Пламен Орешарски се колебае

Петък, 31 Май 2013 12:08 Публикувана в Очи в очи Прочетена 1067 пъти

В първото интервю, което даде пред Българската национална телевизия, новият премиер Пламен Орешарски изрази предпазливост и дори колебание по повечето наболели за обществото въпроси. Предлагаме ви отговорите на министър-председателя, които се отнасят до по-голяма част от предизборните обещания на БСП на другия ден, след като правителството се закле. Интервюто е на Марио Гаврилов и Явор Стаматов, водещи на сутрешнияблок на БНТ „Денят започва”.
 
- Не знам дали трябва да ви честитим, като че ли не е много повод за въодушевление да бъдеш министър-председател в подобна ситуация. С каква нагласа влизате като премиeр, чувствате ли се като необходимата жертва, която трябва да извади държавата от този социален катаклизъм, в който е навлязла?

- Може и така да се погледне. Аз обаче никога не разсъждавам от тази гледна точка. В много по-мек вариант ще ви припомня, че 2005 година бях коментиран по сходен начин, като финансов министър. Мисля, че човек трябва да гледа работата и отговорностите и това, което зависи от него, да даде всичко от себе си, без да абсолютизира нито времето, за което е премиер, нито възможните обструкции от всички страни.

 

- Смущава ли ви, г-н Орешарски, начинът, по който започна, даже малко преди да започне мандатът ви, така, няколкостотин души се събраха, за да протестират преди правителството изобщо да бъде гласувано? Това по мои скромни спомени е нещо като антирекорд.

- Ами аз и в кампанията повтарях, и вчера мисля, че подчертах, че нашето общество в момента се намира в едно състояние на напреднал дезинтегритет и мисля, че едно от първите задачи, можеби от най-важните, наред с всички други мерки - трябва да работим за по-голям интегритет в обществото и да стопираме набиращата сили конфронтация, защото тя не води доникъде.

 

- Възприемате ли хората от улицата като ваша опозиция, тъй като... ето, чисто математически, много е трудно да се съберат 121 депутати, които да бламират вашето правителство в парламента. Появиха се коментари, че вашата реална опозиция ще бъдат протестиращите от улицата.

- Аз мисля, че хората от улицата не могат да се възприемат нито като опозиция, нито като съратници, да ги нарека... стига, разбира се, да не са инициирани от отделни политически сили. В масовия случай мисля, че не е така. Хората от улицата представляват части от нашето общество, най-активните части от нашето общество, с което трябва да се води диалог.

 

- Г-н Орешарски, ако трябва да сме съвсем честни, причинатаза остри реакции, както на тези хора, които излязоха пред парламента, така и в доста от социалните мрежи, беше част от персоналния състав на правителството, разбира се, и на структурата му от гледна точка на създаването на едно ново министерство. Така, появиха се коментари, че то е създадено, за да усвоява европейските фондове, но не по съвсем честен и прозрачен начин. Каква всъщност функцията на това ново министерство?

- Искам веднага да подчертая, че регионалните фондове или фондовете, които подпомагат регионалното развитие, ще си останат в Министерството на регионалното развитие и министърът на регионалното развитие е един опитен администратор, който има много опит както в администрацията - има 10 годишен стаж в Министерство на регионалното развитие, така и в усвояване на европейските фондове. Така че няма нищо общо... тези страхове, бързам веднага да ги опровергая. А по отношение на новото министерство - има редица функции, които практиката показа досега, че министерството не се справя. Аз ще поставя на първо място слабата готовност на страната с големи проекти, така че следващият програмен период за усвояване на европейските фондове да не загубим начална скорост ще в първите години в хода на подготовка на такива проекти. Знаете, че дори да сепроектира една къща, са необходими поне няколко месеца сигурно. Аз все пак не разбирам много от този занаят, а представете си какво значи да се проектира една магистрала или някакви други по-големи инфраструктурни обекти, а струва ми се, че към настоящия момент страната почти усвои проектите, смело ще кажа, някои от които от 80-те години, имам предвид и магистрала "Тракия", и части от "Струма", които имаха много стара давност, и почти сме останали без проекти с висока степен на готовност за следващия програмен период. Това е една от задачите, една от най-важните задачи - да координира изготвянето на проекти.Освен това вижте кадастъра. Ние правим кадастър от 20, сигурно от повече години и към днешна дата го нямаме.

 

- Не отчитате ли като своя грешка тази спешна нужда, която... се стигна до персонална промяна за титуляр на това ведомство? Може ли това да се тълкува като победа на протестиращите, които наложиха смяната на г-н Калин Тихолов още преди кабинетът да бъде внесен в Народното събрание?

- Ами аз имах практически три дни да съставя кабинета и макар да заявявах и преди това, че имам някакви общи намерения по отношение на персоналния състав, все пак трябваше за тези три дни да говоря с много хора, аз го подчертавах и преди, с някои от които имах дълги разговори и неуспешен изход от тезиразговори, така че не бих могъл за три дни да предвидя всички аспекти. Гледал съм, подчертавам, професионалните качества и аз не чух засега коментари по професионалните качества или пък поне сериозни съмнения в професионалните качества на който и да е, в това число и на г-н Тихолов.

 

- Казахте, че сте водили някои неуспешни разговори. Това означава ли, че някои от министрите не са били първият ви избор за такива?
- Не, персонално няма да ви отговоря в момента. Ако искате да ми питате кой ми е отказал, няма да ви отговоря, разбира се.

- Добре, интересна е политическата формула. Значи, лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че министрите вие сте имали огромна свобода да ги посочите и да ги изберете. Същевременно обаче политическата отговорност се носи от БСП. Кой ще кара влака на това правителство, г-н Орешарски - вие или БСП?

- Политическата отговорност винаги се носи от парламентарните сили, които подкрепят което и да е правителство, нали. Що се касае до оперативните действия и отговорността за грешки евентуални, сигурно ще има и такива, колкото и човек да си мисли, че не трябва да се допускат грешки, се носят винаги от персоналните министри, в случая премиер, вицепремиер.

 

- Като заговорихме за състава, така, появиха се коментари, че фигурата на новия вътрешен министър Цветлин Йовчев е един вид нанякакво съглашателство, на някакъв компромис между БСП и ГЕРБ. Та какви са мотивите ви, за да посочите г-н Йовчев за вътрешен министър?

- Ами има... интересно, когато се чуе официално мнение, винагиизникват и коментари от конспиративния сегмент на разсъжденията. Има и други специалисти... които биха могли да се интерпретират, че има съглашателство между БСП и СДС например, между БСП и партията на г-жа Кунева. Аз отново ще повторя, че съм търсил професионалисти. Някои от тях не сазаподозрени в никаква политическа обвързаност. Както виждате, при някои има съмнения, но мен това не ме притеснява. В кабинета има експерти,които са и по-ярки политици, депутати от парламента, действащия, в това число, има и експерти, които са доста напред в своята професионална гилдия, ако мога да използвам израза.

 

- Казахте, че не ви притесняват евентуални политически обвързаности. Притесняват ли ви евентуални икономически такива, господин Орешарски? Понеже, така, ако видяхте няколко плаката, които се появиха на въпросния протест преди клетвата на правителството, там пишеше "Правителство на Олигарски" или нещо такова, така, игра на думи с вашата фамилия. Става дума, че някои от министрите според хората в социалните мрежи, според
тези, които излязоха, са зависими от икономически кръгове.

- Ами, ако ми подскажете кои...

 

- Ставаше въпрос за господин Стоянович, който, така, се беше изявявал като защитник на строежа в ски-зоната в Банско, за господин Тихолов, когото вие впоследствие сменихте.

- Вижте, сигурно за всеки човек с по-дълго CV, някъде в неговата професионална кариера може да се намери, че в определен период е работил за една компания, в друг период за друга. За мен е важно в момента да няма такива обвързаности и действията, които върши в интерес на общите цели и реализация на общите цели. Ако тръгнем категорично да отхвърляме хора само заради това, че на младини или в някакъв... както казах, в някакъв етапот своята кариера са работили в някаква частна компания, повярвайте ми няма да намерим хора. Или трябва да бъдат такива, каквито са завършили току-що и са излезли от студентската скамейка.

 

- Вчера парламентът гласува състава на вашето правителство, но не обсъди програмата, която вие сте депозирали в Народното събрание. До какви компромиси достигнахте по време на преговорите си? Така, например минималната заплата разбрахме, че ще бъде изпълнено условието на... предварителната заявка на БСПот предизборната борба за 450 лв. в края на мандата. Къде отстъпихте от останалите политически сили, които подкрепят това
правителство?

- Ами аз бих ви посъветвал, като намерите малко време, да погледнете в програмата на БСП от предизборната кампания, да погледнете и в анонсите и програмата на ДПС и ще видите, че в сегашния план или програмни приоритети, почти никой не е отстъпил от нищо. С много малки изключения, като формулировките в тези зони, които са обект на коментари... като формулировките са по-общи. Тоест ще продължи да се работи в тази насока. Дори и за, може би, най-яркото разграничително поле по отношение на персоналния данък, също има една формулировка, че ще се стремим към въвеждане на семейно подоходно облагане, във вторатаполовина от мандата или, в момента не си спомням точно формулировката, след анализ на фискални пози, тоест най-напред трябва да направим анализ и тогава да стигнем. Вероятно това означава, че няма да бъде тази есен, а евентуално по-следващата,тоест след първата фискална година.

 

- Защо отстъпихте, господин Орешарски, от първоначално заявеното намерение да спрете офшорните фирми, които да имат достъп до държавни пари?

- Ами този текст отпадна, тъй като считахме, че е доста дребен и е елемент на оперативното управление. Когато променяме ЗОП-а, Закона за обществените поръчки, очевидно е, че той трябва да сепреразгледа, най-вероятно такъв аналогичен текст ще влезе. Но не само за това. Няма да изменяме ЗОП-а само за това. Има много неща, които трябва да се променят, така, че да направят допуска до поръчките по-широк и по-отворен, и за по-малки фирми.

 

- АЕЦ "Белене" е друг голям проект, който фигурира във вашата програма, представена пред Народното събрание. Как гледатена този проект? Има ли той бъдеще? Предстои Народното събрание да се произнесе след референдума, който правихме в началото на годината. Има ли шанс да бъде съживен и разстартиран АЕЦ "Белене"?

- Според мен има. Аз повече от месец повтарям едно и също и мисля, че то е много ясно - аз гледам на "Белене" като на икономика, а не на политика. Но ние имаме предубеждения, повечето коментатори, и упорито коментираме политически този проект. Ще повторя, аз гледам като на икономика. Ако той има необходимата ефективност и всеки икономически инвестиционен проект, ако има необходимост, си струва да се мисли за реализация, а ако няма, не си струва. Още повече проблемът се усложнява в случая от факта, че ние не стартираме сега, тоест избораът ни не е напълно свободен, има допълнителни утежняващи фактори. Проектът е започнал, има инвестирани средства и което еоще по-важното - има един арбитражен иск, с който аз не съм се запознал още в детайли, тоест не мога да преценя чисто юридическо тълкувание, какви са шансовете на нашата страна и на "Россатом", а искът не е за малка сума, искът е за 2 милиона, милиарда, извинете, 2 милиарда и половина лева. За сведение ще  ви кажа, че дори сребърният фонд е по-малък. И тогава, като се запозная с всички обстоятелства, тоест като видя дали по-старите анализи, доказващи икономическата целесъобразност на този проект, са актуални и към днешна дата, като видя как са се променили прогнозите за потреблението на електроенергия не само в България, ами и в региона, като видя цените наоборудването към днешна дата, като видя и иска, тогава ще мога да внеса в парламента едно цялостно обосновано с много фактори решение, но към този момент, ако искате твърд отговор, не мога да ви отговоря, не знам дали ще продължим или не.

 

- Казахте, че ще запознаете с подробностите и тогава ще имате категорично мнение, но все пак как ще справите, господин Орешарски, АЕЦ "Белене" трябва да бъде частен проект, както се говореше, или трябва да бъде с преобладаващо държавно участие?

- За мен най-идеалният вариант беше този от 2007-2008 година, когато голям крупен инвеститор от бранша придобива 49 на сто и за държавата остават 51, но към днешната ситуация ние сме много по-назад отколкото структурата, която имахме през 2008.

 

- Тоест това не може да бъде постигнато?

- А, не ще се борим. Ако първо решим, че си струва, ще се борим и за инвеститор. Не си представям, че трябва да бъдем на 100 процента държавно, защото кредитите, които ще трябва да... ще бъдат доста големи. Мисля, че финансовата структура може да олекоти значително и да не натовари нито с лев българския данъкоплатец. Крайната цел ще бъде това - пари от данъци да не се слагат в "Белене". Ако, пак повтарям, стигнем до съответното решение. Правя уговорките, защото си представям как ще се интерпретират, ако не се изразя достатъчно ясно по този въпрос.

 

- Обаче никаква витиеватост няма да ви помогне в разрешаването на гордиевия възел в енергетиката, какъв е изходът там от създадената, заплетена ситуация от, така, противоположни интереси. От 1 юли беше обявено, че ще се направи всичко възможно цената на тока да бъде притисната, това обаче е очевидно, така, като временна  мярка, хората са много чувствителни към цените на тока, ще продължите ли политиката на аминистративно натискане на цените в енергетиката.

- Сега аз искам малко да поясня за витиеватостта и ако трябва, да се върнем на "Белене". Какво не разбрахте?

 

- Ами всичко разбрахме. Питам ви за...

- Къде е витиеватостта тогава?

 

- Защото вие казахте, че, нали, така, трябва много внимателно да се изказвате, когато говорите за АЕЦ "Белене". Просто си направих една езикова закачка... Та как ще процедирате с цените на тока? Ще продължите ли да ги натискате по административен пътили ще се върви към либерализация на цените, защото това е една от най чувствителните цени в момента.

 - От погледа, който имам върху енергетиката като система до този момент, твърдя, че не е детайлен, оставам с твърдото убеждение, че вътре в системата има много резерви. Тя се нуждае от ребалансиране, в това число и по отношение на методика на ценовия микс, и по отношение на участниците вътре в енергийната система на всички нива - от производство до доставка. От тази гледна точка първата задача ще бъде да се състави стабилизационен план, на който крайната цел ще бъде да не се повишават тези цени. Не само това, а ще трябва да се заделят и средства за капитализация на енергетиката или поне на ключовите дружества там. Ще ви припомня, че 2009 година едно от първите решения на старите власти беше да повишат от 50 на 80 на сто дела от дивидента, който прибира държавата. В резултат на четиригодини практически изтегляне на преобладаващата част от печалбата днес доста държавни дружества, и в енергетика в частност, са доста декапитализирани. Не искам да правя мрачни прогнози, но само ще подчертая, че някои от мощностите не са рехабилитирани, не се поддържат и като основен ремонт, което е риск за цялата система. Тоест нашите усилия ще бъдат и да има достатъчно средства, с които да се поддържа нормално оборудването. Мисля, че е постижимо. Смущават ме по-скоро многото интереси, които трябва да бъдат натиснати. Аз още в началото заявих, че в интерес на обществото ни няма да се съобразявам с интересите на когото и да е.

 

- Като говорим за, така, чужди интереси, господин Орешарски, вчера, ако не се лъжа, или онзи ден високопоставен гръцки представител в Москва каза, че Гърция е готова да продължи да работи по проекта "Бургас-Александруполис", ако България промени мнението си по отношение на този проект. Имате ли така визия дали ще бъде стартиран от наша страна.

- Не, нямам мнение по този проект. Предстои да се запозная. Мога да ви повторя същото - за ефективността и за безопасността, в случая обаче, на тези съоръжения, които са на българската граница, не мога да кажа в момента нищо по него, тъй като не съм запознат.

 

- А с двата доклада, които излязоха вчера, в които има, така, доста противоречиви препоръки, една от които е, да кажем, закриване на БЕХ. Дали сте мислили по този казус?

- Ами пак цялостен план трябва да се направи. Закриването на БЕХ е второстепенна мярка. Може и това да е мярката, но то ще икономиса 5-6 милиона, а ние говорим там за недостиг на стотици милиони. Разбирате за какво става въпрос и колко второстепенна по фискалност е тази мярка. Така че нека специалистите. Подготвят, предполагам, че това ще стане до няколко седмици, цялостен план за ребалансиране на енергетиката и тогава най-вероятно даже икономическият министър ще може в по-големи детайли да ви запознае с действията, които се предприемат и ще се предприемат в този сектор. Но твърдо имаме намерение на този етап да не допуснем по-високи цени за крайния потребител.

 

- Като си говорим, г-н Орешарски, за препоръки и мнения на европейски експерти, вчера излезе един доклад на Европейската комисия, който отправя конкретни препоръки, аз бих казал даже прикрити критики към България, констатации, които не са особено приятни. Например препоръчва се горещо българите да работят по-дълго за пенсия, да бъде изравнена възрастта за пенсиониране на мъжете и на жените - нещо, което е в пряко
противоречие с нещата, които пише във вашата програма.

- Да, уловихте единственото... аз четох много внимателно доклада и вътре има поне 15 до 20 мерки, разделени... по-малко групи, но във всяка група има по няколко мерки, и вие уловихте единствената, за което ви поздравявам, в която има известно противоречие с програмата, която вчера обсъждахме. Всички останали, даже умишлено ги отбелязах, тъй като трудно ще ги изброя само по памет, всички останали съвпадат с мерките, които ние сме набелязали, дори някои от тях са формулирани по сходен начин. Става въпрос за по-добра данъчна събираемост, упрек, че не събираме данъците - нещо, с което нашите опоненти не бяха съгласни, нали, но аз го повтарям от 2010 година поне, че влошаваме събираемостта на данъците. Вчера го има като препоръка- да подобрим събираемостта на данъците. Да въведем по-ефективен контрол върху разходите по бюджета - също го има в тази програма. Да се грижим за заетостта и да създаваме работни места с акцент върху младежката безработица, за образованието, за интеграцията на малцинствата, нещо, което също ще го откриете в нашата програма. За бизнес климата и подобряване на бизнес климата, и административния натиск. Не е използвана тази дума, по-скоро е сходна дума, но думата натиск е моя. За малките и средните предприятия и достъпа до кредитиране - нещо, за което винаги опонентите казваха - ама в банките имат много средства, защо трябва специално банката за развитие, малки и средни предприятия... ами, вчера ни го пишат, очевидно и отвън е забелязано. За ЗОП-а и необходимостта да се промени. Ние говорихме вече по един конкретен повод, но там по-скоро не е това поводът, поводът е по-скоро да се осигури равен достъп на всички субекти до ЗОП-а, за регулаторните органи. И остана, умишлено не го споменах до този момент, и пенсионната възраст. Тук имаме известни противоречия, защото ние на този етап предвиждаме да се спре увеличаването, което не означава, че товае завинаги.

 

- Но държите на това, което пише във вашата програма, и на този етап не смятате да се съобразите с тази препоръка от страна на еврокомисията?

- Да, в програмата това, което пише, ще го изпълняваме и ще коментираме с еврокомисията и тази мярка, не само останалите.

 

- Като заговорихме за доходи, хората очакват сега, веднага, още днес да им се повишат доходите. Какви са възможностите за повишаване на възнагражденията на хората?

- Аз мисля, че не очакват това хората.

 

- Няма да имат нищо против при всички положения.

- Е, и аз няма да имам нищо против, ако утре ми увеличат заплатата, но мисля, че преобладаващата част от нашето общество си дава сметка, че това не може да стане утре и че трябва да се създадат необходимите предпоставки, на първо място, част от тези мерки, ето, за които в момента говорихме... За колко време мислите, че могат да се реализират тези мерки? Нито за седмица, нито за месец, някои от тях дори и за една година не могат да сереализират, което означава, че нашата политика по отношение на доходите ще бъде да повишаваме доходите в рамките на възможностите, да не правим прекалено силни крачки напред. Когато човек крачи много бързо, след това трябва да се връща. По отношение на минималната работна заплата ние имаме ангажимент  за 450 лева в края на мандата. Имаше коментари вчера - няма да станем по-богати до края на мандата. Аз съм убеден, че и в края на следващия мандат, сигурно и в края на по-следващия мандат ниеняма да станем с доходите на старите европейски страни.Няма дастигнем нито Германия, нито Франция, нито Англия. 450 лева катоцяло, от една страна, ми казваха - не сте ли амбициозни, нали, от друга страна, казват - ама това също е бедност. Аз по-скоро съм съгласен с второто - че 450 или 500 лева минимална заплата също ни оставя бедни. Това са 250 евро, пак ще сме с най-ниската минимална работна заплата или между най-ниските поне. Но за мене по-важното, първо, да намалим безработицата, която в момента заема вече рекордни стойности и ни връща в 90-те години, в края на 90-те години. 14 на сто, аз си спомням такава безработица може би 2001 г., 2000-2001 г., т.е. да интегрираме обратно тези наши съграждани, които временно са без работа, да намерим работни места, дори и на първо време с цената на временните мерки, защото в края на краищата по-добре е да имате неустойчивоработно място, отколкото никакво, но целта трябва да бъде успоредно с това да се подобрява квалификацията, така че да се намират, да се насърчават инвестиции, предприемчивостта, за да откриваме трайни работни места, а не такива по временна заетост. Временната заетост трябва да я разглеждаме като едното прилагателно - временна мярка.

 

- А казахте за заплатите, г-н Орешарски, но какво да очакват пенсионерите от новото българско правителство? Ще има ли увеличение на минималната пенсия, коледни добавки, някакъв тип помощ за възрастните хора?

- Ангажиментът ни е да възстановим така нареченото швейцарско правило и ние ще го направим още от следващата година, което предвижда автоматично, в определена степен автоматично индексиране на пенсиите по формула, включваща 50 на сто ръста на инфлацията и 50 на сто ръста на осигурителния доход, така че нев зависимост от субективни решения, а в зависимост от сравнително обективни фактори пенсиите да могат да не изостават поне в реалния, като реална платежоспособност, а всичко друго по-скоро ми се иска, нека видя фискалните възможности.

 

- Всяко правителство, което аз си спомням, идва на власт с обещания, че ще промени бизнес средата в България. Вашето не прави изключение. С какво обаче вие се различавате от предишнитеправителства, с какво ще убедите бизнеса, че действително ще промените условията, така щото тези 250 хиляди работни места, които бяха обещани, действително да се случат?

- Аз вече съм го правил, през 2005 г. и следващите години можеби имахме най-благоприятния бизнес климат, да, благодарение и на благоприятна външна среда, но който и да попитате вътрешен предприемач, ще ви каже, и благодарение на  сполучлива данъчна реформа, на по-нисък административен натиск. Така че ще приложиммерки, които са конвенционални, не някакви нови такива, инженерни, непробвани досега. Това, което го пише в програмата, мисля, че се възприема изключително добре. То е коментирано с бизнеса, очаква се от бизнеса, така че, без да правим революции,просто ще отдръпнем държавата, в допустимата степен, разбира се, ще я отдръпнем от офисите на фирмите, а ще изтеглим изцяло МВР от тези офиси.

 

- Като си говорим за бизнес климат, г-н Орешарски,ще вземете ли предвид статистиката, изследването, което направи служебното правителство, за това какъв процент от парите на държавните предприятия се държат в определени банки и ще направите ли нещо по въпроса?

- Правителството направи една регулация, която в интерес на истината аз не я намирам много за добра. Според мен отиде в другата крайност. В нея имаше изискване всяко предприятие да държи пари в четири банки. Според мен това е ненужно разсейване.Противоречи на банковата логика. Вижте, когато взимате напримеркредит от една банка, тя обичайно иска и депозитите, и текущите обороти да минават през тази банка и това е обичайна банкова практика. Опитайте да вземете кредит, но да държите депозитите... тоест от една банка кредит, а вашите депозити да бъдат в друга банка. Това май няма да стане.

 

- Но смятате ли, че е нормално 80-90 процента от парите на държавно предприятие, и то масово, да са в една банка?

- Не смятам, че е нормално. Смятам, че трябва да има конкурс ибанката, която предложи най-добри условия... и може би заради опасенията, които и вие казахте преди малко, може би трябва и регулация, да не бъде само една банката. Но трябва и да се обмисли, така че в момента аз изказвам по-общи съображения. Мен не ме притеснява и тази наредба. Но да видим как работи. Ако покаже дефекти, ще видим тези дефекти и ще ги отстраним.

 

- Преди малко в нашето студио имаше един много разпален диалог във връзка с плановете ви да се промени режимът за тотална забрана на пушенето на закрито. Какво точно предвиждате в тази област?

- Вижте, в по-общ план аз никога не съм харесвал крайностите. Обикновено крайностите не са добри решения и в икономиката, и в обществото, и в нашия ежедневен живот. Струва ми се, че тоталната забрана, на която сме свидетели днес, е крайност, която вече почти не може да видите в Европа. На съгражданката, която пише това, я съветвам да посети и други европейски страни и да види, че в повечето от тях има място за пушене и като цяло твърда забрана за пушене на обществени места, но са отделени места за пушене. Това е и в Германия, това е и в Англия, това е и във Франция. За пример ще дам, че нашето летище "София" е единственото в Европа, на което няма нито едно място, на което може да се пуши.

 

- А, има срещу заплащане.

- Е, това не е добра практика.

 

- Ако ми разрешите, още два въпроса от фейсбук. Може ли да попитам г-н Орешарски как ще стимулира икономиката на България? Не е ли редно малко да се ограничи вносът на китайски, турски и всякакви стоки и да започне България сама да произвежда това, което й е нужно? И още един въпрос, г-н Орешарски ще махне ли всички дребни чиновници, които бяха назначени по заместване?

- На първия въпрос - ще направим всички усилия да ограничим контрабандата. И на въпросните стоки, макар обикновено под контрабанда да разбираме цигари и горива. Не само. Повече ме притеснява даже някои вътрешнообщностни доставки, които не се облагат и по този начин получават веднага 20 на сто преднина пред българското производство, от една страна, и, от друга, чисто нелегалният внос, както е казано там, на доста евтини стоки, китайски и други, които също не подлежат на никакви данъчни режими, така че те също влизат в нелоялна конкуренция с българското производство. Но, вижте, нека не отиваме пак в другата крайност. Не можем,а и не трябва да забраним вноса, защото по този начин пък ще сложим нашите предприятия в парници, както бяха през 70-те и 80-те години, и качеството на стоките, цени, ще удари пак потребителя. Тогава има опасност да купуваме много скъпи, но в замяна на това много некачествени стоки, както казваше някога Маргарет Тачър.

 

- По какъв начин ще успеете да отсеете калинките, понеже споменахте за държавната администрация, калинките, които...

- Да, и за дребните чиновници, които са назначени по заместване, също.- Тоест ще ги отсеете от способните държавни чиновници.

 

-Ще имали чистка в държавната администрация, след като поемете властта?

- Вижте, в държавната администрация, забелязал съм го още от 90-те години насам, има намаляващ капацитет. Всички хора, които са професионалисти и си вършат добре работата, могат да бъдат спокойни за работните места и обратно - всички, които по някакъв начин не притежават необходимата квалификация или не се справятдобре със своите задължения, те наистина би следвало да освободят своите места, за да може да върви общата работа, тоестняма критерий назначени сега, назначени в миналото, привърженици на този или на онзи. Поне хората, които ме познават в моята си работа преди в администрацията, знаят, че такъв критерий при мен никога не е...

 

- Добре, по ваше мнение областните управители на този етап добре ли се справят?

- Областните управители ще бъдат сменени в най-скоро време, те са политически лица.

 

- Ще има ли политически квоти при назначаването на заместник-министрите?

- Квоти няма да има, ще има критерий професионализъм, квоти няма. Все пак, вижте, аз съм участвал в правителство, което направи грешка с квоти. Искате пак да направим ли? Трябва да смемного глупави.

 

- Не знаем дали го отчитате като грешка.

- Отчитам го като грешка, много пъти съм го казвал. Лично съм виждал квотирани заместник-министри, които, не всички от тях вършеха добра работа в моето министерство.

 

- Какви са личните ви очаквания, колко време очаквате да управлявате?

- Моите планове са за 4-годишен мандат, а ако други обстоятелства го скъсят, това е съвършено друго. Аз в момента работя с хоризонт 4 години, краткосрочни мерки, средносрочни и по-дългосрочни.

 

- Ще спрат ли разговорите, г-н Орешарски, с извънпарламентарните партии и с гражданските структури и организации, с неправителствените такива, които проведохте преди изборите, но...

- Не, няма да спрат.

 

- Подтекстът на въпроса ми е дали не беше предизборен ход това.

- Няма да спрат, напротив, ще ги разширим и ако след време пак си говорим с вас и вие ме попитате колко срещи направих лично аз, сигурно няма да бъдат много, но аз ще изисквам и от моите министри да правят същото, защото по-добре е по повечето въпроси, които са секторни и зависят... всъщност те всички въпроси са секторни, по-добре е да се правят срещи с непосредствените ръководители на съответната администрация и да се вземат много по-добри решения. Сигурно на някоя от срещите щеприсъствам и аз, ще приемам представители на различни граждански формирования, но, правя го като уговорка отново - акоследващия път ме попитате, по-скоро ще направя обобщение в различните сектори как са взети мнения на гражданските формирования при формиране на решения, разбира се.

Последно променена в Петък, 31 Май 2013 13:54
Влезте, за да коментирате