Пламен Димитров: В публичното пространство се появява шизофренично говорене

На 16 ноември 2013 г., Пламен Димитров, президент на КНСБ, разговоря с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”.
Неделя, 17 Ноември 2013 00:47 Публикувана в Очи в очи Прочетена 1179 пъти
Според Пламен Димтров, президент на КНСБ,  твърденията, че КНСБ ще прави политическа стачка, доминирана от ГЕРБ са пълни глупости.  Според Пламен Димтров, президент на КНСБ, твърденията, че КНСБ ще прави политическа стачка, доминирана от ГЕРБ са пълни глупости. Снимка: http://www.monitor.bg/article?id=239512

Пламен Димитров започна с убеждението си, че хората трябва да знаят какво прави конфедерацията за тях и не трябва да се правят инсинуации и спекулации кой с кого се среща, защо конфедералната среща с браншовите структури се провежда в Пловдив, а не в София и т.н. Според него „разговорът е друг, а именно дали хората в България искат ново управление, какво точно искат от него и дали това може да бъде постигнато“. Пламен Димитров продължи, че според анализите на КНСБ, очакванията на хората са до края на пролетта да има предсрочни избори. Над 70 % от хората искат предсрочни избори, но не ги виждат до края на годината.

Според него това трябва да бъде в главите на политиците, когато коментират националната сигурност на предстоящия КСНС и да стигнат до съгласие в отговорен диалог, като определят датата на изборите. Другото нещо, което очакват работещите българи, са спешни мерки за доходите и пенсиите им.На въпрос дали Бюджет 2014 е в интерес на работещите българи, Пламен Димитров заяви, че за КНСБ е от изключително значение дали ще успее да повлияе върху обсъждането на бюджета, което тече в момента в Нардоното събрание.

 

„За работещите хора в бюджета за следващата година няма никаква грижа, освен едно минимално увеличение на минималната работна заплата. Важен е и въпросът за енергетиката, ако в Бюджет 2014 не бъдат заложени допълнително 370 милиона лева, още в началото на следващата година НЕК ще има големи затруднения да се разплаща“, заяви президентът на КНСБ. Според него, ако тази мярка не бъде предприета, това ще доведе до задълбочаване на проблемите във въгледобива, но министърът на икономиката и енергетиката не иска да възприеме предупрежденията на КНСБ.

 

Според Пламен Димитров от разни посоки „замерят КНСБ с обвинения, че ще прави политическа стачка, доминирана от ГЕРБ, което са пълни глупости“. Лидерът на КНСБ настоя, че протестът на КНСБ има за цел да фокусира вниманието на политиците върху бюджета, докато е време. Според него „в момента има бюджетни механизми за около половин милион българи, които получават месечна заплата до 400 лева, да се намери формула да се отстъпи данък. На тези хора може да се върне една заплата“.

 

Другата мярка, която КНСБ предлага, е да се криминализира неплащането на вноски. Хората очакват също да се замрази увеличаването на възрастта за пенсиориране не за една, а за седем години, за да може сегашното поколение да достига до пенсия, а не да се слушат някакви обвинения. Пламен Димитров още веднъж подчерта, че сега е времето да се натиснат политиците, за да чуят гласа на работещия българин. Когато се реши въпросът с финансирането на ключови сектори, КНСБ може да се върне към усилията за удовлетворяване на очакванията на хората, а те са за предсрочни парламентарни избори, нов обществен договор и промяна на статуквото.

 

На въпрос, откъде ще се намерят средства за облекчаване на положението на работещите бедни и за финасиране на секторите, които са в най – тежко състояние, Пламен Димитров заяви, че тези 200 милиона лева, които засягат доходите на най – бедните работещи хора, могат да бъдат осигурени. Според него, тези средства могат да дойдат от некоректните, които не плащат осигуровки. Президентът на КНСБ продължи, че не може два милиона българи да не си плащат здравни осигуровки и да няма вече десет години воля да се реши този проблем.

 

Репликиран от водещата, че много хора не плащат осигуровки, защото не вярват в ефективността на здравнана система, той се съгласи с нея но продължи, че ако продължаваме да вървим по тази спирала, никога няма да има здравна реформа в България. По тази логика, според него, не трябва да плащаме и данъци.

 

На въпрос за отношенията на КНСБ с КТ „Подкрепа”, Пламен Димитров коментира, че аносът към КТ „Подкрепа” е бил отправен, защото точно сега е моментът да се натиснат политиците за решаването на големите въпроси. Той отказа да коментира обвиненията към себе си от страна на д-р Константин Тренчев, че се среща със Сергей Станишев и Лютви Местан, както и съмненията, че работи в полза на ГЕРБ.

 

Президентът на КНСБ продължи, че в публичното пространство се появява говорене, което е шизофренично. Според него, оттеглянето на КТ „Подкрепа” от НСТС не е силният начин, по който да се демонстрира несъгласие с бюджета. Според него на предстоящия митинг на КНСБ на 20–ти ноември ще участват и членове на КТ „Подкрепа”, защото в предприятията хората не могат да бъдат делени с етикети, синдикатите не са политически партии, за да имат някакви фундаментални различия, напротив, те представляват едни и същи работещи хора.

 

„Когато техният интерес е засегнат, а тук нямаме различия в оценките ни с КТ „Подкрепа”,  действието е да излезем и да протестираме, за да подобрим тази картинка, няма алтернатива. А дали трябва да се напуска НСТС, ще решат органите на нашите конфедерации, когато ги свикаме. Ние в момента не можем да вземем такова решение, тъй като нямаме мандат, даден ни от нашите органи”, завърши в заключение Пламен Димитров.

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате