Красимир Янков: Смятам, че е нормално Драгомир Стойнев да се оттегли от ръководството на БСП

Според доскорошния член на ИБ на БСП, „този въпрос се поставя на различните форуми на БСП. Това се знае и от ръководството. Поставя се въпросът и сега на така по-честите конференции, събрания, на които се номинират народни представители“
Понеделник, 11 Август 2014 00:29 Публикувана в Очи в очи Прочетена 1555 пъти
Той с този акт (Драгомир Стойнев с подписването на споразумението с „Уестингхаус“, б. ред.) и присъствайки на дискусията, която беше близо три часа, чувайки отношението на хората, които са легитимно избрани да бъдат колективно ръководство, според мен, след този дебат, той трябваше да направи своя отвод от ръководството на БСП, защото това решение, което е взето от правителството, главно от него, той е ръководен като процес изцяло от него като министър и казвам – това беше силният знак от страна на БСП, за да отчете тя пред българските граждани, не само пред своите членове, че може да поправя грешки на свои кадри, а не да толерира действия, които дискредитират принципа за отговорна политическа сила, която работи не са своето ръководство, а за българските граждани, за благото на народа, но това не се случи.   Той с този акт (Драгомир Стойнев с подписването на споразумението с „Уестингхаус“, б. ред.) и присъствайки на дискусията, която беше близо три часа, чувайки отношението на хората, които са легитимно избрани да бъдат колективно ръководство, според мен, след този дебат, той трябваше да направи своя отвод от ръководството на БСП, защото това решение, което е взето от правителството, главно от него, той е ръководен като процес изцяло от него като министър и казвам – това беше силният знак от страна на БСП, за да отчете тя пред българските граждани, не само пред своите членове, че може да поправя грешки на свои кадри, а не да толерира действия, които дискредитират принципа за отговорна политическа сила, която работи не са своето ръководство, а за българските граждани, за благото на народа, но това не се случи. Снимка: Официален сайт на БСП

На 09 август 2014 г., в интервю пред Радио К2, доскорошният член на ИБ на БСП – Красимир Янков, поиска оттеглянето на Драгомир Стойнев от ръководството на БСП.

По-долу предаваме изцяло и без каквито и да са изменения първата част от интервюто на Красимир Янков пред Радио К2. Втората част изоставихме, тъй като в нея се обсъждат изцяло вътрешни кадрови въпроси на БСП, които в много по-малка степен представляват интерес за читателите в сравнение с въпроса за отношението на Националния съвет на БСП спрямо действията на Драгомир Стойнев във връзка със споразумението с „Уестингхаус“.

 

Илиана Беновска: Г-н Янков, вчера имахте уникален по своето енергийно и заредено с послания събитие, пленум на Българската социалистическа партия. Обществото очакваше, някои очакваха повечко, някои бяха обезверени, че нищо няма да се случи. Какъв е Вашият анализ, през призмата на това, че вече не сте в Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП и не сте организационен секретар?

 

Красимир Янков: Това е първото заседание след конгреса и след избирането на новия председател на Българската социалистическа партия. Дневният ред беше зададен по искане на парламентарната група и по процедура след заседание на конгрес по предложение на избрания председател за ръководството, за ИБ, за националния предизборен щаб. Няма нещо, което да е предизвикало изненада от страна на участващите. Един дебат, който се предвиждаше, беше свързан с решение на правителството от последния Министерски съвет за даване на мандат за подписване на споразумение с „Уестингхаус“. Това беше частта, която БСП дотира, защото не е дискутирано преди това, не е внесено преди това за обсъждане и за политическа санкция от страна на политическата партия мандатоносител за действия на правителството, още повече, че министърът е член на БСП.

 

Илиана Беновска: Имаше едно стихотворение от Владимир Башев, в което имаше един стих: „как късно всички ме целувате“. Не се ли сетихте твърде късно БСП, седяхте година и три месеца, вашите министри си управляваха, кой какво знае и какво можеше, със съмнения за изпълняване на внушения и поръчки. Хубаво излязохте вчера с позиция, че не сте били сезирани като партия, не сте дали мнението си, но какво от това, нали Стойнев си е подписал едни документи, т.е. не лично, а подставено лице шефа на АЕЦ „Козлодуй“ да се строи 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй“ на доста космическа стойност?

 

Красимир Янков: Аз ще цитирам част от решението. Решението на Националния съвет (НС), т.е. решението БСП като позиция е: „не приема важни управленски решения без за тях да е получен съответния управленски …

 

Илиана Беновска: Какво като не го приемате, г-н Янков? Каква е наказателната санкция? Вие, цялата партия, поставени без ваше съгласие в обстоятелства носите вина и отговорност за това какво ще се случи, когато се разберат истинските мотиви за строителството на 7-ми реактор с „Уестингхаус“.

 

Красимир Янков: Приемам и Вашето мнение. Мога да Ви кажа, че след продължителен дебат и съдържателното обсъждане, и самото съдържание на приетата позиция, аз смятам, че е нормално Драгомир Стойнев да се оттегли …

 

Илиана Беновска: От какво да се оттегли?

 

Красимир Янков: От позицията, която има в БСП, от ръководството на БСП. Това би дало знак на обществото преди избори, че БСП е силна, отчита и поправя грешки, а не да толерира …

 

Илиана Беновска: Само ясно да Ви разбера. Бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да се оттегли и от зам.-председателското място в БСП, и от самата БСП ли?

 

Красимир Янков: Да. Точно това казах, и от ръководството.

 

Илиана Беновска: А от БСП като цяло?

 

Красимир Янков: Той с този акт и присъствайки на дискусията, която беше близо три часа, чувайки отношението на хората, които са легитимно избрани да бъдат колективно ръководство, според мен, след този дебат, той трябваше да направи своя отвод от ръководството на БСП, защото това решение, което е взето от правителството, главно от него, той е ръководен като процес изцяло от него като министър и казвам – това беше силният знак от страна на БСП, за да отчете тя пред българските граждани, не само пред своите членове, че може да поправя грешки на свои кадри, а не да толерира действия, които дискредитират принципа за отговорна политическа сила, която работи не за своето ръководство, а за българските граждани, за благото на народа, но това не се случи.

 

Илиана Беновска: Вие, поискахте ли той да се оттегли от ръководството на БСП?

 

Красимир Янков: Това е акт, който е въпрос на отношение към самия процес, визията каква БСП трябва да имаме ние, не само за тези избори, а по принцип. Иначе понеже засегнахте все пак и темата, която е свързана с промените в самото ръководство …

 

Илиана Беновска: Чакайте, чакайте. Само за Драгомир Стойнев да разбера искам. Вие, чакате и ако той не се оттегли сам, вие, няма да проявите воля да го махнете, така ли?

 

Красимир Янков: Процедурата е председателят на партията предлага своя екип и вчера той направи промени в ръководството, но не направи промени, свързани с Драгомир Стойнев.

 

Илиана Беновска: И защо не поискахте да го направи?

 

Красимир Янков: Трябва да го попитате него.

 

Илиана Беновска: Ами, не ми вдига телефона. Защо не поискахте да го направи? Постави ли се въпросът изобщо на пленума да се оттегли Драгомир Стойнев от ръководството на БСП?

 

Красимир Янков: Този въпрос се поставя на различните форуми на БСП. Това се знае и от ръководството. Поставя се въпросът и сега на така по-честите конференции, събрания, на които се номинират народни представители.

 

Илиана Беновска: Защо е толкова дълъг инерционният момент в БСП? Защо не взимате радикални решения понякога, когато се налага?

 

Красимир Янков: БСП е партия, която се съобразява и решенията се взимат от обективните органи. Това кара партията да живее различен живот от партии, които са лидерски и еднолични …

 

Илиана Беновска: Като е различен, хубав ли е и ефективен ли е, съпроводен с постижения ли е, 11 пъти „малката“, новичка партия, съставена, измислена и създадена от лидера й Бойко Борисов ви бие, вас, столетницата?

 

Красимир Янков: БСП е най-масовата партия. Това, че в процеса на взимане на решения тя не е толкова динамична не я прави … към съвременните реалности. Да, има и този дефект, ако го броим за дефект, че колективното решение е персонализирана отговорност. Но Ви казах, че дори, когато има обсъждане, то това обсъждане е от членовете на партията и там всеки там всеки персонално поема отговорност за позицията, която излага пред този колектив. В случая имаше много малко членове на НС, които защитиха позицията, действията на Драгомир Стойнев. 90 % от тези, които имаха отношение или гледаха да имаме позиция, с която да излезем пред българските граждани, или категорично отричат начина, по който …

 

Илиана Беновска: Г-н Янков, като китайска капка ще питам пак, някой предложи ли по тези въпроси да се случи това да се оттегли Драгомир Стойнев от ръководството на БСП?

 

Красимир Янков: Аз Ви казвам, че това няма как да се предложи от член.

 

Илиана Беновска: Защо? Ами става един член и казва: „Председателю Миков, оттегли заместника си Стойнев“.

 

Красимир Янков: Аз ще Ви отговоря по начина, по който трябва да се тълкува и приложим за промени в ИБ.

 

Илиана Беновска: Но кажете ми, не може ли да кажете, вие, на председателя той да не е някакъв недостъпен.

 

Красимир Янков: Може да бъде казано, разбира се.

 

Илиана Беновска: Каза ли го някой, „председателю Миков оттегли заместника Стойнев“?

 

Красимир Янков: Това прозвуча не с толкова директен тон, но в много от изказванията. Това е личен акт.

 

Илиана Беновска: Но тази партия не е лична нито на Миков, нито на Стойнев, нито на никого. Вие сте столетница, която е създадена от други хора, имала е едно друго минало. Вие сте просто поредните вътре в нея.

 

Красимир Янков: Никой няма самочувствието, че тази партия съществува заради него. Напротив, ние сме тези, които с действията си, с тезите можем да бъдем полезни на партията, която ние е събрала затова, че сме съмишленици, затова че имаме визията да се променя идеология.

 

Илиана Беновска: Дали сте съмишленици, лично вие като партия, в това, което се говори, че практически договорът за строителство на 7-ми реактор в АЕЦ „Козлодуй“ с „Уестингхаус“ е подписан по внушение на еврейското лоби в Америка и в Европа, а цената е Сергей Станишев да стане втори мандат председател на ПЕС и може да се поразделят малко парички от тези …, които залагайки 5-ти и 6-ти реактор на АЕЦ „Козлодуй“ ще получи за строителството за 7-ми реактор?

 

Красимир Янков: Не мога да коментирам, чак такива разсъждения. Мисля, че не може да търсим съмишленици в такава хипотеза. Първо, става въпрос за споразумение, което обаче е достатъчно обвързващо, въпреки клаузите на потвърждаване от следващи правителства. Т.е. Това споразумение е ясен знак, че вече има воля да се върви напред за строителство на 7-ми блок. Няма нищо лошо в това, стига да е спазена процедурата за прозрачност и обсъждане от българските граждани, направено за „Белене“. Това, за което ние сме имали претенции не е, че сме против разширение на АЕЦ „Козлодуй“ и строителството на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“, това е по отношение на процедурата и посрещането на комисия, защото когато … процедурата за АЕЦ „Белене“ тя е достатъчно дълга и е свързана с обсъждане в българското общество, сред българските граждани, има и обществено обсъждане, направена процедура. По-късно ние в опозиция поискахме отношението на хората чрез референдум и всичко прозрачно, ясно, дебатирано. Все пак българските граждани да са запознати с детайлите.

 

Илиана Беновска: Никой не е запознат с никви детайли. Вчера се публикува най-накрая прословутото споразумение за АЕЦ „Козлодуй“ с доста заличени текстове, така че ние не може да разберем тайната на това споразумение. Вие, видяхте ли го черно на бяло?

 

Красимир Янков: Да, гледал съм го.

 

Илиана Беновска: Цялото, без заличени текстове?

 

Красимир Янков: То е между две страни, които са преценили, че ще го направят публично …

 

Илиана Беновска: Ясно. Не беше ли прав лидера на ГЕРБ Борисов вчера по Бтв, когато се обърна към Драгомир Стойнев и заяви: „Виж, какво, ние имаме АЕЦ „Козлодуй“, имаме си 5-ти и 6-ти реактор, не е ли простичко да не ползваме посредничеството на „Уестингхаус“ и посредник „Тошиба“ да търси кредити за строителство на 7-ми реактор, да се … ние сами ако трябва, ако решим, ако трябва АЕЦ „Козлодуй“ за … това финансиране“. Не се смейте.

 

Красимир Янков: Защо изваждате Бойко Борисов като експерт по всички въпроси?

 

Илиана Беновска: Не го изваждам като експерт. Това е практически разбираемо за хората, другото е сега Ви слушам и не мога да разбера черно ли е, бяло ли е.

 

Красимир Янков: Практическо разбираемо е за хората, обаче ние трябва да продължим да бъдем страна с ядрени реактори. Ние имаме позиция, която е приела да строим АЕЦ „Белене“ и да разширяваме съществуващата централа. Ако трябва да бъдем реалисти, трябва да имаме партньорство с някоя от страните, производители на ядрени съоръжения, или руски, или американски, или японски.

 

Илиана Беновска: Знаете ли, че няма логичен такъв реактор, който както се казва да може да се види, опростявам нещата. Знаете, че в Китай „Уестингхаус“ строи и се забавя. Знаете, обаче , че Китай си е сключил договорът със санкции и в момента „Уестингхаус“ възстановява пари по неустойки.

 

Красимир Янков: Много от експертите, които има БСП, вчера предоставиха факти включително и за Китай, и за САЩ. Така или иначе експертната основа трябва да бъде това, за което експертите да спорят. Политиците, които имат отношение към проекта, трябва да имаме позиция, съгласувана с българските граждани. Затова в нашата позиция има елемент, който да свърза и цената за в бъдеще за това съоръжение, но влиза в сила след като има финансова обосновка, иписиконтракт, но първата крачка е направена. По отношение на експертност Явор Куюмджиев, който е един от големите експерти ми даде информация достатъчно аргументирано, включително какво точно може да съдържа …

 

Илиана Беновска: Така е, но един от по-възрастните експерти Таско Ерменков беше много яростен критик на това, което Драгомир Стойнев е направил.

 

Красимир Янков: Вижте, всеки има възможност според компетенцията да има отношение. Дадох Ви за пример Явор Куюмджиев, защото ние легитимно сме избрали той да бъде водещ като председател на съвет по енергетика и енергийни ресурси. След заседание на този съвет, в който е имало достатъчно задълбочен спор, той предостави информация, различна от тази, която Драгомир Стойнев ни предостави.

Последно променена в Понеделник, 11 Август 2014 00:59
Влезте, за да коментирате