по-общото понятие - твърдо гориво) е било и винаги е приоритет на коалиционния партньор на БСП – ДПС?. Какви още удари трябва да инкасират социалистите, за да престанат да угаждат сляпо на капризите на все пак младшия партньор в управляващата коалиция?

 

Още по време на протестите срещу повишаването на акцизите на пропан – бутана през далечната 2003 г., депутатите от ДПС обясняваха чистосърдечно в кулоарите, че те се вълнуват само от отоплението с дърва. На въпроса, няма ли да им излиза скъпичко, депутатите срамежливо отговаряха: „Абе то, там където горските са наши, проблеми няма“.

 

Ентусиазираната подкрепа за насърчаването на отоплението с дърва, влиза в тежък конфликт с иначе правилното заявление на г-н Явор Куюмджиев, че „правителството работи с мандата на БСП и затова трябва да се съобразява с програмата на социалистите и с техните идеи и да ги реализира“. Как да хванем вяра, че „от „Коалиция за България“ ще изискват от всички министри да се съобразяват с техните идеи и предложения, след като всички знакови действия на мнозинството обслужваха интересите (за да не кажем капризите) на ДПС? В полза на последното твърдение, говорят всички скандални случки, за които говорим и пишем постоянно – от назначението на Делян Пеевски до лансирането на законопроект за улесняване на отоплението с дърва.

 

Е да, но за г-н Явор Куюмджиев „ако не е бил Делян Пеевски е щяло да се намери някакъв друг повод“ за да започне атаката срещу правителството. Ами да, то поводи не липсваха – и да назначиш сикаджия за шеф на полицията в Шумен и да назначиш персонаж като Георги Христозов в ръководството на БЕХ ... Излиза, че според идеолога на отоплението с дърва, когато си на власт може да правиш всякакви гафове. Защото колкото и да се стараеш да адекватно, опозицията все ще намери за какво да се хване и да се заяде.

 

Мога да уверя г-н Куюмджиев, че докато следва тази логика, той няма да помогне нито за „връщането на социалната държава“, за което пледира, нито пък ще „махне тежестта на кризата от най – бедните и най – онеправданите“. Просто парата ще  излиза през свирката под формата на агитпропско пищене. А това обслужва единствено кликата на Бойко Борисов, за която г-н Явор Куюмджиев правилно предполага, че неистово бърза отново да се вкопчи във властта.

Последно променена в Вторник, 17 Септември 2013 18:48
Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате