Илияна Йотова: Измишльотина е, че Калфин нямало да оглави евролистата

Понеделник, 20 Януари 2014 14:23 Публикувана в Очи в очи Прочетена 1127 пъти

„Земята ще изровя, но ще направя така, че БСП да бъде първа политическа сила на евроизборите” - това каза лидерът на социалистите Сергей Станишев на форум със своите съпартийци и се закани, че ще има партийни наказания за хора, които подкрепят Ивайло Калфин и АБВ. Здравейте, госпожо Йотова. Вие бяхте на Националното съвещание на председателите на общински и областни организации на БСП в Пловдив, нали така? АБВ ли беше основната тема на форума?
Илияна Йотова: Няма как да не бъде основната тема, защото твърде прясна е тази новина. Хората не са ориентирани, имаше разбира се най-различни коментари. И не само това. В момента и тази тема се изчерпа и след това тръгнахме да говорим за как ще направим нашата собствена кампания през останалите месеци. Знаете че другата събота и неделя приключват и последните конференции по подготовката на конгреса за 8 февруари. Така че най-различни теми. За първи път от много време насам правим подобно /…/.

Но основната тема, около която са се завъртели разговорите АБВ , беше ли взето решение каква ще бъде партийната съдба на хора, които подкрепят АБВ?
Илияна Йотова: Не. Това изобщо не може да бъде основна тема, защото уставът е пределно ясен. А и да ви кажа честно, все пак ние сме партия, не сме кръжок. Имаме правила, имаме регламенти, всеки със своите отговорности според този устав. Но за мен най-важното е как се чувстват хората, защото те когато се изключат от съзнанието и душите си, нито един устав не може да помогне.

Как се чувствате, какво бе настроението на този форум?

Илияна Йотова: Едновременно загрижено, недоумяващо и може би партийните ни структури показаха вчера, че са много по-мобилизирани, отколкото, да кажем, преди една седмица. Защото като че ли вчера до последно разбраха какъв голям залог ще бъдат следващите европейските избори. Знаете, не само в България, в цяла Европа като че ли битува едно такова мнение – европейските избори не са ни много важни, те са там някъде далеч, за едни достатъчно отдалечени и чужди нам европейски институции. Докато сега залогът за БСП наистина порасна много.

Така е. Вие лично как гледате на проекта АБВ – като на разширяване или като на конкуренция на БСП?
Илияна Йотова: Ако слушаме бившия ни президент Георги Първанов и председател на БСП, той го заяви категорично и ясно. Той каза, че проектът АБВ и БСП ще бъдат конкуренти на тези избори. Аз лично не зная как точно се прокарва тази много тънка линия между политически опоненти и политически конкуренти. Ние с вас сме журналисти и представете си един дебат, в който1 надявам се ще има такъв по време на кампанията между отделните политически формации, точно от коя страна ще стоят конкурентите и опонентите. На мен лично ми е много трудно, но в крайна сметка всеки експеримент си има своя първи път.

Защо, според вас, проектът АБВ беше размразен в 90-та минута на мача? Има ли нещо общо с енергийните проекти и по-точно с изграждането на „Южен поток”?
Илияна Йотова: Аз много внимателно слушах Георги Първанов. Ние се озовахме заедно на конференцията на пернишките социалисти, които между другото осъдиха проекта и настояват той да бъде отново върнат…

Пушката да бъде върната отново на стената.

Илияна Йотова: Да. Този крилат израз вече доби много голяма популярност в България.Бих спорила с всеки един от аргументите, който той изложи, специално и по отношение на енергийните проекти. Между другото, точно за да няма съмнения, за да няма недоумение в нашите структури, вчера на заседанието присъства и министър Драгомир Стойнев, който много подробно обясни и за „Южен поток”, и за „Белене”, и за новия реактор в „Козлодуй”, така че хората да нямат повече никакви съмнения. Но аз не мога да си представя, че се залага под въпрос не само резултатите на европейските избори за България, за Европа, защото всяко място на депутат от социалистическата партия е важно в тази тежка битка. Залага се стабилността на страната, защото няма какво да крием, трябва да бъдем максимално откровени помежду си и пред българските граждани – от резултатите на изборите ще се провери доверието на политическите партии в страната, ще се види…

Ще се види и подкрепата за правителството, нали така, и дали то ще може да продължи да работи?
Илияна Йотова: Точно така. Дали ще има предсрочни избори, кой ще ги предизвика тези предсрочни избори. Може би, сте забелязали, аз съм един от малцината хора все още, които говорят, че дори управляващите партии в момента, партиите които подкрепят правителството могат да станат инициатори на едни предсрочни избори, за да има една още по-голяма яснота и по-добра конфигурация дори в Народното събрание. Всичко това зависи от резултатите късно през нощта на 25 май. И затова не мога да си представя, че който и да било енергиен проект, който и да било икономически интерес може да е по-важен от това, което ще гласуват българските граждани на 25-и.

Как оценявате шансовете на АБВ, колко мандата според вас може да спечели?
Илияна Йотова: Опитвам се да го разбера проекта, опитвам се, изчитам наистина всичко онова, което се говори за него. До този момент той ми е достатъчно далеч, признавам си. Всъщност освен Георги Първанов аз не го свързвам с никакви други хора. Не съм чула нито едно интервю, не съм видяла взета нито една позиция. Много пъти се казва, че между БСП и АБВ няма идейни различия. Тогава за какво говорим? За някакви много дълбоки личностни конфликти между едното ръководство и другото? Никой политики не е венчан за поста, тези неща, според мен, могат да се изчистят много по-, вътре в рамките на една партия. 

Да, но президентът Първанов казва, че няма чуваемост вътре в партията, че няма диалог, че има само монолог, че различните мнения не се чуват.
Илияна Йотова: Не зная чии мнения не се чуват, защото аз съм също част от това ръководство. Слушам достатъчно много мнения от страна на партията. Не съм върнала нито един човек. А не съм забелязвала онова, което смятам и казвам на глас, да не се взема предвид.

Изненадата ли бяхте, госпожо Йотова, от решението на вашия колега Ивайло Калфин да оглави евролистата на АБВ? Вие работите от дълги години, познавате го добре.
Илияна Йотова: Изненадана бях, да, защото ние наистина сме един много добър екип в Европейския парламент и това го признават не само хората, които ни подкрепят - това го признават и нашите политически опоненти. Имаме достатъчно добри общи постижения, достатъчно битки сме изнесли заедно през всичките тези години, познаваме се добре. Но в крайна сметка всеки може да търси собствения си път. Аз искам да ви кажа, че от мен квалификация, лоша дума за Ивайло Калфин няма да чуете, просто защото той наистина е бил мой другар и колега до вчера. Оттук нататък зависи от неговото поведение, но всеки носи отговорността си за това. 

Защо според вас го направи това г-н Калфин и дали е поставил условия например на БСП да бъде водач на листата? Дали не са удовлетворени амбициите му?
Илияна Йотова: Аз не зная какви условия е поставил, защото не съм присъствала на тези разговори. Но вчера чухме от председателя на партията Сергей Станишев, че е имал няколко срещи с Ивайло Калфин. Груба лъжа е това, което се разпространява – че той нямало да има водещо място в нашите листи, избираемо място. Вчера слушах дори такива едни вечни наблюдатели на БСП, като г-н Камов, да коментират подобни измишльотини. Притесни ме малко фактът, че сякаш имаше колеги в Европейския парламент от други национални делегации, които като че ли бяха повече в час за това, което смята да прави г-н Калфин, отколкото ние, неговите колеги. Но пак казвам, всичкото това е и въпрос на характер. Не желая повече да коментирам. Всеки си избира своя път. Лошото е, че и вчера чухме социологически прогнози – едва ли ще се съберат достатъчно много гласове, за да имат един мандат от движение АБВ.

Казвате, че едва ли ще съберат гласове за един мандат АБВ, но пък в същото време ще отлетя гласове от БСП. 
Илияна Йотова: Не, не го казвам аз, казват го социолозите и ако това действително се случи така, това означава, че тези гласове ще се разпределят през другите партии, няма да са гласове за левицата. 

Това исках да кажа.
Илияна Йотова: Притеснява ме и още нещо. Вчера като че ли в многото изказвания в Пловдив пролича една голяма загриженост какво се крие зад този проект и зад всички тези решения, които имат АБВ. Някак си оставаме с впечатлението, че европейските избори не са най-важните. Това е само един етап, през който трябва да се премине, за да се направи един сондаж сред общественото мнение и да се видят възможностите за бъдещо управление с ГЕРБ. Една голяма част от нашите председатели от нашите структури са на това мнение. Не бих искала дори да си го помислям, че има такъв замисъл. 

