Ергин Емин, председател на УС на Гражданско сдружение „ЕВЕТ“ (Европейска Визия за Етническа Толерантност) в ексклузивно интервю пред „Свободен народ online“

Ергин Емин: Поведението на ДКЕВР застрашава енергийната сигурност на България

ДКЕВР е изпълнител на политически поръчки. Доказателство са шестте смени на председател на комисията само за една година
Сряда, 16 Април 2014 14:21 Публикувана в Очи в очи Прочетена 1501 пъти
Ергин Емин: За да има лиценз, дружеството трябва да докаже финансова стабилност. Такава явно за НЕК няма, но никой не би тръгнал да отнеме лиценз на НЕК, поради модела на България в енергетиката, който се крепи на това дружество.     Ергин Емин: За да има лиценз, дружеството трябва да докаже финансова стабилност. Такава явно за НЕК няма, но никой не би тръгнал да отнеме лиценз на НЕК, поради модела на България в енергетиката, който се крепи на това дружество. Снимка: Любомир Спиров, БГНЕС

Смятате ли, че има някакво основание за да се отнемат лицензите на трите електроразпределителни оператора - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про?

За да бъде стартирана процедура по отнемане на лицензите, трябва да бъдат констатирани нарушения в тяхната лицензия или в Закона за енергетиката/ЗЕ/ Такива не са констатирани, а се изтъкват основания на база търговски спорове, които се визират в Търговския закон или в ЗЗД. Тоест тези спорове трябва да се отнесат в Българския съд.

 

Намирате ли, че има основания за отнемане на лиценза на НЕК?

 

За да има лиценз, дружеството трябва да докаже финансова стабилност. Такава явно за НЕК няма, но никой не би тръгнал да отнеме лиценз на НЕК, поради модела на България в енергетиката който се крепи на това дружество.

 

Трябва ли НЕК да плаща на електроразпределителните дружества?

 

Това са търговски спорове, които трябва да се решат по между си, ако не е компетентен съда.

 

Ще се оправи ли финансовото състояние на НЕК, ако електроразпределителните оператори разплатят въпросните 350 милиона лева, въпросът за които беше повдигнат толкова категорично от министър Драгомир Стойнев?

 

Не, разбира се! Това ще отложи големия финансов проблем във времето.

 

Как гледате на изявлението на г-н Явор Куюмджиев, направено в интервю пред Радио К2, публикувано в „Свобеден народ online“, в което депутатът от КБ и заместник председател на енергийната комисия постави въпроса „защо ЕРП – тата са решили точно сега, два месеца преди избори, да предявят своите искове и не само да ги предявяват, но и да прихващат суми“ ?

 

Това е политическо говорене и няма общо с експертността. Проблемът е финансовата стабилност на производителите и доставчиците на електрическа енергия , чията финансова стабилност гарантира качественото доставяне на същата тази енергия. Поради факта, че ДКЕВР не е уредил тази проблематика в този регулаторен период, то проблемите избуяват в даден момент.

 

Има ли фактори, които да имат интерес да се дестабилизира българската енергетика?

 

Съществуват подобни хипотези, но са в сферата на конспирациите. Надявам се това да не е така, защото въпросът касае национална сигурност.

 

Как се отнасяте към твърдението на г-н Красен Станчев, подкрепено по същество и от г-н Антоний Гълъбов, че разиграващата се драма около ЕРП-тата е свързана с желанието да се промени собствеността им, в частност – те да бъдат изкупени от руски компании ?

 

Отговорът ми е същия. Това е отново в сферата на догатките. Доказателства липсват.

 

Смятате ли, че ДКЕВР си върши работата професионално, независимо и не е политически ангажирана?

 

Категорично не! За жалост видно е , че ДКЕВР е изпълнител на политически поръчки и се стреми да прави соц. политика през цената на ел.енергията и това се стоварва като проблем на цялото общество. Доказателство са шестте смени /до тук/ на председател на комисията само за една година.

 

Съгласни ли сте с широко дискутираната през последните дни позиция, че трябва да се предвидят социални помощи за заплащане на разходите за ток на социално слабите граждани, а цените да са такива, че да осигуряват енергийната сигурност на страната?

 

Категорично ДА!

 

Застрашава ли поведението на ДКЕВР енергийната сигурност на България?

 

Като заключение, аз твърдя, че е така.

 

Ергин Емин, е председател на УС на Гражданско сдружение „ЕВЕТ“ (Европейска Визия за Етническа Толерантност) пред „Свободен народ online“. Изпълнителен директор е на Асоциацията на българските градове и региони. На български език, абревиатурата ЕВЕТ означава "да". По образование е инженер – технолог по антибиотици. Девет години е бил технолог на завода за антибиотици в Разград. Специализирал е административно управление във Висшата административна школа на Министерството на вътрешните работи на Италия - вътрешен и външен контрол на администрацията. През 2005 г. завръшва Нов български университет (НБУ), специалност история.  Завършил е и „Училище за политика“  в София през 2002 г.

 

Докато се чудехме, вярно ли е, че руснаците искат да купят ЕРП-тата, ето че излезе нова новина. Хората искат направо да си купят дялово участие в ... БЕХ:

 

http://www.svobodennarod.com/bulgaria/4611-ruska-kompaniya-beh.html

Последно променена в Сряда, 16 Април 2014 16:39
Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате