Даниела Бобева: Бюджет 2014 осигурява пари за програмни проекти, за иновации и за реклама на българския туризъм

Насърчаването на износа ще бъде основният инструмент за ускоряване на икономическото развитие. До две седмици ще е готов първият проект на Закон за управление на държавното участие
Вторник, 29 Октомври 2013 13:45 Публикувана в Очи в очи Прочетена 1231 пъти
Новината на седмицата, съобщена от вицепремиера Даниела Бобева е, че до две седмици ще е готов първият проект на Закон за управление на държавното участие. Според Бобева има отпускане на индивидуалната дисциплина при издаването на касови бележки.  „Нашето правителство реши с добро, но така не става, трябва да почнат пак проверките, пак да се наказваме и пак да бъдем сурови и груби - това ли искаме ние?“ - запита тя риторично.  Новината на седмицата, съобщена от вицепремиера Даниела Бобева е, че до две седмици ще е готов първият проект на Закон за управление на държавното участие. Според Бобева има отпускане на индивидуалната дисциплина при издаването на касови бележки. „Нашето правителство реши с добро, но така не става, трябва да почнат пак проверките, пак да се наказваме и пак да бъдем сурови и груби - това ли искаме ние?“ - запита тя риторично. Снимка: Sofia Photo Agency.

На 26 октомври 2013 г., в интервю за „Радио К2“, Даниела Бобева, заместник министър-председател, отговаряща за икономическото развитие заяви, че „Бюджет 2014 е реалистичен и възможен“. Пред водещата Илиана Беновска, Даниела Бобева сподели:

 

“Можеше да направим много красив, но неосъществим бюджет. Това е бюджет на реализма и е обвързан с нашата програма. Успяхме да балансираме до голяма степен различните сектори, за да бъдат гарантирани хоризонталните политики. Това е цялостна политика във всички области, което е едно от хубавите неща на този бюджет, не че не бих могла да го критикувам, ако бях извън МС. Аз съм била в най-обичаното правителство на Софиянски и сега съм в най-мразеното правителство на Орешарски“.

Запитана, как ще се отрази бюджетът на динамикат на заетостта и ще доведе ли до създаване на нови работни места, Даниела Бобева застана на позицията, че „бюджетът не създава работните места, той създава рамката, в която бизнеса може създава повече работни места и повече икономически растеж. Ние подготвяме рамка и държавна политика, която ще направи бизнеса по-ефективен и по-активен, най-вече чрез насърчавана на износа“.

 

Като вицепремиер, отговарящ за икономическото развитие, Даниела Бобева специално акцентира върху три факта от Бюджет 2014, които я радват „особена много“. Според нея, на първо място, е много важно, че „има огромен ресурс заделен за програмни проекти“.

 

„Ще финансираме през бюджета проекти, които ще имат висок икономически ефект“, убедена е Даниела Бобева.

 

Вторият особено важен и радостен факт според вицепремиера е, че за първи път в България се отделят 20 милиона лева за иновации. Тя вярва, че българската икономика може да се развие в областта на иновациите.Третият особено важен акцент според Даниела Бобева е, че правителството увеличава много сериозно парите за реклама на българския туризъм в чужбина и подпомага приоритетно този сектор от икономиката.

 

Тя оценява заделените средства по следния начин:

 

„Не са много парите, но въпросът е да се използват ефективно. Не да харчим за скъпо струващи командировки на политици и министри, а да направим силна, целева реклама в чужбина, която директно да ни докара туристи. Много се радвам също, че бюджета поставя акцент върху животновъдството и земеделието“.

 

Даниела Бобева, демонстрира желание да бъде обективна и сама критикува някои постановки в Бюджет 2014. Тя заяви:

 

„Знаем, че чрез Бюджет 2014 ще се налага да подкрепяме под някаква форма, неефективни държавни предприятия - БДЖ, “Български пощи”, ВМЗ например. Иска ми се да преобърнем бюджетите на държавните предприятия, а това може да стане само с много сериозна регулация върху тяхната дейност”.

 

Точно във връзка с регулациите, вицепремиерът Бобева съобщи важна новина:

 

„Ние работим и до две седмици ще сме готови с първия проект на Закон за управление на държавното участие – според него, бюджетът ще е важен инструмент за управление, но не единственият“.

 

На въпрос, дали намаляването на таксата за здравни услуги на 1 лев е форма на субсидия, Даниела Бобева категорично отрече състоятелността на подобно твърдение. Тя заяви:

 

“В никакъв случай! Социалните услуги са задължение на държавата. Намаляването на социалните разходи увеличават вътрешното търсене, съответно имат ефект върху растежа. Голяма част на социалните разходи имат икономически смисъл“.

 

Вицепремиерът Бобева постави ясен акцент върху твърдението, че основната политика на правителството е „насърчаване на износа, износа като източник на икономически растеж“. Според нея е важно изпълнителната власт да има повече приходи, по-висок икономически растеж, чрез който да може да се харчи повече.

 

Запитана за размера на бюджетния дефицит, Даниела Бобева коментира:

 

„От гледна точка на макрорамката мисля, че и нашите европейски партньори ще бъдат удовлетворени от заложените нива на дефицита – 1,8 на сто. Ние сме показали, че сме дисциплинирани и не можем да си позволим по-голям дефицит. Ние имаме една от най-либералните икономики, където преразпределителната функция на държавата се поддържа под 40 процента, което преди години беше мечта. Тук е важно, че разполагаме с оперативните програми, с които също правим политики“.

 

Според вицепремиера, отговорен за икономическото развитие, „това е един приемлив бюджет, той едва ли ще направи революция по отношение на растежа или която и да било сфера. Той е доста балансиран и ще запази спокойствието между отделните сектори и ще даде възможност да се направят повечето от реформите, които сме предвидили. Не че не ни се иска да бъдем още по-радикални, но спазването на една прилична макрорамка е важно“.

Дребните предприемачи вероятно ще обърнат особено внимание на леко заплашителния тон, с който Даниела Бобева изрази раздразнението си от факта, че според нея има „охлабване“ на индивидуалната дисциплина по отношение на издаването на касовите бележки.

 

Вицепремиерът предупреди:

 

„Днес например в две магазинчета не ми издадоха касова бележка, а аз въведох касовите апарати! Според мен, през последните месеци има влошаване на индивидуалната ни дисциплина по отношение на касовите бележки, защото това е проблем на потребителите. Нашето правителство реши с добро, но така не става, трябва да почнат пак проверките, пак да се наказваме и пак да бъдем сурови и груби - това ли искаме ние?“.

 

Даниела Бобева беше „провокирана“ да коментира намалените бюджети на администрацията и по-специално на президента и на омбудсмана. Тя изложи разбирането си за ставащото по следния начин:

 

„Има много елементи на рационализиране на разходите, вътре в рамките на отделните звена. Правим голяма реформа по отношение на обществените поръчки, която освен всичко друго, ще доведе и до намаляване на разходите на публични средства - например електронизация на обществените поръчки по отношение на купуването на лекарства. Това е процес, който ще има директен ефект върху системата и ще я облекчи малко финансово.

 

Мисля, че важните институции в държавата трябва да дадат тон за едно по-икономично използване на средствата. Големите разходи на Министерския съвет идват от дела, които се водят в европейския съд в защита интересите на държавата и други такива. Истината е, че в Министерския съвет съкратихме доста и предстои още да съкращаваме персонал“.

 

Даниела Бобева не скри, че „финансовата политика на всяко звено от държавната администрация в рамките на предвидените за нея средства, може да организира дейността си по отношение на въпроса за получаване на бонуси“.

 

От интервюто на вицепремиера Бобева се вижда, че „тежката икономическа артилерия“ в правителството вече е определила стратегията си за дебатите по бюджета. Лайтмотивът е:

 

“Няма популизъм, няма предизборен популизъм, това е борба с бедността. Най-бедното съсловие ще получи пари, което е добре и за тях и за държавата, защото те ще потребяват услуги и стоки и ще имаме растеж в производството”.

 

В правителството изглежда са оптимисти за дебатите оп бюджета, въпреки продължаващите протести. Даниела Бобева завърши изложението си с думите:

 

„Дебатът по бюджета ще е конструктивен, той ще е за политики. Революции с този бюджет няма да се направят, но ще се правят стъпки към верния път. Готови сме за дискусията и за предложенията“.

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате