Татяна Буруджиева: БСП няма да се договори с ДПС за кампания на майчин език

“Дълбоко съм убедена, че има разлика между партиен и национален интерес. Мисля, че партиите правят тази разлика”, заяви началникът на кабинета на Сергей Станишев
Неделя, 16 Февруари 2014 14:03 Публикувана в Очи в очи Прочетена 1253 пъти
Татяна Буруджиева: Тук не е проблемът дали хората ще могат да използват майчин език, проблем е когато не се прави нищо и държавата дава знаци, че няма проблем, ако само майчиния си владееш! Това е сегрегация на население, не може да се потъпче Конституцията в това отношение. За това е написано, че майчин език има и може да се употребява, за да е ясно, че всеки трябва да може да ползва българския език.   Татяна Буруджиева: Тук не е проблемът дали хората ще могат да използват майчин език, проблем е когато не се прави нищо и държавата дава знаци, че няма проблем, ако само майчиния си владееш! Това е сегрегация на население, не може да се потъпче Конституцията в това отношение. За това е написано, че майчин език има и може да се употребява, за да е ясно, че всеки трябва да може да ползва българския език. Снимка: БГНЕС

“Свободен народ online” предлага на читателите си част от голямо интервю на Илиана Беновска с доц. Татяна Буруджиева, началник на кабинета на Сергей Станишев, народен представител от Коалиция за България, в което подробно се анализира парламентарният скандал около въпроса за възможността да се води предизборна кампания на език, който е различен от официалния в страната.

 

Илиана Беновска: Добро утро, г-жо Буруджиева.

 

Татяна Буруджиева: Добро утро, на всички ваши слушатели!

 

Илиана Беновска: Ще използувам като метафора Куршум джамия, процеса за която вчера в Пловдив, предизвика големи размирици и сега чета, че имали 120 души задържани. Вчера ДПС изстреляха ли “куршум” срещу БСП, по повод неотмяната на забраната за агитация на майчин език по време на избори?

Татяна Буруджиева: Не, не мога да приема точно тази метафора, но истината е, че случилото се в пленарна зала предизвика две неща. Едното, е началото на предизборното втвърдяване на избирателите на двете партии, които най-общо, се противопоставят на етническа основа - “Атака” и ДПС. От друга страна, аз не искам да правя пряка връзка между двете събития!

 

Илиана Беновска: Е как?

 

Татяна Буруджиева: Това е в основата, то не е дебат, а е дискурс. Този тип използване на омразата един към друг, е в основата на случилото се в Пловдив. Аз искам да кажа едно на всички хора в България: Любовта към отечеството не може да се доказва с омраза! Това не е любов, а е все едно да кажа “пребивам детето си, за да не стане лош човек!” Абсурдно е това поведение, абсурдно е и поведението в пленарна зала. Прекрачиха се всякакви граници и ние възразихме още в зала! След заседание на ПГ на КБ, отново призовахме ДПС да се разграничи от подобен тип изказвания. Това е една отговорна партия и трябва да си дават сметка, че липсата на разграничение от такива изказвания, каквито имаше в зала и от подобно поведение, са също фактор за това, което се случи в Пловдив.

 

Илиана Беновска: Съгласна съм с това, което казвате и призовавам по-често да се произнася това, че омразата не бива да битува и да бъде разменна монета между българските граждани, били те с различен етнически произход или различна политическа принадлежност. Не се ли изостри много точно тази омраза, точно това противопоставяне, през последните 277 дни след предсрочните парламентарни избори?

 

Татяна Буруджиева: Да, така е и виждате, че наблюдаваме едно нелицеприятно за нас българите като общество, заключение, което можем да си направим. От всичко това, което се случва през тези около 300 дни, излиза, когато риташ, мачкаш, подслушваш, съсипваш, унищожаваш те уважават и стоят кротко и мирно и ги е страх. А когато толерантно се опитваш с добро и без агресия да приемеш и покажеш на другия, че има граници в неговото поведение то става безгранично…агресивно.

 

Илиана Беновска: С което намеквате за управлението на ГЕРБ ли? Моля Ви, говорете малко по-ясно!

 

Татяна Буруджиева: Абсолютно, говоря за управлението на ГЕРБ. Вместо да сме крайно нетолерантни, че някои хора от народната трибуна унищожават съдби и човешки животи. Същите тези хора от народната трибуна си позволяват да говорят за морал и колко са добри. Ние продължаваме да сме толерантни към крайността, която ражда изродени неща. Не искам да правя в никакъв случай пряка аналогия между онова, което се случи в Пловдив и онова, което ще се случва днес в София с Луков марш. (Интервюто е излъчено по радио К2 на 15 февруари 2014 г., събота. Б. ред.). Самият факт, че ние като общество търпим това над 10 години мълчаливо, това е проблемът на българина, че като цяло си мълчи. На фона на което, като оправдание, на което се стъпва, може да се развие крайна агресия, демагогия, олигархия и каквото се сетите крайно.

 

Илиана Беновска: Добре, но за малко ще кривна назад от тази тема и ще се върна. Вие преди малко казахте, че подобни изявления като вчерашното от трибуната на НС са недопустими…

 

Татяна Буруджиева: Недопустими са да! Защото бяха провокация.

 

Илиана Беновска: Кое беше провокация? Изявлението на Янаки Стойлов или на Хюсеин Хафъзов?

 

Татяна Буруджиева: Провокация беше изявлението на г-н Хафъзов. Не случайно след това, г-н Местан основно се фокусира върху едно от имената, които г-н Хафъзов спомена, който е кротък човек, поет, писател, за разлика от всички останали имена, включително споменаването на име съвпадащо с това, на външния министър на Турция. Факт е, че от трибуната беше казано, че ще последва политическия път на тези хора...

 

Илиана Беновска: А има ли такъв български турчин, с такова име? Защото Местан ви призова да проверите и тогава да говорите!

 

Татяна Буруджиева: Нямам представа. Да, помолихме да се провери, но тук въпросът не е в това дали има такова име или не…

 

Илиана Беновска: Не, дали не беше хватка за излизане от ситуацията, поне на мен така ми се стори, че Хафъзов се изпусна, пък Местан реши да го прикрие?

 

Татяна Буруджиева: Не, не ... Г-н Хафъзов много добре знае какво име произнася и какъв ефект ще породи това. Той много добре знае. Той каза- вие не познавате тези имена! Ами не ги познават част от хората, защото единия от тях, чиято съдба и борба г-н Хафъзов иска да следва, още през 1949 година е изпратен в Турция, заради шпионаж в България. Това дали е бил шпионин или не, е друг въпрос, но на този човек житейския му път е бил в турската политическа история, а не в българската. Това също е провокативно! Не можеш едновременно да казваш- “аз в моята родина” и в същото време да следваш модели на поведение на една друга родина. Има достатъчно модели на поведение, можеше да спомене Стамболов, той много се е борил и то даже агресивно и рязко.

 

Илиана Беновска: Тук вече идва друг въпрос - за познаването на българската история и за познаването на турската съвременна история може би?

 

Татяна Буруджиева: Тук стигаме до началото на дебата и до същината му по повод на официалния български език, който трябва да се използва в кампания.

 

Илиана Беновска: Нека да Ви кажа нещо, което ми хрумна!

 

Татяна Буруджиева: Да?

 

Илиана Беновска: Ще звучи привидно наивно, досега не е имало никакъв проблем с липсата на агитация на майчин език, но тя се извършваше и дори, в момента се води дело срещу сегашния лидер на ДПС Местан...

 

Татяна Буруджиева: Колегите от ДПС казаха, че две дела има…

 

Илиана Беновска: Значи не едно, а две! Едното ще доведе най-вероятно до финансова глоба. Хафъзов каза вчера, че ще си плаща да си говори на турски по време на изборите, не е там работата обаче! Защо изведнъж…

 

Татяна Буруджиева: Не, аз не разбирам защо аз например трябва да си плащам в Разград, за да говоря по време на изборите…

 

Илиана Беновска: На български!

 

Татяна Буруджиева: Да, защото това ще се получи - аз трябва да плащам за превод. Така ще се получи и тук не е въпроса- кой какво плаща, а тук въпроса е за принципа. Всички трябва да могат да ме разберат мен.

 

Илиана Беновска: Този въпрос не е от вчера, а е от години, невъзможност да се агитира на различен от българския език...

 

Татяна Буруджиева: Да. Да се води кампания, а не да се разговаря!

 

Илиана Беновска: Да си разговарят колкото си искат. Проблемът е, и сама знаете, защото сте народен представител от Разград, че голяма част от хората в тези региони, не само, че не разбират българския език, а не могат и да го четат. И тук възниква въпроса, какво четат те в кабинката за гласуване. Нали знаем, че им пишат цифри на дланите, за да могат да разпознаят, защото степента на неграмотност е такава, че и цифрите не познават.

 

Татяна Буруджиева: Нормално е, че ако не можеш да четеш, ти не разбираш един език, няма как да го разбираш освен в отделни думи и ежедневни изречения. Ако стремежа беше да повишим разбирането на хората, на български език, вероятно трябваше да се постъпи, както с предложенията на ГЕРБ, примерно по повод зачертаването на бюлетината само с кръстче.

 

Илиана Беновска: Нека си довърша хипотезата. Сутринта бях в БТВ преди ефира на К2. Дадох един прост пример, ако ние с Вас ще извършим нотариална сделка, Вие сте англичанка, аз съм българка, нотариусът трябва да осигури заклет преводач, който да Ви превежда точно какво пише и какво говорим по време на сделката. Това означава ли, че ако гласувате да се агитира на майчин език, навсякъде трябва да има заклет преводач, който да превежда на останалите. В Разград, не всички говорят турски нали?

 

Татяна Буруджиева: Да, точно така, но ще Ви кажа нещо друго…

 

Илиана Беновска: Профанирам ситуацията просто…

 

Татяна Буруджиева: Да, но ако беше приет този текст, няма профанация на ситуацията, а има реална такава, в която ние щяхме да бъдем задължени да отпечатваме списъка на кандидатите на турски език или на еврейски, арменски или на ромски. Те още нямат буквар на ромски език, а искат да има. Има много майчини езици.

 

Илиана Беновска: Вчера Лютви Местан каза, че компромис с това, те компромисната партия няма да допуснат, и ще ви агитират, ще ви мъчат до края. Това подсказа, че някак си има оръжие, с което да ви постави на тясно. Вие БСП ще отстъпите ли - пряко Ви задавам въпроса? Ще отстъпите ли в понеделник и вторник на извънредните заседания на НС? Ще отстъпите ли и ще позволите ли агитация на майчин език?

 

Татяна Буруджиева: Ние никога не сме забранявали общуването, а воденето на официална кампания. Кампания да се води на друг език освен български означава няколко прости неща. Първо, че в България по време на изборите могат да се съдадат радиа и ТВ, вестници, които да излизат на друг език, рекламни материали. След като ще е на друг език, то трябва да е с официален превод. След като имате превод на вестник, това означава, че в една държава има два официални езика.

 

Илиана Беновска: Кажете г-жо Буруджиева, ще отстъпите ли?

 

Татяна Буруджиева: Няма как да нарушим Конституцията, 23 години е този разговор, между другото и до този момент БСП никога не е имала друга позиция.

 

Илиана Беновска: Местан каза нещо много интересно, внимавайте в лексиката, мен ме ужаси: “Ние ще си постигнем целта си”. Разбирате нюансите, нали?

 

Татяна Буруджиева: Вероятно е имал предвид, че те ще продължат да търсят постигането на тази цел, както го правят вече над 20 години.

 

Илиана Беновска: Е, сега ли сте най-пробити БСП от 20 години насам, за да отстъпите?

 

Татяна Буруджиева: Не. Аз казвам, че със всеки Изборен кодекс този въпрос се поставя.

 

Илиана Беновска: Той разчита, той подчертаваше, че ще успеят!

 

Татяна Буруджиева: Всеки има право да развие и да отстоява позиции, които има от години наред.

 

Илиана Беновска: Заявете ясно, възможно ли е, защото с парламентарни хватки, сигурно технически е възможно, но аз Ви питам идейно, възможно ли е БСП да си промените мнението и в НС да се гласува възможността да се провежда кампания на майчин език?

 

Татяна Буруджиева: Не е възможно, защото има решение, политически решения включително и на ПГ на КБ, те не са от вчера нито от онзи ден. Още по време на Комисия ние обяснихме нашите политически решения и своите аргументи. Тук не е проблемът дали хората ще могат да използват майчин език, проблем е когато не се прави нищо и държавата дава знаци, че няма проблем, ако само майчиния си владееш! Това е сегрегация на население, не може да се потъпче Конституцията в това отношение. За това е написано, че майчин език има и може да се употребява, за да е ясно, че всеки трябва да може да ползва българския език.

 

Илиана Беновска: Стига вече с това, не става дума за това! Проблемът е, че кампания не може да се провежда на различен от българският език.

 

Татяна Буруджиева: Да, трябва да сме наясно, точно за какво става дума. Кампанията има точно определени елементи, не бива колегите от ДПС да спекулират с тях. Ясно е, какво представлява предизборна кампания и всичко останало, което не е в рамките на официалната предизборна кампания може да си е на друг език. Цитирането как щял да дойде Шулц и щели сме да му превеждаме - това не е предизборната кампания. Тя е митинга, в който Шулц ще говори, но митингът не е говоренето на Шулц.

 

Илиана Беновска: Да, значи категорично заявявате, че няма шанс да се споразумеете с ДПС под някаква форма на сделка - управленческа, властова, парламентарна за това, че няма да се води капания на различен от българския език?

 

Татяна Буруджиева: Да, при това искам да ви кажа, при всичко това, което се случи тези два дни, основно на ПГ обсъждахме проблема, който ще възникне вероятно в същия порядък при Закона за средното образование. В този смисъл, нали разбирате, че няма как да мислим да се отказваме от едно, когато мислим, какви да са ни аргументите за другото!

 

Илиана Беновска: Това няма ли да блокира гласуването на Изборния кодекс, нататък?

 

Татяна Буруджиева: Трябва да си даваме сметка, на основата на какво отделни партии в парламента действат по определен начин. Дълбоко съм убедена, че има разлика между партиен и национален интерес. Мисля, че партиите правят тази разлика.

 

Редактор: Теодор Дечев

Последно променена в Неделя, 16 Февруари 2014 14:36
Влезте, за да коментирате