Председателят на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ пред „Свободен народ online“

Божидар Митев: ДКЕВР никога не е била независим орган – тя е едно сламено човече, което изпълнява поръчки

От обществото се крие, че ДКЕВР не е включил в крайната цена на електроразпределителните дружества възстановяването на загубите им от зелена енергия. Именно НЕК трябва да възстановява пари на електроразпределителните дружества заради закупения ток, произведен от ВЕИ
Понеделник, 24 Март 2014 19:27 Публикувана в Очи в очи Прочетена 1207 пъти
Божидар Митев: В наши дни стигнахме до откровеното демонизиране на електроразпределителните дружества и до призиви за национализацията им. Последното разбира се, трябва да се разбира по-скоро като ново преразпределение на собствеността в тях. Миноритарното участие в капитала на ЧЕЗ на български компании, подсказва какви са намеренията на „националния  капитал” Според мен, зад демонизирането  на енергийните компании стоят определени интереси.    Божидар Митев: В наши дни стигнахме до откровеното демонизиране на електроразпределителните дружества и до призиви за национализацията им. Последното разбира се, трябва да се разбира по-скоро като ново преразпределение на собствеността в тях. Миноритарното участие в капитала на ЧЕЗ на български компании, подсказва какви са намеренията на „националния капитал” Според мен, зад демонизирането на енергийните компании стоят определени интереси. Снимка: Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ

Инж. Божидар Митев е учредител и председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, какъвто е и понастоящем. Той е роден през 1945 г. в София и произхожда от фамилия със сериозен принос за зараждането и развитието на социалдемократическото движение у нас. Има висше образование по специалност „Топло и ядрена енергетика” в Техническия университет. Основният му професионален опит е свързан с „Топлофикация София”, където през 1996 год. достига до председател на Управителния съвет и изпълнителен директор.

 

СН: Оглавяваната от Вас синдикална организация е представителна на браншово равнище. Смятате ли, че в България обществото има адекватно отношение към компаниите, предоставящи комунални услуги, така наречените „ютилити компании“, или те са демонизирани в една или в друга степен?

 

БМ: Ютилити компаниите винаги са били удобна салфетка за политиците. тяхната приватизация беше обявена като единствена възможност за оздравяването им (НДСВ, Милко Ковачев). По късно, с оглед актуалния политически момент бяха атакувани мажоритарните им собственици през 2009 – 2010 год., за да стигнем в наши дни до откровеното им демонизиране и призиви за национализация. Последното разбира се, трябва да се разбира по-скоро като ново преразпределение на собствеността в тях. Миноритарното участие в капитала на ЧЕЗ на български компании, подсказва какви са намеренията на „националния  капитал” Според мен, зад демонизирането  на енергийните компании стоят определени интереси.

СН: Как се отнасяте към поредната вълна от призиви за национализация на електроразпределителните дружества, която залива Фейсбук, както и към новия призив в който директно се говори за „национализация и реприватизация“? Защо в момента няма атаки примерно срещу „Топлофикация“, независимо, че в топлофицираните градове, „парното“ поглъща лъвския пай от сметките на битовите абонати?

 

БМ: Не мисля, че трябва да даваме на нашите деца и внуци лоши примери от още не съвсем забравеното минало. Със сигурност тези, които предлагат като икономически инструмент за оздравяване на електроразпределителните дружества (ЕРД) национализацията им, все още са в това време. По-разумното би било държавата да изкупи активите им, но такава макар и принудителна възможност не е предвидена в договорите за продажбата им, както разумно бяха предвидили чехи и унгарци.

 

Не са така настоятелни исканията за приватизация на „Топлофикация София”, макар че   министър Драгомир Стойнев проговори и това. Централизираното топлоснабдяване обслужва огромен обществен интерес и в Европа обикновено топлофикациите се управляват от  съответните общини.Не мисля, че трябва да повтаряме лошия опит от приватизацията на електроразпределителните дружества.

 

СН: Смятате ли, че спорът между две търговски дружества, каквито са НЕК от една страна и съответното ЕРП – от друга, може да бъде повод за крайни мерки като отнемане на лицензи на елктроразпределители?

 

БМ: Би могло ако спорът е принципен и съдията (ДКЕВР) не е „купен” ...

 

СН: Смятате ли, че обществеността е добре информирана за действителната същност на спора между НЕК и електроразпределителните дружества, особено около техническите детайли, свързани с разплащанията за зелената енергия?

 

БМ: Обществеността умишлено е заблуждавана по отношение същността на „спора”. В действителност спор не би следвало да има, ако ДКЕВР не беше подвластен на политически внушения. Нали идват избори? Първите са на 25.05.2014 год. Затова от обществото се крие, че  ДКЕВР не е включил в крайната цена на електроразпределителните дружества (ЕРД) възстановяването на загубите им от зелена енергия. Не са разчетени и разходите за балансиране и повишената цена на въглищата след 01.08.2013 год. Именно НЕК трябва да възстановява пари на електроразпределителните дружества (ЕРД) заради закупения ВЕИ-ток.

 

СН: Смятате ли, че ДКЕВР е напълно независима в решенията си, както би трябвало да бъде по закон, при положение, че светкавично изпълни искането на министъра на икономиката, енерегетиката и туризма, който е принципал на едната от спорещите страни – НЕК?

 

БМ: ДКЕВР никога не е била независим орган. Както казвам аз, Комисията е едно сламено човече, което изпълнява поръчки. Спомнете си, експремиерът Бойко Борисов заяви, че до края на деня ще се отнеме лиценза на ЧЕЗ и ще се намали цената за крайните потребители с 8%. И това почти се случи. Случи се само за цената…

 

В края на м.юли министър Стойнев бодро обеща ново понижение с 5% и ДКЕВР послушно взе такова решение. Имаше и коледен бонус отново под въздействие на всеобещаващия министър, при което признатите технологични разходи на трите електроразпределителни дружества (ЕРД) бяха намалени значително под разумно допустимите.

 

СН: Смятате ли, че при положение, че трите ЕРП имат различно поведение е правилно те да бъдат третирани по един и същи начин?

 

БМ: Факт е, че трите електроразпределителни дружества (ЕРД) имат различна политика и поведение. Но както обикновено става у нас, отличниците се приравняват със  слабите ученици. ЕВН безспорно са най-коректни спрямо държавата, клиентите и служителите си. В другата крайност са Енерго про, за които казвам, че две години един пирон не са забили, а получиха най-много бонуси от Регулатора. Защо ли???

 

СН: Смятате ли, че законовата регулация е достатъчно добра за да се излезе от проблема, свързан с факта, че ЕРП-тата, на които евентуално би могло да бъдат отнети лицинзите са и СОБСТВЕНИЦИ на електроразпределителните мрежи? Как ще се излезе от тази ситуация и как би се отразило на цената на тока евентуалното привличане на друг оператор, който да работи като използува мрежите, които са собственост на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про?

 

БМ: За съжаление ние не се радваме на разумни политици, сред които почти напълно отсъстват държавниците. Въпреки това, не мисля че ще се стигне до отнемане на лицензии, най-малкото защото няма основание за това. НЕК е по-голям длъжник от което и да е електроразпределително дружество (ЕРД).Да, управляващите, или някои свързани с тях, може би си мечтаят да има преразпределение на собствеността в енергетиката, но колкото и да им липсва политически усет, не може да не са наясно, че всичко случващо се в България ще се коментира в Брюксел.

 

СН: Смятате ли, че социалните партньори – работодатели и синдикати, биха могли да помогнат да се излезе от възникналата ситуация?В ход една съвместна инициатива на работодатели, бизнес и синдикати „Да спасим енергетиката”. Впечатляващи са институциите подкрепили инициативата. В следващите дни тя ще бъде представена пред българската общественост.

Последно променена в Понеделник, 24 Март 2014 19:52
Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате