Асен Генов: Богомил Бонев дължи няколко отговора

Вторник, 05 Ноември 2013 12:13 Публикувана в Очи в очи Прочетена 2722 пъти
Асен Генов: Богомил Бонев дължи няколко отговора Снимка: Фейсбук

Асен Генов е едно от разпознаваемите лица на протеста. В профила си във Фейсбук е написал като месторабота „Научно изследователски институт по чародейство и вълшебство”. Това е закачка от известната сатира на братя Стругацки „Понеделник започва в събота”. Учените от този институт се занимаваха основно с изучаване на щастието. И в тон с комунистическото безвремие в отдел „Линейно щастие” висеше лозунгът „Постигането на абсолютно щастие изисква безкрайно време”.

Каква ирония за нашия преход и за 145 дни протести.

Асен Генов е активен в социалните мрежи, които всъщност продължават да са основния механизъм за организация на хора, които споделят близки идеи за живота, политиката, морала и бъдещето. Те са и главното оръжие срещу манипулациите на медиите и задкулисието.

 Трудно приемам етикета "Блогър", защото не ми е съвсем ясно какво точно означава това. Така или иначе, фактът, че пиша нещо понякога в този блог кара мнозина да ме определят така.”, казва той.

И точно една дискусия във ФБ стана повод да потърсим Асен Генов и да му зададем няколко въпроса, които стават обект на бурни дискусии в мрежата.

 

- Днес във Фейсбук сте написали, че сте изтървали Орешарски от сграда с един вход?

- Това беше шега, тъй като в едно интервю Орешарски каза, че нямал никакъв проблем със задните входове и изходи на сградите. Просто бях ироничен по отношение на това негово изказване, което, мисля, бе интерпретирано и от комиците в „Господарите на ефира”. Тази моя реплика днес (4 ноември – бел. ред.) във ФБ беше насочена към това, че Орешарски е бил на честване на 100-годишнината на Върховния административен съд. Сградата на този съд има един-единствен авариен изход на тясна уличка, през която трудно може да се измъкне човек, ако има достатъчно хора там. Разбира се, напълно съм наясно, че говорим за понеделник, за делничен ден, за 10 часа сутринта, когато се е провело честването и работещи хора трудно могат да се събере по това време критична маса хора там. Защото това е протест на работещите хора, на тези, които имат професия, работа и основното им искане е за морал в политиката. Това са хора, които изразявайки тези искания, трябва да вършат и своята работа. Пак в кръга на шегата днес прочетох един статус във ФБ, че сега е чудесният момент ДПС да предложат Делян Пеевски за председател на Народното събрание.

- Умориха ли се хората да протестират, кое според вас продължава да ги мотивира вече толкова време без никаква реакция от властта?

- Смятам, че назначаването на Пеевски, колкото и да се опитва пропагандната машина да омаловажи този факт, е емблематичен. По един безспорен и категоричен начин той показа ясно една порочна криминално-олигархична зависимост на властта от неясни задкулисни кръгове. С назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС с тайното прекрояване на закона въпреки уверенията, че всичко ще става след обществен дебат, на практика разкри тези зависимости. Ние станахме свидетели на тайната подготовка – всичко се случи в последния ден на седмицата с избирането на Пеевски за 15 минути за шеф на ДАНС.

Малко преди това представление в парламента институцията за борбата с организираната престъпност бе прехвърлена към ДАНС. Видяхме на практика как един корпоративен кръг, който е свързан безспорно с огромен ресурс, произтичащ от държавните предприятия, които са концентрирани в една банка, се опита да наложи Пеевски. Лъсна връзката на банката с една медийна империя и нейната възможност да налага политически образи, политически доктрини и алтернативи.

Видяхме как икономическата власт в една страна беше обединена с борбата с организираната престъпност и с националната сигурност. И всичко това беше поднесено на тепсия на този корпоративен кръг, олицетворяван от Пеевски.

Това беше факторът, отключващият момент, който генерира огромно недоволство и накара хиляди хора да излязат на улицата. Това е този фактор, който свали маската и повдигна завесата на задкулисието в България. Аз не казвам, че преди не го е имало и сега са се случили тези неща, не оневинявам нито един предишен кабинет за това, че тази криминално-олигархична зависимост беше култивирана и генерирана през годините.

Но казвам, че сега е този момент, когато сламката счупи гърба на камилата, както казва една хубава поговорка. Камилата може да се товари много, но има един предел, когато и една сламка може да я прекърши. Като млякото, което ври, ври,но в един момент изкипява. И този момент за нас беше 14 юни 2013г.

-  Виждате ли в напускането на Христо Бисеров от ДПС и парламента някакъв знак за корпоративен сблъсък или някакво прегрупиране на различни кръгове?

- Преди да коментирам Бисеров, искам да знам какво точно се е случило и дали слуховете, че се оттеля по здравословни причини не са верни. Може би има някакъв натиск, някакви вътрешнопартийни боричкания, но сега не се чувствам достатъчно информиран и комфортно да коментирам тази тема.

- Следя конфликта ви с Богомил Бонев във Фейсбук, в който на негова страна се намесват хора, някои от които познавам като демократично мислещи и свестни хора. Днес обаче те като че ли не подкрепят протестите. Какво става?

- Те трябва да отговорят. Те ни нападат в своите коментари, те персонифицират своите нападки към протестиращите през мен и още няколко приятели, с които заедно работим. Но това са все пак хора, които през годините са демонстрирали едно по-опозиционно, по-прогресивно и демократично мислене. В момента обаче аз не мога да разбера тяхната позиция каква е. Коментираме във форума г-н Бонев. Той дължи най-малкото отговори на няколко сериозни въпроса, единият от които е един доста любопитен факт от неговата професионална биография, свързан с уволнението му заради определени връзки (Богомил Бонев бе сменен с Емануил Йорданов от поста вътрешен министър в правителството на Иван Костов в края на 1999г. - бел. ред.).

Следва логическият въпрос, на който той трябва да отговори: в годините, когато по улиците на София и в страната в началото и в средата на 90-те години имаше блокади, подкрепяни и от самия Бонев, какво на практика се е променило.

Исканията през 1997г. и през 2013г. са едни и същи. Тогава протестирахме срещу криминализацията и незавършения процес на декомунизация на обществото. Сега протестираме за същото. Тогава имаше блокади, сега има протестни шествия. И, естествено, като се съберат няколко хиляди души на улицата, те ще затруднят движението.

Богомил Бонев трябва да отговори какво се е променило в неговите убеждения и защо с думи и действия се обръща срещу протестиращите, които казват: първо, искаме оставка, и, второ, искаме предсрочни избори с надеждата, че системата в България ще се промени към по-добро. Трето, искаме операция „Чисти ръце”. Искаме лустрация, искаме декомунизация, искаме декриминализация на политиката и икономиката в България. Нека Бонев обясни, защо застава срещу това, срещу тези хора. Неговите съмишленици от въпросната Фейсбук група, за която говорите, също дължат тези отговори. Нашите послания, нашите искания са ясни. Ние сме застанали с името си, с лицето си и отговаряме за думите, които казваме. Но хората, които се противопоставят на това, тези, които пазят статуквото, също трябва ясно да кажат – защо го правят и кой стои зад тях.

- Бащата на тенисистката Сесил Каратанчева – Радослав Каратанчев, каза по една национална телевизия, че в сладкарницата на ул. „Аксаков” раздавали пари на протестиращите. На баща с дете – по70 лв. и т.н. Той лично проверил информацията. Питам, защото това се говори по телевизията и се подхваща от най-различни среди, някои добронамерени, но объркани. Това обезверява хората и ражда всевъзможни слухове. То се оказа и една мощна пропаганда. Варно ли е, че вземате пари?

- Не съм запознат конкретно с този случай. Но това, което мога да кажа, е моята ясна и категорична позиция. Фактите, които бяха разкрити публично, включително и от вашия колега Росен Цветков от БНТ, са свързани с това, че по-скоро проправителствените кръгове, партии и личности около управляващите са тези, които организират платени протести. В разследването на БНТ стана ясно, че хората, които тогава протестираха и защитаваха „Атака”, са организирани и платени от „Атака”. Спомняте си тези организирани агитки, които пикаха по сградата на операта.

По този повод аз писах в блога си нещо, което скандализира доста хора. Там се казваше, че депутатът от БСП Борислав Цветков и общинският съветник от ДПС г-н Белалов са свързани ако не с финансирането, то поне с организацията на т.нар. контрапротести, които аз наричам манифестации. Тоест всичките тези внушения, че някой плаща на мен, на всичките хора, които вече 144 дни излизат на протест да заявят своята воля срещу олигархията в България, срещу криминалната власт, срещу икономически зависимата политическа класа, това са нелепи твърдения и пропагандни лъжи. Г-жа Манолова също в едно предаване по Нова телевизия беше казала за едни автобуси, но те бяха организирани от партия ГЕРБ.

Хората, които излизат да протестират по улиците, не могат да бъдат свързани с която и да е политическа сила пряко. Нито една политическа сила не организира и не извежда протестиращите на улицата. Те протестират по своя собствена воля. А ако има партия, която организира хората си, вече е ноторно ясно и за него има факти. Това са партии, които основно присъстват в парламента.

А хората от протеста доказаха, че могат сами да се чистят от провокатори. Но понеже става дума за огромно число хора, аз не мога да гарантирам, че между протестиращите няма провокатори. Мога обаче да гарантирам, че повечето от тях са хора с чисти намерения и по никакъв начин организирани и финансирани. Дори напротив, всеки от нас поради факта, че по няколко часа на ден излиза на улицата да протестира, търпи някакви негативи в личен и професионален  план, той жертва от личното си време. 

Последно променена в Понеделник, 17 Ноември 2014 18:07
Влезте, за да коментирате