Янаки Стоилов: В отделните управления обвиняемите се сменят, но присъди няма

Според заместинк-председателя на БСП, АБВ не е прецедент, а по – скоро инцидент
Четвъртък, 23 Януари 2014 11:39 Публикувана в Очи в очи Прочетена 849 пъти
Според Янаки Стоилов, главното в новия Избирателен кодекс е да бъдат приети най – добрите решения по някои нововъведения, например дали да има активна или служебна регистрация на избирателите, как да се формират изборните органи, както и самата технология на гласуването.   Според Янаки Стоилов, главното в новия Избирателен кодекс е да бъдат приети най – добрите решения по някои нововъведения, например дали да има активна или служебна регистрация на избирателите, как да се формират изборните органи, както и самата технология на гласуването. Снимка: www.svobodnoslovo.eu/tag/бсп/

На 22 януари 2014 г., заместник председателят на БСП и на парламентарнат агрупа на „Коалиция за България“ Янаки Стоилов коментира в обширно интервю за радио „К2“ доклада на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, проектите за нов Избирателен кодекс и за нов Наказателен кодекс, както и развитието на процесите около реактивираното от Георги Първанов движение АБВ.

Пред Клара Маринова Янаки Стоилов заяви, че не вижда нищо изненадващо в доклада на Европейската комисияа. Той подчерта, че не омаловажава факта, че в тези доклади намират място нови факти и теми, които са продължение на предишни. Според него, ако трябва да се използва лексиката на самата ЕК, в доклада се съдържат както положителни, така и отрицателни констатации, затова той не може да бъде определен еднозначно като положителен или отрицателен. Съдържа се констатация за напредък, но той е недостатъчен и неустойчив. Затова той съдържа очакавания за по – силна политическа воля и конкретни резултати.

 

На въпрос дали може да се направи заключението, че правителствата се сменят, но в цялостната политика няма особена промяна, Янаки Стоилов се съгласи, че това донякъде е така. Така например в доклада се наблюдава известно одобрение по отношение дейността на ВСС, но то засяга по–скоро начина на организаця на работата, а не крайните резултати. Други констатации могат да бъдат адресирани до управлението на ГЕРБ, например липсват конкретни резултати от дейността на широко рекламираната БОРКОР, същото се отнася до Комисията за защита от конфликт на интереси, която се е дискредитирала във връзка с подозренията за политичеко влияние. Безпокойство будят и случаите на избягване на правосъдие, преди произнасяне на окончателни присъди.

 

Що се отнася до сегашното управление, то си е разделило тази критика заедно с предишното. Въпреки това според Янаки Стоилов не бива да се подминава фактът, че обстоятелствата, възникнали във връзка с прехвърлянето на Службата за борба с организираната престъпност към ДАНС, са създали проблеми. Все пак, според него „има условия да продължат резултатно действията в тази област“.

 

Според Янаки Стоилов, къзде на шега, къде на сериозно може да се каже, че „в България в отделните управления обвиняемите се сменят, но присъди няма“.На въпрос на Клара Маринова за съдържащите се в доклада критики към „политиката за работа с кадрите“, Янаки Стоилов застъпи становището, че тук се съдържат и други констатации. Според него, наред с критиките в доклада се казва, че България е пердприела няколко стъпки в правилната посока и е подобрила процедури за назначаване, така че картината не е еднозначна. Янаки Стоилов смята, че в случая не може да се говори за цялостна оценка на сегашното правителство, както поради краткия период на управлението му, така и поради това, че част от проблемите се отнасят и до другите институции, в частност – до съдебната власт.

 

Заместник–председателят на БСП и на ПГ на КБ смята, че трябва да се направи внимателен анализ на констатациите и препоръките в доклада и на  първо място да се създаде по–добра координация. Според него, най – важният въпрос е за волята, която трябва да идва преди всичко от партиите, които подкрепят правителството и тя да се пренася в самия кабинет. В това отношение вероятно и самият механизъм на взаимодействие се нуждае от някакво подобрение.

 

Относно проектите за нов Избирателен кодекс и за нов Наказателен кодекс, Янаки Стоилов застъпи мнението, че НК е работен дълго време и главната преценка за него трябва да идва от това, дали разрешенията допринасят за по–ефективно противодействие срещу престъпността и корупцията, а не просто да бъде съчинение на определена професионална група. Затова според него се очакват тепърва редица дискусии, преди специализираните комисии да го обсъдят. Що се отнася до Избирателния кодекс, Янаки Стоилов смята, че главното е да бъдат приети най – добрите решения по някои нововъведения, например дали да има активна или служебна регистрация на избирателите, как да се формират изборните органи, както и самата технология на гласуването.

 

Запитан до какво ще доведат процесите около реактивирането на движението АБВ, Янаки Стоилов каза, че това не е прецедент, а по – скоро инцидент. Той напомни, че подобни процеси са били наблюдавани в БСП и в началото на 1997 година, но „сега достигат определена кулминация“. Засега не се вижда някой да е чул призива на ръководството на БСП към желаещите да участват в алтернативна лява листа и ако всичко продължава така, в началото на следващата седмица ще трябда да се предприемат и съответните действия, които „да приведат в съответствие наличното положение с политическата ситуация  и с организационните решения“.

 

Според Янаки Стоилов няма лични елементи в сблъсъка между АБВ и БСП. Конфликтът не е и главно идеен и политичеки, въпреки че „има такива проекции“. Заместник-председателят на БСП окачестви самото създаване на АБВ като „един вид политически икуменизъм, според който ние трябва да заличим границите между лявото и дясното“.

 

Редактор: Теодор Дечев

Последно променена в Четвъртък, 23 Януари 2014 11:53
Влезте, за да коментирате