Димитър Дъбов: Ако Георги Първанов не се откаже от АБВ до понеделник на обяд той се е самоотстранил. Практически целият архив на бившата ГДБОП се ползваше за лични нужди

Според заместник-председателя на БСП, реакцията на партията на действията на Първанов и АБВ е крайно негативна
Неделя, 26 Януари 2014 12:46 Публикувана в Очи в очи Прочетена 2712 пъти
Димитър Дъбов: Категорично трябва да се унищожават тези части от СРС-тата, които официално са прилагани, които не са станали веществени доказателства. Това са близо 90% от СРС-тата. В продължение на години, бих казал доскоро те стояха в архивите на съответните служби и много недобросъвестно служителите на съответните служби ги изнасяха, търгуваха, продаваха и излизаха на дневен ред. Практически целият архив на бившата ГДБОП се ползваше за такива лични нужди. Имало нещо, казали за някого нещо, слушали го 6 месеца, някаква фраза имало там, това не е достатъчно нито да бъде осъден, нито да се добие публичност. В един момент го изстрелват срещу някого и се опитват да го ликвидират политически или икономически.   Димитър Дъбов: Категорично трябва да се унищожават тези части от СРС-тата, които официално са прилагани, които не са станали веществени доказателства. Това са близо 90% от СРС-тата. В продължение на години, бих казал доскоро те стояха в архивите на съответните служби и много недобросъвестно служителите на съответните служби ги изнасяха, търгуваха, продаваха и излизаха на дневен ред. Практически целият архив на бившата ГДБОП се ползваше за такива лични нужди. Имало нещо, казали за някого нещо, слушали го 6 месеца, някаква фраза имало там, това не е достатъчно нито да бъде осъден, нито да се добие публичност. В един момент го изстрелват срещу някого и се опитват да го ликвидират политически или икономически. Снимка: http://www.monitor.bg/article?id=178249

Интервю на Илиана Беновска от „Радио К2“ с Димитър Дъбов - заместник-председател на ПГ на Коалицияя за България до 07 юни 2013 г.; председател на парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения; заместник-председател на БСП с ресор „Работа със структурите на партията.

 

В началото на интервюто, Илиана Беновска представя една дълга и обстоятелствена хронология на събития, спрямо които отмерва датата на интервюто с Димитър Дъбов.

Илиана Беновска: В тази хронология, г-н Дъбов, кога ще добави „еди-колко си дни след като БСП изключи Георги Първанов и всички негови сподвижници в АБВ от БСП“?

 

Димитър Дъбов: Що се отнася до това каква ще бъде реакцията на Националното ръководство на партията, това ще стане ясно на заседанието на Националния съвет на 1 февруари.

 

Ил. Б.: Къде ще се проведе?

 

Д. Д.: В София, в сградата на Националния съвет на БСП, където традиционно се провеждат заседания.

 

Ил. Б.: Тоест до другата събота ние стоим и чакаме дали Георги Първанов, Румен Петков и останалите представители на БСП, които са вътре в АБВ ще бъдат изключени или както се изразихте Вие в Пловдив миналата неделя – самоотстранили се?

 

Д. Д.: Ако трябва да обясня точно - член 27 от устава на БСП, озаглавен „Прекратяване на членството“, в устава на БСП няма понятие изключване, има 7 позиции спрямо, които се смята, че членовете на БСП са приключили връзката си с тази партия и са отпаднали от нея. Искам да обърна внимание на точка 5 и точка 7 от чл.27. Точка 5 е, когато се работи или са в листите на друга партия или работят за такива листи. Точка 7 се отнася за такива социалисти, които системно нарушават програмата и устава на партията. Така, че споменатите от Вас лица попадат изцяло в обсега на т.5 и т.7 и не е необходимо особено тълкуване на устава, за да стане ясно, че те са прекратили практически своето членство в партията.

 

Ил. Б.: Г-н Дъбов, с огромно внимание и уважение Ви слушам и благодаря за търпението, с което Вие пък търпите моите въпроси, искам да направя уговорката, че не защитавам никого и не се заяждам. Но какво трябва да направят Първанов и неговите сподвижници до другата събота, за да не ги сполети тази съдба?

 

Д. Д.: Вие, бяхте на нашата пресконференция. Ние се обърнахме като ръководство на партията към тях да прекратят, свързаността си с проекта АБВ и да работят за защита на „Коалиция за България“.Ил. Б.: Нали се сещате, че това няма как да стане?Д. Д.: Ние сме поставили срок до понеделник на обяд.

 

Ил. Б.: До кой понеделник?

 

Д. Д.: До 27 януари.

 

Ил. Б.: И какво ще се случи?

 

Д. Д.: След това смятаме, че те са отказали да приемат направеното от нас предложение, т.е. продължават работата си по проекта АБВ.

 

Ил. Б.: Те как трябва да до понеделник на обяд да кажат: „ОК, ние прекратяваме АБВ“?

 

Д. Д.: Със своите публични изяви.

 

Ил. Б.: Това няма да се случи, аз мога да се хвана на бас с Вас?

 

Д. Д.: Вероятно.

 

Ил. Б.: Няма ли да Ви е тежко, ще Ви попитам това, което попитах Сергей Станишев, исках тогава и Вие да ми отговорите в неделя в Пловдив. Може ли историческата партия БСП да изключи историческата фигура Георги Първанов, още повече, че добавям пак това обстоятелство, ако Бойко Борисов си е измислил създал и управлява ГЕРБ, Вие – ръководството на БСП сте наследили тази партия от Димитър Благоев насам, от колко 130 години, нали, имате ли право – Вие, историческата партия, да изключите Първанов, историческата личност, два мандата президента, бивш председател на БСП, народен представител от БСП?

 

Д. Д.: Той се е поставил в ситуация, в която наистина се е самоизключил. Иначе, ако говорите за исторически личности и погледнете историята на нашата партия, има много нейни ръководители и то първи, които са изключвани от партията.

 

Ил. Б.: Да, но това са били едни такива обстоятелства, при които после да били упреквани от обществото, пък и от самите членове на партията, нали живеем в 21 век, Вие сте модерни хора без атавизъм и без отмъстителност.

 

Д. Д.: Уставът е еднакъв за всички членове на БСП, няма повече социалисти и по-малко социалисти.

 

Следват дълги прения на тема, ще бъде ли наказан народният представител Страхил Ангелов заради така нареченото си частно посещение в Сирия. Димитър Дъбов обяснява, че по въпросът решението трябвна да се вземе от парламентарната група на Коалиция за България. Илиана Беновска поставя въпроса дали има възможност изслушването на Страхил Ангелов пред парламентарната група „да стане публично пред медиите“.

 

Д. Д.: Това е въпрос на преценка на ръководството на ПГ, аз не знам дали пред ръководството ще бъде изслушан или пред цялата група. Трябва да направите запитване до ръководството на ПГ дали ще бъде отворено изслушването за медиите.

 

Ил. Б.: Ще Ви кажа защо Ви питам. Ако помните пресконференция на Сергей Станишев след изборите на 12 май, на мой въпрос той обеща, всичко, което се извършва от страна на ПГ и БСП да бъде публично. Дали ще устои на това си обещание?

 

Д. Д.: Не знам, ще предам Вашето желание.

 

Ил. Б.: То не е точно мое желание. То е желание на цялото общество, за да се видим доколко на принципна позиция се стъпва и доколко разговорите в БСП са не задкулисни, а публични, защото на Вас очевидно, както се вижда, Ви предстои да вземете едно много тежко решение, да изключите Първанов и неговите партньори в АБВ от БСП и нали се сещате какво публично брожение ще възникне срещу Вас, премисляли си сте го?

 

Д. Д.: За какво?

 

Ил. Б.: За това, което аз Ви формулирах – историческата фигура Първанов се изключва от историческата партия от може би не толкова исторически фигури, които в момента са в ръководството на БСП?

 

Д. Д.: Нямам представа каква ще бъде реакцията. Аз виждам каква е реакцията вътре в партията и за да направя това интервю съм излязъл от конференция.

 

Ил. Б.: Знам и го ценя. Каква е реакцията на партията?

 

Д. Д.: Крайно неодобрение на тези действия.

 

Ил. Б.: А дали не Ви се нагаждат сега, защото Вие сте там?

 

Д. Д.: Не, не е нагаждане, защото това е в цялата страна.

 

Ил. Б.: Няма ли изключения?

 

Д. Д.: Досега няма, ако трябва да съм точен, а днес над 90% от организациите приключват с конференциите, остават няколко до следващите дни.

 

Ил. Б.: Точно това щях да Ви питам, кога ще приключат конференциите, за номинациите за евроизборите, нали това е темата?

 

Д. Д.: До понеделник приключват, остава градската в София, която е на 1 февруари преди обяд, от 10 часа, ако не се лъжа.

 

Ил. Б.: След което има Национален съвет.

 

Д. Д.: Национален съвет от 14:30 часа.

 

Ил. Б.: И в крайна сметка, какво показва рекапитулацията дотук, кой е с най-много?

 

Д. Д.: Много остра реакция. Ако си спомняте, такава беше и при обявяването на проекта АБВ през 2011г. и това принуди организаторите на проекта да го замразят. Сега събитията се повтарят.

 

Ил. Б.: Чухте ли Вие изобщо забележките на Георги Първанов, не дали сте ги чули физически, а дали ги осмисляте?

 

Д. Д.: Да чули сме ги, осмисляме ги и имаме готовност да ги коментираме на заседание на НС, а Георги Първанов е член на НС на БСП и ще бъде там.

 

Ил. Б.: Защо сте му поставили срок до понеделник на обяд, а това ще се случи чак на 01.02.2014г., той до понеделник на обяд трябва да вземе решение. Вие, какъв знак му дадохте, че приемате поне част от тези забележки или ги отхвърляте със солидни аргументи?

 

Д. Д.: Това ще стане ясно на 01.02.2014г.

 

Ил. Б.: Как се очертават номинациите?

 

Д. Д.: Номинациите са много на брой, в нашата партия винаги е било така и за председател на партията сме стигали до 30 кандидатури тогава, когато вървят отчетно-изборните кампании и преди и сега много на брой номинации. За европейските избори имаме малко над 100 предложения, някои от тях се открояват.

 

Ил. Б.: Кои са първите 5-7, които реалистично могат да бъдат избрани за представители в Европейския парламент?

 

Д. Д.: Сергей Станишев, Илияна Йотова, Георги Пирински, Петър Курумбашев, Деница Златева, Евгени Кирилов, Маруся Любчева и Янаки Стоилов. Това е основното ядро, което най-много се откроява измежду множеството направени. Останалите са хора, които отговарят на условията, владеят по два езика, но са повече местни лидери и местните организации ги предлагат. Ние се отнасяме с голямо уважение към тези предложения.

 

Ил. Б.: Г-н Дъбов, големият въпрос, който вълнува не само членовете на БСП, а и българите, които наблюдават политиката дали водач на листата за ЕП ще бъде Сергей Станишев?

 

Д. Д.: Трудно ми е да отговоря днес на този въпрос. Мисля, че той на пресконференцията в Пловдив каза какво мисли, това е въпрос на негова преценка дали ще бъде водач на листата.

 

Ил. Б.: Аз не Ви питам с желанието да извадим жълта новина, а по линията на анализи, тъй като той е и президент на ПЕС и тук координатната система става много сложна при него. Той трябва да удовлетвори и очакванията на ПЕС, защото това за избори за ЕП. Кой ще вземе мъдрото решение и кога?

 

Д. Д.: Мисля, че това е преди всичко негово лично решение.

 

Ил. Б.: А онова, което се говори усилено, без много публичност обаче е втори вариант – Георги Пирински да е водач на листата или евентуално той еврокомисар при спечелване...

 

Д. Д.: Не мога да коментирам, рано е, не, че нямам желание. Нека да стане ясно какво ще реши председателят хна нашата партия и след това вече партията ще подреди с гласуване останалата част от листата.

 

Ил. Б.: Т.е. ще чакаме до понеделник на обяд дали ще бъдат изключени „абевейците“ и до събота през нощта вероятно да разберем как ще се случат тези неща и кои ще бъдат в листата и кой водачът, нали?

 

Д. Д.: Все още няма крайно решение дали листата на пленума на 01.02.2014г. ще бъде подредена. Възможно е това да стане и след конгреса, който е на 08.02.2014г. За нас заседанието на 01.02.2014г. се провежда за приемане на документите на конгреса, това са предизборна програма, манифест и други политически документи за участие на БСП в изборите за ЕП.

 

Ил. Б.: Очакват ли се някакви макар, че те на възможни, промени в ръководството на БСП на 08.02.2014г. на конгреса?

 

Д. Д.: В дневния ред няма посочена подобна точка.

 

Ил. Б.: Един страничен въпрос. Вие, като член на комисията по вътрешен ред и като председател на комисията за службите, за контрол на сигурност и прилагането на специални разузнавателни средства и достъп до данните по Закона за електронните съобщения и като политик, като народен представител, как гледате на разпространяващите се напоследък сведения кой с кого се срещал, какво си говорил, какви смс-и си писали макар, че това се отнася за Ваши опоненти, но можете ли обективно да кажете допустимо ли е това?

 

Д. Д.: Не е допустимо и е осъдително. Това са неща, които са правени в един период на развитието на държавата, когато очевидно освен официални структури, които се занимават с прилагането на специални разузнавателни средства са работели и такива параструктури, частни, както ги наричат – частен БОП, частна структура за подслушване и очевидно част от документите са такива. Изявленията на министъра на вътрешните работа г-н Йовчев и на председателя на ДАТО показват, че там при тях нито са разпореждани, нито са прилагани подобни специални разузнавателни средства. Не е известно дори дали те са записи на телефонни разговори или просто са записи от телефони или други такива устройства.

 

Ил. Б.: Тези много неизвестности и невъзможността на официалните структури и служби – МВР, ДАНС, прокуратура да реагират, как го разглеждате Вие, не се ли нуждае от някаква законодателна промяна?

 

Д. Д.: Преди няколко дни нашата комисия за контрол върху специалните служби заседава и имаше изнесено заседание на територията на ДАНС. Единият от въпросите, които коментирахме и препоръчахме заостряне на тяхното внимание е точно към хора и структури, които се опитват да събират по нерегламентирам път, по незаконов начин информация за хора и партии.

 

Ил. Б.: Какв ще се случи? Какво Ви отговори Писанчев?

 

Д. Д.: Те ще работят по този въпрос, колкото и да е труден. На Вас Вие  е ясно, че такива неща се случват и в най-развитите държави в света има подобни скандали.

 

Ил. Б.:  В най-развитите държави получат стотици пъти по-високи възнаграждения от нас с по-нисък образователен ценз.

 

Д. Д.: Не само, че няма отказ, и има намерение подобни неща да бъдат пресечени.

 

Ил. Б.: Как? Аз ще Ви дам един пример да Ви улесня…

 

Д. Д.: На първо място, много категорично трябва да се унищожават тези части от СРС-тата, които официално са прилагани, които не са станали веществени доказателства. Това са близо 90% от СРС-тата. В продължение на години, бих казал доскоро те стояха в архивите на съответните служби и много недобросъвестно служителите на съответните служби ги изнасяха, търгуваха, продаваха и излизаха на дневен ред. Практически целият архив на бившата ГДБОП се ползваше за такива лични нужди. Имало нещо, казали за някого нещо, слушали го 6 месеца, някаква фраза имало там, това не е достатъчно нито да бъде осъден, нито да се добие публичност. В един момент го изстрелват срещу някого и се опитват да го ликвидират политически или икономически.

 

Ил. Б.: Или човешки дори.

 

Д. Д.: Даже и човешки.

 

Ил. Б.: Очевидно това не са СРС-та или поне за момента не излиза да са такива, а може би действа някаква организация?

 

Д. Д.: Трудно ми е, аз не съм експерт по тази област и не мога да коментирам този въпрос, който ми задавате.

 

Ил. Б.: Ето един пример, когато се случи аферата „Костинброд“, аз посред нощ получих един имейл от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, така пишеше, че е от него, в който беше приложена цялата преписка по „Костинброд“ на Мая Манолова, сигналите, разпорежданията от страна на прокуратурата и т.н.

 

Д. Д.: Виждал съм го този имейл.

 

Ил. Б.: Аз събудих главния прокурор в 23.30 часа, защото Борислав Сарафов не ми отговаряше, не мислех, че спи толкова рано. той каза, че го будя и го сезирах за това нещо. До ден-днешен, той не ми даде верен отговор, кой е пратил този имейл и какво се случва с това? Само спомена мъгляво, че това е служител на ДАНС, който е наказан. Вие, смятате ли, че това е достатъчно? Как да се доверим на ДАНС, която сама си разпраща документите, ерго сама би могла да ни подслушва незаконно? Даже Ви сезирам в момента по този казус ...

 

Д. Д.: Ще се опитам от понеделник да запитам, защото и на мен ми стана интересно дали има намесен служител на ДАНС и дали има наложено наказание.

 

Ил. Б.: Аз дори предложих да обследват моя компютър, за да разберат откъде е пратено това, защото беше пратено единствено на мен на личния ми имейл, после аз го разпратих през нощта на всички медии, защото реших, че така е по-справедливо, не аз да го държа в себе си. Нашите компютърни специалисти се опитаха да разберат откъде е изпратено това нещо, но не достигнаха до някакъв резултат, но службите трябва да имат мощ да го разберат това. Защо се замълча, което хвърля сянка първо върху ДАНС като законова структура, второ – дали пък не се прикрива нещо по Костинброд?

 

Д. Д.: Не, не мисля, че е така. Аз ще се опитам да получа отговор.

 

Ил. Б.: Ангажирайте се, моля. Второ, което исках да Ви кажа, ние искахме да излъчим онзи ден Вашата изнесена работна среща на комисията Ви с ДАНС. Пратихме репортер там. Момичето е доктор на философските науки каза, че охранителите доста небрежно и лежерно са казали: „Абе, кога е имало такива работи в ДАНС. Вас, журналистите не Ви пускаме изобщо“, едва ли не се разкарай. Нарочно Ви го разказах така образно, за да разберете.

 

Д. Д.: Ние сме обявили на пресцентъра на Народното събрание, че няма да даваме пресконференция, защото срещата имаше работен характер. Провеждаме следващата седмица в Националната разузнавателна служба, ще бъдем в ДИКСИ и другите подотчетни места.

 

Ил. Б.: Защо така прикритичко и тайничко, г-н Дъбов?

 

Д. Д.: Защото такава ни е комисията, тя работи само на закрити заседания.

 

Ил. Б.: Когато има нещо така закрито и прикрито, обществото остава с впечатление, че взаимно си съдействате?

 

Д. Д.: Не, че има нещо закрито и прикрито, просто се работи с класифицирана информация. Вие, непрекъснато питате, изкушавате ме, ще кажа нещо, което не трябва да бъде казано и утре някой ще ме подведе под наказателна отговорност.

 

Ил. Б.: Вие, не се изкушавате толкова лесно, г-н Дъбов?

 

Д. Д.: Вярно е, но може да се случи.

 

Ил. Б.: Въпреки всичко аз Ви моля и в името на това, което каза Сергей Станишев, мога да Ви пратя и записа да го чуете, ако сте го забравил, че всичко ще бъде публично при Вашето управление. Защо не излезете с това, което казахте току-що, че сте разговаряли с ДАНС по отношение на СРС-тата, подслушванията, поне с някакъв пресрилийз, оттук се получава впечатлението за задкулисие, което може би не съществува, както казахте.

 

Д. Д.: Няма задкулисие, в нашата комисия участват равноправно всички парламентарни групи, всяка с по трима души. Дори представителите на ГЕРБ са най-активни в задаването на въпросите на заседанията.

 

Редактор: Теодор Дечев

Последно променена в Неделя, 26 Януари 2014 13:47

1 коментар

  • Връзка на коментара asolubo Неделя, 26 Януари 2014 18:05 публикуван от asolubo

    В тази партия в момента "АПАРАТЧИЦИТЕ"решават всичко !Тяхно ,острие/ икона/ винаги е лидера от чието име те си правят каквото трябва!Единствено Сталин и Хитлер са успели да подчинят и управляват АПАРАТА напълно! Обикновенния/редови/ партиен мишок ,апаратчик е непознат за широката извънпартийна публика,но властта и възможжностите му са огромни!

Влезте, за да коментирате