Ефрем Моллов: Проектът ПП „ПОМАК” е българско изобретение, създадено от екип експерти, чеда от Народа на България

От ПП „ПОМАК“ очакват помаците, както и техните организации от Балканите, Западна Европа и Америка да подкрепят всячески Новият политически модел на България. От новата партия поддържат връзки с торбешите в Македония на най-високо ниво и подкрепят техните действия
Понеделник, 09 Декември 2013 13:25 Публикувана в Очи в очи Прочетена 2210 пъти
Ефрем Моллов: Ние не желаем да ни свързват с това статукво, което донесе много разочарование, глад и мизерия на Народа ни, като изчерпи от съдържание държавността в България. То наистина е корумпирано, граби държавни ресурси и е заплаха за съществуване на държавата ни. Ние ще участваме самостоятелно на всички избори и ще консолидираме около нас всички здрави сили в обществото, независимо къде са участвали преди това.  Ефрем Моллов: Ние не желаем да ни свързват с това статукво, което донесе много разочарование, глад и мизерия на Народа ни, като изчерпи от съдържание държавността в България. То наистина е корумпирано, граби държавни ресурси и е заплаха за съществуване на държавата ни. Ние ще участваме самостоятелно на всички избори и ще консолидираме около нас всички здрави сили в обществото, независимо къде са участвали преди това. Снимка: novanews.bg

Г-н Моллов, Вие обявихте, че създавате партията „ПОМАК“ за да постигнете помирение в разделеното българско общество. Как смятате, че би могла да бъде постигната тази цел?

 

Примерът и убеждението ще са най-силните ни страни. Примерът, че можем да бъдем стойностни и чисти хора, независимо от мръсотията около нас. Примерът, че можем да живеем като братя, независимо от това, че сме от различни родители, различни родове, различни социални групи или с различна религия. Убеждението, че всички сме творение на един Бог и всеки върви по пътя на човешкото съвършенство. Убеждението, че могат да се съвместят пазарна икономика със социална политика, че съществува политически модел, който да работи за благото и просперитета на цялото общество, а не за шепа избрани по неясни критерии олигарси и представители на някаква измислена „политическа класа”.

Смятате ли, че негативните реакции и атаките срещу Вашите изявления ще се отразят на процедурата по регистрацията на ПП „ПОМАК“?

 

Категорично НЕ. Съдът ще разглежда дали е спазена законовата процедура по регистрацията на партията, дали са изпълнени законовите изисквания в пълнота. Политическите изявления не се разглеждат и не се интерпретират. От друга страна, съдебната система в България е под сериозно наблюдение от страна на Европейския съюз, така че никой съдебен състав не би позволил по някакъв начин да му се влияе политически. Ако бъде допуснато такова влияние, санкцията ще е неминуема и ще отразява отношението на Европейския съюз към нашата съдебна система.

 

Смятате ли, че евентуалната регистрация на ПП „ПОМАК“ ще бъде атакувана примерно пред Конституционния съд ?

 

Нерегистрирането на ПП „ПОМАК” в съда или оспорването на една такава регистрация пред Конституционния съд с аргументите, че партията е етническа или религиозна и това бъде допуснато, ще означава само едно – Държавата по законова процедура да узакони Помаците като етнос.

 

Защо според Вас, регистрирането на редица политически партии, които съдържат в името си изричното указание, че са ромски не предизвиква никакъв отзвук, а създаването на партия „ПОМАК“ предизвика такава лавина от спорове и коментари?

 

Първото обяснение е, че ПП „ПОМАК” не е създадена от партията „майка” и от структурите на бившата „държавна сигурност”, както и не е създание на сегашните служби за сигурност. Това е най-голямото ни доказателство, че сме наистина партия от нов тип и не подлежим на контрол от изброените по горе структури. От друга страна, нашата концепция за разбирателство и единство на основата на многообразието плаши тези, които се стремят да управляват Държавата и Народа по досегашния начин. Ние сме убедени, че времето на досегашния модел на управление изтича и ще го заменим с предложения от нас такъв. Смятаме, че той ще бъде много по справедлив за Обществото в България. Също така самата абревиатура на партията, възприета като отделна дума наистина предизвиква различни асоциации във всеки един човек. Това е търсен ефект и лавината от спорове и коментари показа, че работим професионално.

 

Как ще отговорите на обвиненията, че учредяването на ПП „ПОМАК“ се насърчава от някакви тайни служби, били те турски, гръцки или български ?

 

Категорично заявявам, че проекта ПП „ПОМАК” е българско изобретение, създадено от екип експерти, чеда от Народа на България. Не сме зависими, както от български структури, така също и всякакви чужди такива. Гордеем се с този проект, защото е наше изобретение, патента също е наш.

 

Имате едно интересно послание. То е, че досегашното управление на България е корумпирано и помаците трябва да се включат в него, защото са морално запазени и ще управляват по-добре и по-честно. Това означава ли, че ПП „ПОМАК“ ще участва на избори само самостоятелно ?

 

Точно така, ние не желаем да ни свързват с това статукво, което донесе много разочарование, глад и мизерия на Народа ни, като изчерпи от съдържание държавността в България. То наистина е корумпирано, граби държавни ресурси и е заплаха за съществуване на държавата ни. Ние ще участваме самостоятелно на всички избори и ще консолидираме около нас всички здрави сили в обществото, независимо къде са участвали преди това. Ние сме водени от разбирането, че всеки човек може да сгреши, но когато осъзнае своята грешка и поиска прошка, съвършения, възпитан и чист човек трябва да му я даде.

 

Смятате ли, че партия като Вашата, с такъв профил и послания ще може да участва успешно на национални парламентарни избори ?

 

Когато говорим за човешки ценности, обединение в многообразието, проспериращо общество и силна икономически Държава, ние показваме търсения от всички модел и идеал на България. Но разликата от другите е, че ние можем да го осъществим.Ще участва ли ПП „ПОМАК“ на изборите за Европейски парламент ?Смятаме, че ще получим регистрация на партията преди изборите за Европейски парламент и ще участваме на тях.

 

Към кое от семействата на политическите партии в Европа бихте причислили ПП „ПОМАК“, колкото и условно да е това в България ?

 

Към никое, защото и Европа не може да осъзнае, че това условно деление е вид разделение. Като членове на Европейския съюз ще поучаваме европейските ни партньори в тази посока. Това ще бъде нашият принос към единение в Европейското семейство.

 

Имате ли контакт с партията на така наречените торбеши в Македония?

 

Да, на най-високо ниво и подкрепяме техните действия.

 

Очаквате ли подкрепа от неправителствените организации на помаците в Турция?

 

Помаците, както и техните организации от Балканите, Западна Европа и Америка ще подкрепят всячески Новият политически модел на България. Те ще покажат в действие, че обичат и не са изоставили своята Родина.

 

И последно, кандидат ли сте за бъдещ председател на новата партия ?

 

Както казват старите, ако е писано ще стане. Аз вярвам в Съдбата и Предопределението.

 

С Ефрем Моллов разговаря Теодор Дечев

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате