Константин Стаменов: Дестабилизацията в енергетиката ще е негативна за индустрията

Когато изнасяте електроенергия при по-добри условия, отколкото я продавате вътре, това е директна загуба на конкурентоспособност на българската индустрия, това е износ на работни места
Неделя, 23 Март 2014 13:02 Публикувана в Очи в очи Прочетена 1143 пъти
Константин Стаменов е председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Има магистърска степен по “Икономическа информатика” в УНСС и специализации по финансова журналистика на фондация „Томпсън“ и вестник “Файненшъл таймс”, във финансовия отдел на “ГлаксоСмитКлайн” във Великобритания, по финансова журналистика и връзки с обществеността във фондация „Воскамп“ - Холандия. През 2002 - 2003 г. ръководи тестов екип по проекта RINGS на БНБ за междубанкови разплащания в реално време. Притежава сертификати по логистика от European Management Center, Управление на проекти от Stevens Institute of Technology, Платежни системи от Joint Vienna Institute и други. С учредяването на Пакта за индустриална стабилност през май 2012 г. е избран за негов зам.председател.   Константин Стаменов е председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Има магистърска степен по “Икономическа информатика” в УНСС и специализации по финансова журналистика на фондация „Томпсън“ и вестник “Файненшъл таймс”, във финансовия отдел на “ГлаксоСмитКлайн” във Великобритания, по финансова журналистика и връзки с обществеността във фондация „Воскамп“ - Холандия. През 2002 - 2003 г. ръководи тестов екип по проекта RINGS на БНБ за междубанкови разплащания в реално време. Притежава сертификати по логистика от European Management Center, Управление на проекти от Stevens Institute of Technology, Платежни системи от Joint Vienna Institute и други. С учредяването на Пакта за индустриална стабилност през май 2012 г. е избран за негов зам.председател. Снимка: Economic.bg

Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) пред Радио К2. По-долу представяме практически пълната стенограма на интервюто на председателя на УС на БФИЕК пред Илиана Беновска.

 

Илиана Беновска: Темата по която искам да говори са цените на тока и разиграващите се юридически фантазии за одържавяване на ЕРП-тата, както ги нарекох на пресконференцията на БСП. Тази седмица вие от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори се обърнахте официално със заявление до премиера и до министъра на икономиката, енергетиката и туризма и призовахте за по-голяма институционална устойчивост в сектора. Какво искахте да кажете?

 

Константин Стаменов: Аз не мога да говоря от името на федерацията, това е решение на УС. Да, имаше такова изявление, да ние сме членове на КРИБ, но аз ще говоря като представител на едрата индустрия. Ние сме апелирали винаги, да се търсят устойчиви решения в сектора, защото всички знаят, че енергетиката не може да съществува без индустрия и обратното.

За да бъда по-конкретен, ще се върна на миналогодишните решения на правителството, когато ситуацията беше много сложна. Някои от тези решения бяха удачни и в посока устойчивост. Някои не бяха, веднага давам пример - това, което се направи с студения резерв, да бъде по-пазарно определен, а не да се заплаща просто така. Един студен резерв, който не винаги ни е необходим, беше едно чудесно решение. Това, което се направи с намаляване на таксите на износ на електроенергия, като временна мярка беше удачно, но през зимата трябваше да бъде отменена. Когато изнасяте електроенергия при по-добри условия, отколкото я продавате вътре, това е директна загуба на конкурентоспособност на българската индустрия, това е износ на работни места.

 

Миналата година август месец, решението беше, за да има повече работа за миньорите. Миналата година лятото консумацията беше спаднала драматично, работеха предимно ВЕИ и нямаше работа за конвенционалните електропроизводители, каквито са АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица-Изток 2.В момента водим разговори с г-н Стойнев за създаване на работна група, за търсене на решения, които да подпомогнат и индустрията и да са в помощ на енергетиката. От това лято очаквам да се повтори сценарият от миналата година, когато отново няма да има работа за конвенционалните електропроизводители при свито потребление през лятото. Отново ще работят предимно ВЕИ, но дори и те не са доволни, защото и за тях няма достатъчно работа, в резултат на падналото потребление.

 

Илиана Беновска: Вашата Федерация, какъв БВП произвежда, ориентировачно?

 

Константин Стаменов: Приходите в предприятията, които представлявам са от порядъка на 10 милиарда лева.Ако българската индустрия работи с електроенергията произведена в България, тя създава добавена стойност, която остава в България. Ако изнасяме електроенергия, която е суровина, половината от нея се произвежда с вносни горива, дори и това няма токова значение. Тя си е просто суровина. Ефектът за българската икономика – имаме примера от 2011 година, когато беше бумът за износ на ток от България и бяха регистрирани приходи от порядъка на 800 милиона лева. Оставям темата, къде са отишли и че най-големия ефект от тях е бил за търговците посредници изнесли енергията. Сравнете 800 милиона с 10 милиарда лева завъртени в България с платени данъци.

 

Предприятията, които представлявам са от 1-ви клас инвеститори и са от тези, които си плащат заплатите 100 процента, плащат си всички данъци и т.н. Няма неплатени сметки, няма забавени плащания. Ако питате електропроизводителите АЕЦ Козлодуй И ТЕЦ Марица-Изток 2 те ще ви кажат, че ние сме най-железните им платци и им формираме печалбата. Както и да смятате 800 милиона лева за две - три компании или 10 милиарда, които се въртят в България, плаща се ДДС и така нататък - просто няма място за сравнение!

 

Илиана Беновска: Вчера загатнахте, по друг повод, но аз ще го конкретизирам. Като член на ръководството на “Стомана” Перник, имахте среща с лидера на БСП и ПЕС - Станишев, който беше на посещение в Перник. В прессъобщението на БСП по този повод се цитира, че ръководството е поставило въпроса за цената на тока. Станишев е отговорил - “търсим решение, за да подобряваме възможностите на потребителите на електрическа енергия, които са и големи – индустриални”. Цитирам буквално, каквото и да означава това изречение.

 

Вие казахте, че има създадена работна група към министерството на икономиката, енергетиката и туризма, с което разговаряте, но кога ще се приключи този диалог с големите потребители? Участват ли в него и НЕК и ЕСО? Подготвя ли се някакъв по-цялостен модел на ценообразуването?

 

Константин Стаменов: В тази посока предлагаме решения, вече споменах, износът на електроенергия трябва да се случва при равни условия, при които се продава в България. Когато предприятие от България отиде да си купи ток от свободния пазар, то трябва да знае, че условията за износ са същите, при които токът ще се изнесе. Друго, което е интересно предложение - през нощта в системата на електроенергетиката, товарът пада на половината. Нощно време електро производителят работи с половин мощност. Ние предлагаме в тези часове на свободния пазар да се оформят продукти като нощна електроенергия, което изчезна или има силни деформации и липсва като продукт на свободния пазар.

 

Другото, което предлагаме и също беше харесано. Потребителите в разговорите с ЕРП-та, оператор, МИЕТ, ДКЕВР да бъдат ползвани като резерв за системата. Онези предприятия, които са подходящи на системния оператор да бъдат ползвани като бързи балансиращи мощности. Дизайнът на електроенергийната система последните години се промени. Вече в системата има значителни мощности от производители на база ВЕИ, които са силно непредсказуеми, а и нямаме такива бързи генериращи мощности, които да бъдат изключени и включени и да балансират системата. Такива мощности могат да бъдат газови централи, каквито нямаме или потребителите, каквито са европейските практики. Предстоят разговори, целта е да се опитаме, така заяви министър Стойнев за следващото голямо договаряне, когато сключват годишните договори между индустрията и електро производителите, да бъдат готови тези продукти.

 

Илиана Беновска: Практически нещата опрат до това, че не се ли урегулира целия пазар, конкурентоспособността на предприятията влизащи във Федерацията практически ще се намали!

 

Константин Стаменов: Точно така, в последните години, практически има свиване на потреблението и трябва да се търсят механизми, свиването да спре. Това са работни места, едно такова на индустрията съответства на 4-5 в съпътстващи и обслужващи отрасли.

 

Илиана Беновска: Станишев също е заявил вчера, че на следващото заседание на Енергийната комисия в НС ще бъдат поканени представители на ДКЕВР, за да се обсъдят проблемите и да има предвидимост в решенията на регулатора в тази област - цитирам буквално прессъобщението. Можете ли да кажете повече подробности, какво точно ще се случи, какво разговаряхте със Станишев, още повече, че в Декларацията на КРИБ по този повод, те напомнят, че настояват за включване на представители на национално представените организации на работодателите в състава на ДКЕВР, по примера на НОИ и НЗОК. Вероятно визират представители на БФИЕК?

 

Константин Стаменов: Не отдавна апелирахме в състава на регулатора да има представители на индустрията и то има своята логика. Когато се формират енергийните политики, би следвало да има и мнението на индустрията. Нямаме някакви скрити теми да дискутираме, това е.

 

Илиана Беновска: Не искам да кажа, че криете, а искам да внесем повече яснота!

 

Константин Стаменов: Коментирахме големите дружества в енергетиката, самите електропроизводители трябва да участват в правенето на политиките и да се търси начин да се излезе от тази ситуация, защото по-нататъшно свиване на потреблението не е в интерес нито на енергетиката, нито на индустрията.

 

Илиана Беновска: Сигурно сте чували, конспиративната теория, че се цели НЕК да бъде фалирана или по-скоро да бъде декапитализирана за да може да послужи като по-ниско стойностно обезпечение на различни проекти, които само се споменават - 7-ми блок в Козлодуй, Белене, Южен поток. Как това би рефлектирало върху вас големите потребители?

 

Константин Стаменов: НЕК няма голямо влияние вече в индустрията, тя има друга роля - дестабилизирането на енергетиката, понеже е голям субект. Това би се отразило негативно и на индустрията. Точно за това е Декларацията на КРИБ - ние сме излизали с такива апели още миналата есен. Да се търсят общи положения в енергетиката - когато имаме огромно производство от ВЕИ, имаме дългосрочни договори с американски централи, проекти като Цанков камък, които тежат на енергетиката, трябва да се намери начин или да се отлагат плащанията към тези субекти или разсрочено плащане. При ВЕИ да се дадат зелени сертификати. Онези решения, които биха били максимално близки до пазара. Пазарно определяне на цените в енергетиката.

 

Илиана Беновска: Виждате ли ясна визия в правителството за създаване на стратегия в енергетиката и правили ли сте конкретни предложения не само от философията на потребители и големите енергийни консуматори, а по отношение на по-далечен хоризонт?

 

Константин Стаменов: В никакъв случай не искам да правя политически изявления или да давам оценка на правителството. Разбира се че сме правили предложения. Коментирано е нееднократно - при ВЕИ решенията, които са облечени в правила не са устойчиви. Примерно такса пренос и достъп до преносната мрежа, която години наред заплащат потребителите, трябва да се заплаща от всички производители. Не само възобновяеми, но и конвенционални.

 

Представете си трамвая и ние сме казали, че всички ватмани ще се возят без билетче. Няма такъв филм, всички производители, след като ползват мрежата, би трябвало да заплащат пренос и достъп, т.е. да бъдат таксувани. По този начин, всеки които предизвиква разходи в мрежата трябва да си плати. Както големите потребители заплащат санкция, която се нарича реактивна енергия, която връщаме в системата, когато пускаме големите съоръжения. В резултат на това предложение ще има малко поскъпване на електрическата енергия на конвенционалните производители, но ще паднат цените за пренос и достъп, тоест не би следвало потребителите да усетят тази промяна като цена. Това ще позволи на системата да предизвика ВЕИ (най-много разходи) да бъдат санкционирани законно и да няма защо взимате от този, а не от онзи.

 

Редактор: Теодор Дечев

Последно променена в Неделя, 23 Март 2014 13:25
Влезте, за да коментирате