А в Партията на европейските социалисти как се коментира рестартът на АБВ? Някой въобще коментира ли го, впечатлен ли е?
Илияна Йотова: Уверявам ви, че под никаква форма – те дори нямат никаква информация, не познават този проект. Естествено е, че веднага след като г-н Калфин си подаде оставката като наш ръководител на делегацията – между другото, ние го научихме също от медиите - трябваше да се срещнем с председателя на нашата парламентарна група, г-н Ханес Свобода, по негова молба и с нашето разбиране въпросът дори не беше поставен на заседание на групата. 

Готова ли е проектолистата на БСП за евроизборите?
Илияна Йотова: Все още не, защото в момента вървят конференции. Една голяма част от тях ще преминат в края на тази седмица – петък, събота и неделя. Последна е голямата Софийска конференция и след това отиваме на конгрес. Така че няма как да е готова листата. Вървят номинациите. Вчера на това съвещание стана въпрос за хората, които се номинират. Естествено, че и Сергей Станишев има достатъчно много номинации, и аз имам достатъчно номинации. 

И вие имате. Знаете ли на кое място ще бъдете в листата?
Илияна Йотова: Не, не зная. Тук е разликата между мен и г-н Калфин, който заяви още октомври месец, че не е получил достатъчно уверения за водачеството на листата. За мен е по-важно доверието, което оказват хората с тези номинации. Уверявам ви, че ще намерим най-добрата формула за тази листа, защото наистина този залог за БСП е много голям. 

На 8 февруари е конгресът на партията. Какво очаквате от него? Ще бъде ли поставен там въпросът за лидерството?
Илияна Йотова: Преди това ще се проведе заседанието на Националния съвет, което ще формира листата, но много преди този конгрес аз ви уверявам, че ще започнем да говорим действително по проблемите, които вълнуват българските граждани. За нас темата АБВ ще приключи съвсем скоро. Ако ние досега водехме тези дискусии, беше за това, за да се изчерпат всички възможности, да видим дали все пак не можем да отидем единни на изборите. Самият г-н Калфин заяви преди няколко дни, че рубиконът е преминат. Оттук нататък ние ще си строим кампанията. Ще имаме да решаваме много важни въпроси. Имаме да предложим важни решения на българските и на европейските граждани по няколко теми, свързани с голямата криза в Европа с бежанците, с бедността, с ксенофобските партии. Ето, чух във вашия анонс, че вече тези алианси на крайнодесни екстремисти, антиевропейски партии, за които аз предупреждавах още преди няколко месеца, вече са факт за съжаление и в България. Така че ще говорим по същество. Вътрешнопартийната тема за нас до голяма степен е приключила.

Тук е делегация на Европейския парламент, която ще провери сигурността на границите ни. Знам, че ще посетят и бежанските центрове. Какво очаквате от тази мисия, г-жо Йотова?
Илияна Йотова: Да, тази мисия започва точно след половин час с първата среща. Тук в делегацията са включени и мои колеги от Комисията по правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент, чийто член съм и аз. Ще имаме срещи с много неправителствени организации, с министър Йовчев, с ръководството на Агенцията за бежанците. Ще отидем във „Военна рампа”, в Пъстрогор и в Харманли. Навсякъде ще се опитаме да видим какво България предложи на бежанците, какви са проблемите. За мен една от най-големите цели на тази мисия, която е втора по своя характер, е да убедим европейските институции за трудностите, които България понася от тази голяма вълна, от особеностите на сухопътната ни граница с Турция и да можем в крайна сметка да разчитаме на повече пари от следващия Фонд за убежище и миграция, който ще бъде разпределян от тази календарна година нататък.

Броени часове остават до оповестяването на поредния, 13-и по ред мониторингов доклад за напредъка на България в областите „Правосъдие и вътрешен ред”. Какво да очакваме от него?
Илияна Йотова: Аз лично не съм голям оптимист за този доклад…

За какво ще ни критикува този път Европейската комисия?

Илияна Йотова: Той ще проследи действията на три правителства през календарната 2013 г. Много динамичен беше животът у нас, много неща се промениха, много решения се взеха от различни страни. Очаквам обективност и според мен оттук нататък една отправна точка докога и как този мониторинг ще съществува, защото аз съм от хората, които и в Европейския парламент много остро поставям въпроси за неговата резултатност – дали наистина този механизъм е работещ или не, дали действително от него се очакват конкретни резултати или в определени моменти се превръща в оръдие за натиск на определени държави-членки на Европейския съюз.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Понеделник, 20 Януари 2014 15:16
Влезте, за да коментирате