Беновска към Кулезич: Бареков е влюбен в Борисов

Понеделник, 11 Ноември 2013 17:02 Публикувана в Очи в очи Прочетена 1993 пъти

Люба Кулезич: Застрашен ли е животът на Николай Бареков, съобщения за което се появиха през цялата изминала седмица в много български вестници, някои от които са многотиражни? Какво се случва, всъщност, има ли фантазия, или има някаква скрита заплаха, която може да взриви крехкия граждански мир, Илиана Беновска, която е специалист по медии, по режисура и по манипулации.
Илиана Беновска: Не, на последното – не съм!

Люба Кулезич: Хората, които разбират от медии и от режисура, разбират и от манипулации.
Илиана Беновска: Не! Аз не манипулирам!

Люба Кулезич: Експертът по сигурността Тихомир Стойчев, той е бивш шеф на ЦСБОП, онзи ден е бил на дебата, организиран от Николай Бареков на тема „Национална сигурност”. Въпросите са много, кажете ми първо, застрашен ли е според вас, наистина, животът на Николай Бареков, след като се появява това в най– многотиражния български вестник, каква е цената на неговия живот, сам ли си определя той живота, цената на своя живот, какво цели с този тип предупреждение и защо главният прокурор не се самосезира, когато един човек  така открито предупреждава, че се сбогува с близките си? От гледна точка на медийните манипулации и от гледна точка на полицейската практика. 
Илиана Беновска: Люба,ти вчера, между другото, от ефира на Радио К2, сезира главния прокурор Сотир Цацаров да се заеме да провери...

Люба Кулезич: Призовах го наистина.
Илиана Беновска:... дали наистина има сериозна заплаха срещу Николай и да разреши този случай. Аз също се присъединявам към това, съвсем сериозно.

Люба Кулезич: Господин Марковски, адвокатът на Бойко Борисов, каза, че това не би било добре, защото  не е работа на прокуратурата да се самосезира за такъв тип твърдение. 
Илиана Беновска: Но, аз бих искала да предложа един друг ракурс. Застрашени  са, според мен, хората от появяващите се, никнещи всякакви политически проекти, които ги заблуждават. Отсъства духовността.

Люба Кулезич: Но това не е първият проект, който възниква и който може да заблуди хората.
Илиана Беновска: Аз не говоря за Бареков. Излизам от темата „Бареков“, господин Стойчев е по–голям специалист, той ще каже за нещата. За мен най–големият проблем е, че ние нямаме увличаща идея, истинска увличаща идея, изговорена от един истински, с качества, с обаяние и с добър, чист бекграунд човек. Не говоря изобщо за Бареков. Нова идея няма, имаме старите политически партии, добри или лоши, Борисов, Станишев, ДПС и оттук нататък сме в дефицит. Може ли да помолим от студиото, докато пътувах в колата, ми дойде една идея, да онагледя какво искам да кажа. Може ли да пуснете Лара Фабиан?


Люба Кулезич: Да.
Илиана Беновска: Това е един концерт, тръгва интродукция – плаха, и спира. Залата запява мощно. Сама. Без певицата.Това е истинският глас, който трябва на политик. Погледни само, залата сама пее. Кой политик може днес да увлече българина с идеите си по този категоричен начин?/ звучи Фабиан./

Люба Кулезич: По този художествен принцип, господин Стойчев, става ли дума за дефицит на харизматична фигура, която наново да увлече хората, става ли дума за страшна манипулация, зад която стоят инженери, или става дума за самодейност, или става дума. действително за застрашеност?
Тихомир Стойчев: Да започна първо от сигурността, тъй като съм представен като експерт по сигурност. Разбира се, претенциозно е всеки да се представя в каквато и да е светлина експертно. Написахме и една книга някога с професор Гиндев, „Политически полюси и технологии”, леко навлизам и в нейната тема. 

Люба Кулезич: В технологиите?
Тихомир Стойчев: И в технологиите. На мен ми се струва, че през тези двайсет и пет години имаме постоянно възпроизвеждащи се, самовъзпроизвеждащи се политически сценарии. Страхувам се сега да определя дали новото движение, което оглавява господин Бареков с цялата си енергия...

Люба Кулезич: То не е движение, то не е регистрирано, то е телевизионно предаване.
Тихомир Стойчев: Добре, нека да го наречем така. Въпросът със сигурността е въпрос на самоидентичност, как се чувствам аз. През годините не можаха да ни убедят политици, институции, управляващи, че могат да гарантират сигурността на когото и да било. Разбира се, аз също съм склонен, като вас, да смятам, че не прокуратурата трябва да се занимава със случая. След като господин Бареков цитира конкретни имена, тези конкретни имена да бъдат проверени, все пак, там доста въпроси не са намерили отговор. 

Люба Кулезич: Кои въпроси?
Тихомир Стойчев: Доколко Борисов дълбоко е свързан с едно свое минало? Той не го отрича, да, аз познавам този, познавам онзи, но това са естествени процеси на карате, на не знамси  какви общувания и така нататък. 

Люба Кулезич: Доколко господин Бареков е свързан със собственото си минало?
Илиана Беновска: Нещо да кажа, извинявай, че те прекъсвам! Всеки е свързан със своето минало. Аз, например, като тръгвах за предаването, взех от библиотеката вкъщи тази малка книжцица, която навремето излезе 1992 година в 200 000 тираж – от библиотека „Кой кой е?” – Ахмед Доган”.

Люба Кулезич: Да, ти беше първата,коята написа книга за Ахмед Доган.
Илиана Беновска: Той просто отговори на моите въпроси.

 

Люба Кулезич: Защо я показваш?
Илиана Беновска: Да отговоря кой доколко е свързан със своето минало. Разгърнах ето така, случайно - аз обичам, така да отворя, да видя къде попадам. Това е един своеобразен лексикон, аз задавам въпроси, Доган дава отговори. Попадам на въпрос: „Чиста ли е съвестта ви господин Доган?” Ето, връзката с миналото. И Доган  какво ми отговаря през 1992 година: „Да, аз винаги твърдя и съм убеден, че съвестта ми е чиста. Не съм направил нищо в живота си, което да противоречи на съвестта ми до такава степен, че да ме изкара от нормалното състояние като психика, имам предвид, като ценности.”

Люба Кулезич: Защо го цитираш това?
Илиана Беновска: Защото, Доган продължава: „Пътят на всеки човек е индивидуален.Съвестта, дали ще бъде вътрешен прокурор на личността, или вътрешен глас, който наричаме „Бога в нас”, явно е, че това е  някакъв своеобразен механизъм - интимен, нравственопсихологически”.

Люба Кулезич: Защо го казваш това и го свързваш в момента с това, което се случва в българското медийно пространство?
Илиана Беновска: Всеки, който се появява на политическата сцена, ние, които се появяваме на медийната сцена, Тихомир, който се появява на сцената на специалните служби, всички ние, които сме в обсега на публичното внимание, трябва да отговорим на този въпрос – чиста ли е съвестта ни. Разбира се, че няма идеални хора.

Люба Кулезич: Има ли техонолози за това, което се случва в момента?
Илиана Беновска: Когато излезеш публично, аз много искам да зададем въпроса отново – кой кой е? Тогава ще ни стане ясно прав ли е Бареков, прав ли е Бойко, прав ли е Сергей.

Люба Кулезич: Кой да отговори на въпроса „кой кой е?”, господин Стойчев?

Тихомир Стойчев: Нашият преход, ако го е имало, демокрация, ако я е имало, минава през героизирането и през жертвите. Почти навсякъде. Всички бяха жертви до 10 ноември. Аз не виждах тогава някой да е бил жертва, но скачах. Дойде нещо, което нарекохме демокрация и преход, и си спомням нещо. Днес сме в изключително трудна ситуация за страната. Някога патриарх Евтимий поставя този въпрос – любов, мъдрост и истина! Днес нямаме политици, които да изрекат и да се закълнат в тези три думи. Нямаме националната идея, за която преди малко говори тя.

Люба Кулезич: Искате да ми кажете, че господин Бареков е присвоил сценария - героите и жертвите, това ли ми казвате?
Тихомир Стойчев: Аз се опасявам, че всеки би могъл да го присвои, той просто се търкаля отново на улицата. 

Илиана Беновска: Кое се търкаля, Бареков или сценария?
Тихомир Стойчев: Този проект.

Люба Кулезич: Значи, първо ми кажете, защото е такъв щурмът към българската политика, на гърба на човек, на когото доскоро си бил солташак и ...
Илиана Беновска: Еее, Люба!

Люба Кулезич: И искаш да приличаш, извинявам се, как се нарича това?
Илиана Беновска: Любов се нарича, госпожо Кулезич!

Люба Кулезич: Говорим не за застрашен от смърт, а от любов.
Илиана Беновска: Ама, Николай просто е влюбен в Бойко, какво има да говорим!

Последно променена в Понеделник, 11 Ноември 2013 17:40
Влезте, за да коментирате