Борислав Гуцанов: Ще кажа другата събота, колко държавни пари държи КТБ и какво се случва

Борислав Гуцанов, народен представител от Коалция за България, член на ИБ на БСП пред радио К2
Неделя, 15 Юни 2014 13:20 Публикувана в Очи в очи Прочетена 1721 пъти
Борислав Гуцанов: ... Аз смятам, че колкото и да е странно, но БСП в момента е единствената политическа партия, която знае точно какво трябва да се прави в държавата. Погледнете го дори и като резултати от една година управление на нашата коалиция, и най-вече на БСП… Илиана Беновска: Вие шегувате ли се? Борислав Гуцанов: Не, не се шегувам, казвам го съвсем сериозно и съвсем искрено.   Борислав Гуцанов: ... Аз смятам, че колкото и да е странно, но БСП в момента е единствената политическа партия, която знае точно какво трябва да се прави в държавата. Погледнете го дори и като резултати от една година управление на нашата коалиция, и най-вече на БСП… Илиана Беновска: Вие шегувате ли се? Борислав Гуцанов: Не, не се шегувам, казвам го съвсем сериозно и съвсем искрено. Снимка: БГНЕС

Илиана Беновска: Г-н Гуцанов, досега Коалиция за България, заедно с ДПС и за първи път без АТАКА вчера на вота на недоверие по фискалната политика, управлявате вече една година България. Кой и на какво основание може да управлява България днес?

Борислав Гуцанов: Днес България може да бъде управлявана след изборите, които ще се проведат и спрямо тези избори ще се види коя е политическата партия, която получава доверието на хората.

 

Илиана Беновска: Не, това е ясно, но все пак Вашата визия на политик, с дълъг опит и възможност да оцените нещата, от какво управление има нужда България, и кой би го олицетворявал? Коалиция, отделна партия или как?

 

Борислав Гуцанов: Първо, че трябва да бъде коалиция, в това съм категоричен, независимо какви ще бъдат резултатите…

 

Илиана Беновска: Между кого и кого?

 

Борислав Гуцанов: По-скоро не между кого и кого като математически сбор, а коалиция, която има своето виждане за управлението. Аз смятам, че колкото и да е странно, но БСП в момента е единствената политическа партия, която знае точно какво трябва да се прави в държавата. Погледнете го дори и като резултати от една година управление на нашата коалиция, и най-вече на БСП…

 

Илиана Беновска: Вие шегувате ли се?

 

Борислав Гуцанов: Не, не се шегувам, казвам го съвсем сериозно и съвсем искрено.

 

Илиана Беновска: И като знаеше БСП, какво направи за една година? Да Ви припомня какво се случи вчера – Агенцията за кредитен рейтинг „Стандарт енд Пуурс“ понижи краткосрочно и дългосрочно кредитния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута и нека да напомним, че в момента се намираме само една степен над т.нар. „джънк“ („боклук“), а се гласите да емитирате дълг, в размер на 3,9 милиарда на международния пазар.

 

Борислав Гуцанов: Нека аз да Ви напомня какво се случва, г-жо Беновска. Преди една година, когато БСП взехме управлението на държавата, резервът беше под абсолютния минимум изискване. За една година, в това тежко управление, в момента по сметките на държавата има 2 милиарда повече, отколкото преди една година и няма нито един от показателите, който да е на критичния минимум.

 

Илиана Беновска: Е тогава тия „Стандарт енд Пуурс“, извинявайте, че се изразявам така хулигански, те…

 

Борислав Гуцанов: Така че недейте, по този начин да ги казвате нещата.

 

Илиана Беновска: Аз нищо не казвам, това е официално изявление на Министерството на финансите от снощи. На Вашия министър.

 

Борислав Гуцанов: Аз Ви казвам какви са реалностите по сметка на държавата. Ако искате, мога да Ви кажа предходния кабинет, как 8 милиарда изчезнаха, плюс още 1,3 милиарда от Здравната каса на страната ни, така че нека да правим обективните оценки, какво и как се случва. Недейте да забравяте, в каква сложна обстановка се намираме в момента целият регион.

 

Илиана Беновска: Добре, но аз Ви цитирам уважавана, международно призната рейтингова агенция, която би следвало…

 

Борислав Гуцанов: А виждате ли какво е реалното положение по сметките на държавата?

 

Илиана Беновска: Нека тогава от тяхното становище да Ви кажа две изречения. Рейтинговата агенция казва, че трябва да се обърне внимание на проблемите с корупцията, да се усили върховенството на закона и да се намери решение на демографската криза. Цитирам в момента, сега:

 

Ние смятаме, че тези фактори са възпрепятстващи икономическия растеж и смятаме, че други тревожни действия – като стартиралата процедура от държавния енергиен регулатор за отнемане на лицензите на чуждестранните ЕРП-та – увеличават несигурността за бизнеса и отправят силни негативни сигнали към потенциалните инвеститори. В допълнение, освен влиянието върху бизнес средата, неефикасното управление на държавни енергийни и железопътни компании може да доведе до това нови задължения да изкристализират в баланса на правителството, ако не им се обърне внимание“- това е цитат от съобщението на „Стандарт енд Пуурс“.

 

Борислав Гуцанов: Аз Ви казвам сега реалните резултати какви са в държавата. Има ли 2 милиарда повече от това, което беше преди една година? Има ги! Има ли един показател, който да е в по-лошо състояние, отколкото преди една година? Няма такъв! Колко са държавите в Европа, в ЕС, които отговарят на тези условия? Ние сме в първата петица.

 

Илиана Беновска: Да, така е, но защо тогава…

 

Борислав Гуцанов: И да се иска вот на недоверие по фискалната политика, по финансите, това беше пълен абсурд!

 

Илиана Беновска: Защо тогава Международният валутен фонд…

 

Борислав Гуцанов: Вижте нещата, които се коментират в момента и които Вие ги прочетохте. Според Вас цената на електричеството, преди година и няколко месеца предходният кабинет искаше да бъде вдигната с 40%. Искам да Ви попитам, колко хора в България могат да си позволят да плащат 40% по-скъпо електричество?

 

Илиана Беновска: Тук можем да поспорим и разговорът е много дълъг. Чакайте, да кажа едно изречение, за да можем, да влезем в диалог.

 

Борислав Гуцанов: Не едно изречение, те са много изречения.

 

Илиана Беновска: Аз ще кажа само едно изречение! Докога според Вас ще може, да се удържи цената на това равнище и с какви способи?

 

Борислав Гуцанов: Знаете ли, това нещо се задава от една година- ето сега ще скочи цената на тока. Не само, че не скача цената на тока в продължение на една година и три месеца, на два месеца, а цената на тока се намали един път с 5%, един път с 1% за дневната тарифа и един път с 10% за нощната тарифа. Добре де, нека погледнем какво реално се случва, а не да казваме какво ще се случи и какво трябвало да се направи. По-ниска ли е цената на тока? По-ниска е! Започна ли износ на електричество? Започна! Разбира се, че ЕРП-тата, с огромните си международни контакти, ще натискат да се коментира, че средата не е добра, за България, защото е на една идея да се отнемат техните лицензи. Естествено е, че те ще търсят всякакви начини, да защитават своите финансови интереси. Няма нищо странно и нищо лошо, това е нормалният път на икономиката и на порите по целия свят. Друг е въпросът, защо някой в България е позволил това нещо да се случи по времето на едно друго управление и да станат всичките тези безумни приватизации.

 

Илиана Беновска: Г-н Гуцанов, Вие сте млад и перспективен политик, казвам го не, за да Ви направя комплимент или да омекотя разговора, но на хората им омръзна едните да обвиняват другите и после другите като дойдат на власт, да обвиняват едните. Втора външна оценка – тази седмица имаше мисия на Международния валутен фонд, които също оцениха:

 

Вътрешната политическа несигурност и нейното въздействие върху реформите и инвестициите остава основна заплаха за слабия подем на икономическия растеж на България.“

 

И сега още един цитат от тях:

 

Българското правителство изглежда на ръба на срива след слабите резултати на социалистическата партия на изборите за Европейски парламент през май, като се очакват и предсрочни избори до края на годината“.

 

Тези хора не виждат ли вашите успехи? Те да не са пратеници на Бойко Борисов?

 

Борислав Гуцанов: Тук нямаме абсолютно никакви разминавания и аз не хвърлям вината върху предходните или по-предходните. Аз давам само факти и реалности какво се е случило. Този анализ, който е направен, второто прочетено, естествено, че е нестабилна държавата, ние имаме, в продължение на една година, обществен протест и независимо от това обаче икономиката не се срина, а напротив, Вие виждате, че има много по-добри резултати от това, което беше, но с една идея много минимален напредък, това е крайно недостатъчно. След резултатите на моята партия на евроизборите, разбира се, че има нестабилност и как да не се съгласиш с нещо, което е очевадно, и това беше причината ние да поискаме да има предсрочни избори, защото този извод, който е направен, е самата истина, и всяка нормална политическа партия би тръгнала по този път, по който тръгнахме и ние, за да се върне именно тази стабилност в държавата.

 

Но да се говори, че има лоши икономически или финансови показатели, или че цената на електричеството сега щяла да скочи, да, когато дойде друг кабинет, ще скочи и Вие също, не по-зле от мен, знаете защо ще се случи това нещо. Но нека да остане подобен кабинет с такова мислене, да видим дали ще скочи цената на тока, да видим, дали няма да бъдат реализирани проектите, спазвайки всички европейски законодателства, говоря за „Южен поток“, говоря за атомните централи. Нека да имаме такава икономика, нека да имаме такива работни места и да има възможност за износ, т.е за приходи, за развитие на реална икономика, ключът на България в икономиката и да питаме тогава, дали ще скочи цената на тока.

 

Илиана Беновска: Нека да питам аз…

 

Борислав Гуцанов: Или ще скочи цената на тока, когато скочат и доходите на хората. Но иначе да се каже, че в момента има стабилност в държавата, няма стабилност.

 

Илиана Беновска: Защо вие не разкрихте и една десета от обещаните от вас 250 хил. работни места? Каква беше причината?

 

Борислав Гуцанов: Напротив, разкрихме 40 хил. работни места.

 

Илиана Беновска: 40 хил., разкрихте ги в действителност?

 

Борислав Гуцанов: Да!

 

Илиана Беновска: Не, не е вярно това! Това са просто места, които са с временна заетост…

 

Борислав Гуцанов: Това не е мой извод, нито е…

 

Илиана Беновска: Гледам статистиката!

 

Борислав Гуцанов: Да, това е статистика, така че аз не съм ги преброил, нали, познаваме се достатъчно добре и след като Ви го казвам значи, че аз се основавам на някакви данни, и никога не говоря просто, за да се намираме на приказка. Според статистиката има разкрити 40 хил. работни места и то забележете, въпреки тези закрити работни места, които бяха по социалните програми за временната заетост, защото знаете, че ние ги закрихме по-голямата част от тях.

 

Илиана Беновска: Точно така.

 

Борислав Гуцанов: И въпреки всичко има разкрити 40 хил. работни места. Нека да направим една интерполация във времето за 4 години, но знаете, че обикновено тя не се прави механичен сбор, а има увеличаване, това е смисълът на математическата интерполация. Да видим, дали няма да се доближим до 250 хил. работни места за 4 години.

 

Илиана Беновска: Добре, тогава защо не ви се получиха…

 

Борислав Гуцанов: Т.е тук се действаше абсолютно правилно в тази насока и затова направих този извод, с който започнах, и на който Вие така реагирахте, и за което Вие сте права така да реагирате като водещ, защото трябва да има интересен разговор, за което Ви поздравявам.

 

Илиана Беновска: В какъв смисъл? Не разбрах.

 

Борислав Гуцанов: Когато ми казахте, дали се шегувам за социалистическото правителство.

 

Илиана Беновска: А, да. Добре, защо не ви се получиха нещата, защо ГЕРБ продължава, както се изразява лидерът Борисов, да ви „бие“?

 

Борислав Гуцанов: Защото ние сме си виновни за това нещо. Няма къде да търсим на друго място вината.

 

Илиана Беновска: Къде сте си виновни вие? Вашата вина каква е лично?

 

Борислав Гуцанов: Моята лична вина е, че не съм бил по-настоятелен, по време на дискусиите за взимане на решенията на Изпълнителното бюро.

 

Илиана Беновска: За какво да сте бил настоятелен?

 

Борислав Гуцанов: За различни точки, няма как да влезем в детайлите, едно, второ или трето.

 

Илиана Беновска: Защо? Какво скришно има във вашите тайни разговори на закрити заседания?

 

Борислав Гуцанов: Не, няма нищо скришно. Сега да се връщаме какво е било преди шест месеца, това е една тема, какво е било преди три месеца, това е друга тема.

 

Илиана Беновска: Не, друго имах предвид. Помните, че Вашият лидер Сергей Станишев, лично на мой въпрос, след изборите за парламент на 12 май 2013 година, каза, че „аз ще се постарая, всичко да се случва пред очите на обществото.“. Оттам нататък вие отново започнахте, да си водите заседания на затворени врати.

 

Борислав Гуцанов: Не, няма нито един секретен разговор, аз мога да Ви отговоря на всички въпроси, които Ви интересуват. Аз го казах като моя лична вина, че е имало случаи, в които аз съм настоявал…

 

Илиана Беновска: За какво? За какво сте настоявал и не се случило?

 

Борислав Гуцанов: Да се изкарат нещата, които са се случвал, защо те са се случвали или защо ние правим едно, второ или трето.

 

Илиана Беновска: Кои?

 

Борислав Гуцанов: По време на управлението на ГЕРБ. И какво ние правим, и защо го правим, но ние ги вършим нещата…

 

Илиана Беновска: Говорите много общо, кажете нещо конкретно – „аз поисках, Сергей Станишев да отговори на еди какъв си въпрос“, примерно, „защо загубихме евроизборите?“. Зададохте ли му този въпрос? Лично на него?

 

Борислав Гуцанов: Аз мога да Ви кажа няколко причини, защо ние загубихме евроизборите.

 

Илиана Беновска: Не, аз не искам Вие да ми ги кажете. Питам, зададохте ли на вашите закрити разговори този въпрос на Станишев?

 

Борислав Гуцанов: Разбира се.

 

Илиана Беновска: „Другарю лидер, защо загубихме изборите ние?“, зададохте ли го?

 

Борислав Гуцанов: Разбира се, че се задават тези въпроси.

 

Илиана Беновска: И той какво Ви отговори? Къде е неговата вина?

 

Борислав Гуцанов: Нали затова се направиха всичките анализи, затова бяха всичките пленуми, събирания и т.н.

 

Илиана Беновска: Ама моля Ви се, аз не разбрах къде е неговата вина, лична!

 

Борислав Гуцанов: Вижте, всеки си има вина! Това е като развода на едно семейство, няма само единият да е виновен.

 

Илиана Беновска: Да, ясно е, единият е изневерил, другият, примерно, е мързелив или т.н., свеждам на битово равнище разговора. Тук къде Станишев е сбъркал, за да може Борисов, който е в опозиция, който е обезвластен,  да победи още веднъж?

 

Борислав Гуцанов: Най-малкото, което е трябвало, е да бъде може би и той малко по-настоятелен пред министър-председателя, и пред министрите като мандатоносител, да излязат всички неща, които са се случвали по времето на ГЕРБ, и тогава не мисля, че някой щеше да гласува за ГЕРБ.

 

Илиана Беновска: Вие пак отидохте в ГЕРБ. Станишев ги е прекривал, така ли? Станишев е прикривал свършеното от предишното управление, така ли?

 

Борислав Гуцанов: Не, нищо не е прикривал, но ние винаги гледаме – дайте, първо ние да си свършим работата, а пък хората ще разберат. От друга страна, вършим нещо много добро, след което не успяваме, добре да го пакетираме и да го покажем пред хората. Давам един много ясен пример…

 

Илиана Беновска: Е, как не успявате да го пакетирате? Имахте страхотни клипове – един играе шах с другия или се дуелират, или се мушкат с някакви саби.

 

Борислав Гуцанов: Сега нали говорим сериозни неща?

 

Илиана Беновска: Съвсем сериозно говоря, това ви беше основният клип.

 

Борислав Гуцанов: Да Ви кажа един много ясен пример, относно пътищата и магистралите, който и да попитате в момента, от където и да е, от улицата, пазара или заведение, от където и да е било, ще Ви каже, че г-н Борисов направи магистралите, и улиците, пътищата, само че нали знаете, че по време на Тройната коалиция има повече километри магистрали, и пътища?

 

Илиана Беновска: Да, знам…

 

Борислав Гуцанов: Така че ние успели ли, сме да свършим работата? Не сме успели.

 

Илиана Беновска: Знам го това. Вижте, аз ни ви отричам успехите на Тройната коалиция, нито добрите намерения. Въпросът е защо, след като реално сте свършили сума ти работи, казвате ги с цифри и факти, факт, след като премиерът Орешарски беше назован като онзи, който ще води правителството на спасението, това са лично думи на лидера Ви Станишев, защо ни ви приема обществото по подобаващ начин? Къде е причината?

 

Борислав Гуцанов: Това е много, много концептуален въпрос. Първо, 25 години безспорно всеки атакува БСП и левицата. Ние все още не можем да се отскубнем от едно тежко дамгосване, което го имаме, свързано с 45-те години управление, въпреки че това е спорно – кое е успешно и кое не е успешно.

 

Илиана Беновска: Г-н Гуцанов, Вие не сте бил роден тогава, сега ще се връщаме…

 

Борислав Гуцанов: Затова Ви казвам, че трябва да се върнем много, много в основите, какво и как се случва през тези 25 години, и ние никога не успяваме, да се отърсим от всичките тези неща, в които постоянно ни обвиняват.

 

Илиана Беновска: Защо народът, знаете ли, сега какво се пее по улиците?

 

Борислав Гуцанов: Какво се пее по улиците?

 

Илиана Беновска: Имаше една песничка: „Когато па, когато па, когато падне БСП, не искам аз да съм отдолу, за да не падне върху мен.“. Защо хората с такова усещане го пеят това? И кога се роди тази песен?

 

Борислав Гуцанов: Но помните ли „с малко, но завинаги“? А помните ли всякакви други приказки, за които се казваше за БСП, че изчезва, че я няма или еди си какво?

 

Илиана Беновска: А не изчезва ли БСП?

 

Борислав Гуцанов: Не, не изчезва БСП. А тогава, когато стане най-тежко, Вие забелязала ли сте, че хората винаги се обръщат към БСП? Защото така или иначе, това остава най-отговорната партия към развитието на държавата и на страната.

 

Илиана Беновска: Вашето мнение, Станишев ще остане ли лидер на БСП до следващите избори?

 

Борислав Гуцанов: В момента не седи въпросът за оставката на Станишев или за нови лидери, а стои големият въпрос – кога и как да се проведат изборите, за да има държавническо мислене за държавата ни, за страната ни…

 

Илиана Беновска: Това касае дискусия в обществото между всички партии. Питам Ви, вътре в БСП ще остане ли Станишев до новите избори?

 

Борислав Гуцанов: Аз Ви казах много ясно, че не седи въпросът за неговата оставка на този етап.

 

Илиана Беновска: Добре, според Вас каква беше неговата грешка, формулирайте го ясно, за да загуби той единадесети път от Борисов, това вече е „too much“?

 

Борислав Гуцанов: Грешката е на всеки по малко, аз Ви казах.

 

Илиана Беновска: На г-н Станишев лично, г-н Гуцанов, много сте опитен, да не ми отговаряте.

 

Борислав Гуцанов: Питайте г-н Станишев, според него каква е грешката му.

 

Илиана Беновска: Нали го питах! Той какво ми отговори? Питах го веднага след изборите.

 

Борислав Гуцанов: Не ме карайте, аз да отговарям на този въпрос.

 

Илиана Беновска: Според Вас каква е неговата грешка? Вие не сте безгласна буква в ръководството на БСП, нали така?

 

Борислав Гуцанов: Най-малко неговата грешка е в това, че допуска и министри, и кабинета, и хора в управлението, и в мнозинството, да правят неща, които бяха доста по-далеч от това, което бяхме коментирали, и да не се изнесат определени факти, и данни, които се бяха случвали.

 

Илиана Беновска: Пак се започна с ГЕРБ. Питам Ви неговата…

 

Борислав Гуцанов: Не само с ГЕРБ.

 

Илиана Беновска: А какво? Какви факти и данни.

 

Борислав Гуцанов: С много неща, които са се случвали в държавата. Вижте, хората искат да видят и да разберат цялата истина, която е била през тези 25 години. Трябва някой да излезе и да каже – ето, това е било така, защото тук са нарушени такива интереси на държавата, тук са нарушени еди си какви интереси, това е направено еди си как.

 

Илиана Беновска: Кой ги е нарушил тези интереси в държавата? Защо ви беше ДПС на вас?

 

Борислав Гуцанов: ДПС.. Върнете се преди една година и вижте каква беше реалната ситуация в държавата, имаше 120 народни представителя срещу 120 народни представителя. От една ти страна стои една политическа партия, която е сринала държавата и държавност, икономиката е доведена до пълен фалит, в лицето на ГЕРБ и ти няма с кого друг да направиш мнозинство освен с ПП ДПС.

 

Илиана Беновска: Е сега не ви ли пуснаха по пързалката?

 

Борислав Гуцанов: Вижте, БСП има друга мисия и друга отговорност.

 

Илиана Беновска: Каква?

 

Борислав Гуцанов: И тази отговорност тогава беше именно да бъде прекратено това управление на ПП ГЕРБ.

 

Илиана Беновска: Вижте, ние не сме ви избрали, за да прекратявате управлението…

 

Борислав Гуцанов: И нямаше с кой друг да бъде направено освен с ДПС и аз не смятам, че беше грешка, че преди една година ние започнахме своята работа с ДПС.

 

Илиана Беновска: Ама хората ви избират, за да направите нашия живот по-добър и по-хубав, а не да си отмъщавате едни на други, ГЕРБ на БСП и БСП на ГЕРБ.

 

Борислав Гуцанов: Ама никой не си отмъщава. Ако беше останало това управление, не 2 милиарда щеше да има повече по сметките, а сигурно нямаше да има един лев и сигурно щяха да бъдат изпоарестувани още сума ти хора, и колко фирми още нямаше да работят, така че това беше мисия на БСП, да спре това безумие в държавата ни.

 

Илиана Беновска: И спряхте ли го?

 

Борислав Гуцанов: До голяма степен, да, естествено.

 

Илиана Беновска: Какво спряхте?

 

Борислав Гуцанов: Но за жалост ние плащаме цената на това, с което тогава се нагърбихме.

 

Илиана Беновска: Какво спряхте, не разбрах? А корупцията спряхте ли? Спряхте ли държавните пари на търговските дружества да седят в Корпоративна търговска банка и сега там да се разиграват циркове на взаимни отмъщения?

 

Борислав Гуцанов: Естествено, че да. Вижте къде са парите на държавата.

 

Илиана Беновска: Къде са? И можете ли да ми го кажете в цифри, не в…

 

Борислав Гуцанов: Не са в една банка, а са разпределени в няколко банки и са разпределени почти поравно.

 

Илиана Беновска: Внимавайте! Не са разпределени почти поравно! 22% на броя на търговските дружества се намират в Корпоративна търговска банка, но там са най-големите – енергетиката, там са най-много пари.

 

Борислав Гуцанов: Вижте само преди една година къде бяха парите на държавните дружества и къде бяха парите на държавата, и ги вижте в момента. И такава диверсификация е нямало никога…

 

Илиана Беновска: Къде са? Кажете ми ги като суми.

 

Борислав Гуцанов: Е, аз ги нямам като суми, извинявайте, нямам пред себе си таблицата на министъра на финансите.

 

Илиана Беновска: Хайде, да Ви помоля, да вземете сведение, Вие имате право, какви са сумите, защото…

 

Борислав Гуцанов: С огромно удоволствие! С огромно удоволствие ще взема всички сведения, които бяха преди една година спрямо това, къде са били парите на държавните дружества и на държавата, и в момента къде са. Ще бъдете твърде изненадана.

 

Илиана Беновска: Да. Колко време ще Ви трябва за това?

 

Борислав Гуцанов: Предполагам не повече от седмица, но тогава ще Ви помоля, да направите този коментар по подобаващия начин.

 

Илиана Беновска: Разбира се! Задължително!

 

Борислав Гуцанов: Защото, както видяхте, нито за финансите, нито за икономиката някой може да ме обори, защото аз не говоря емоционално или защото съм от БСП и съм социалист, а говоря с реални факти от това, което се е случило, и недейте да разправяте, че мен не ме боли от това, което става, и че трябва едно такова управление за сдаде властта, но това е логичният и нормален път на всяка истинска партия, каквато е единствена, за жалост, БСП в България. Защото надали друга политическа партия щеше да сдаде властта в момента.

 

Илиана Беновска: Какво се случва в Корпоративна търговска банка в момента и между двамата приятели , Делян Пеевски и Цветан Василев, според Вас и Вие трябва ли да го наблюдавате безучастно?

 

Борислав Гуцанов: Не мога да Ви кажа. Аз не се познавам и ми е трудно…

 

Илиана Беновска: Не, Вие сте държавник, не Ви питам като лицето Борислав Гуцанов!

 

Борислав Гуцанов: Не мога да Ви кажа изобщо какво става там, защото най-малкото нещо, трябва да има данни от страна на специалните органи. Не съм искал такава информация.

 

Илиана Беновска: Не ме разбирате. В тази банка се държат пари да държавните дружества, парите на цялата енергетика са в тази банка. Това надхвърля личния конфликт между Пеевски и Василев, нали така?

 

Борислав Гуцанов: Безспорно, която и да е банка може да изиграе изключително лошо влияние върху развитието на икономиката на държавата, която и да е банка, защото банките малко или много са свързани помежду си. В момента нямам нужната информация, за да правя такъв анализ.

 

Илиана Беновска: А защо я нямате? Вие сте хората, които управлявате нашия живот, нашите пари и тук може да стане…

 

Борислав Гуцанов: Чакайте, нали не смятате, че аз мога да имам информация за всичките банки, които са в държавата.

 

Илиана Беновска: Не е въпросът към Вас дори. Вие така ще останете без отношение ли?

 

Борислав Гуцанов: Бъдете сигурна, че тази седмица ще имам всичко, което е необходимо за целия този процес, който се случва.

 

Илиана Беновска: Какво ще имате, точно да го формулираме?

 

Борислав Гуцанов: Всичко, което ще ми е необходимо, за да си направя анализ на това, какво точно се случва.

 

Илиана Беновска: Колко пари са в КТБ и какво се случва там, така ли?

 

Борислав Гуцанов: Да, естествено.

 

Илиана Беновска: Добре! Много ви благодаря за този разговор и Ви поздравявамз, че ми издържахте на темпото, даже ми надделяхте.

 

Борислав Гуцанов: А, не, с Вас ми е изключително приятно, защото сте безкрайно подготвена, но наистина нека бъдем обективни, когато се правят анализи за това, какво е необходимо на държавата, защото аз продължавам да считам, че именно такъв кабинет, какъвто е Орешарски и такова мислене, каквото има БСП, е необходимо на държавата, но коалиционно управление. Никой не трябва да се самозабравя.

 

Илиана Беновска: Въпросът е не толкова Вие да го мислите, а ние избирателите да го мислим. Ето там е заровено кучето.

 

Борислав Гуцанов: Ние трябва да успеем да убедим избирателите, като изкараме всички тези данни, за които сега пред Вас говорих, тогава мисля, че нещата ще бъдат доста по-различни. Това си е наша грешка и наша слабост, че не успяваме да го направим.

 

Илиана Беновска: Добре. До другата събота, така ли се уговаряме? Казахте една седмица.

 

Борислав Гуцанов: Надявам се другата събота, зависи и от Вас.

 

Илиана Беновска: От мен още сега сте поканен другата събота, с това, за което се уговорихме - колко са действително като суми парите в КТБ, колко са в другите банки и какво се случва в момента в банката, нали това се уговорихме? Анализ…

 

Борислав Гуцанов: Какво се случва в банката, не знам дали ще мога да кажа, но за всичките пари – да, и кое и как е разположено.

 

Илиана Беновска: Много Ви благодаря за този разговор.

 

Борислав Гуцанов: Всичко добро.

Влезте, за да коментирате